Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καίγεται η Ελλάδα: Σκληρή μάχη σε 122 πύρινα μέτωπα, μηνύματα 112 σε Έβρο και Άνδρο - Στάχτη 400.000 στρέμματα σε 12 φωτιές

Καίγεται η Ελλάδα:  Σκληρή μάχη σε 122 πύρινα μέτωπα, μηνύματα 112 σε Έβρο και Άνδρο - Στάχτη 400.000 στρέμματα σε 12 φωτιές
Περίπου 270 κεραυνοί προκάλεσαν φωτιές σε Βάρη και Βούλα - Σε 4 σημεία φωτιές στον Μαραθώνα από κεραυνούς χωρίς βροχή - Σε 2 στην  Άνδρο όπου ήχησε το 112
Σχετικά Άρθρα
(upd 16)  Μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Έβρο, Πάρνηθα και Βοιωτία την ώρα που δύο καινούριες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το Σάβατο 26/8/2023 σε 'Ανδρο και Φθιώτιδα.
Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ενημέρωσή της η Πυροσβεστική:

• Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

• Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.
Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.

• Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βιτάλι βορειοανατολικά της νήσου 'Ανδρου πήρε γρήγορα διαστάσεις γι' αυτό το λόγο στις 14:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου.
Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με 2 οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, κι από αέρος συνέδραμαν ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
Επίσης μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής.
Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης

• Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Γκάτζα του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις κι επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη και 16 πυροσβέστες που επιχείρησαν στην περιοχή της Νέας Μάκρης, Κροατία 1 αεροσκάφος που επιχείρησε σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη, Γερμανία 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Σουηδία 1 αεροσκάφος που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Τσεχία 1 ελικόπτερο που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 23 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στη Δαδιά Έβρου , Ρουμανία 51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, Βουλγαρία 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου, Σλοβακία 39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχείρησαν στη Νέα Μάκρη και μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα για 'Ανδρο, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία 46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.
Επίσης, συνδρομή παρέχουν, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Για την Κυριακή (27/8/2023) παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών, δεδομένου ότι καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Φωτιά από κεραυνό στην Ήπειρο

Πυρκαγιά, που φαίνεται να προήλθε από κεραυνό, ξέσπασε στην Ήπειρο το Σάββατο (26/8/2023).
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη ορεινή περιοχή ανάμεσα σε Δίστρατο Κόνιτσας Ιωαννίνων και Σαμαρίνα Γρεβενών.
Σύμφωνα με το epiruspost.gr, η πύρινη εστία ξέσπασε σε ορεινό και δύσβατο σημείο, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.
Επί τόπου έσπευσαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Η Πυροσβεστική για τα αίτια της φωτιάς στην Πάρνηθα


Διευκρινίσεις σχετικά με αναφορά στον Τύπο για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα εξέδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα.
Σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η προανακριτική διαδικασία διερεύνησης των αιτιών εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος:

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο που επικαλείται ''στοιχεία'' αξιωματικών της πυροσβεστικής βάσει των οποίων η φωτιά στην Πάρνηθα πλησίον της Μονής Κλειστών σχετίζεται με πυλώνα υπερυψηλής τάσης, διευκρινίζεται ότι η προανακριτική διαδικασία διερεύνησης των αιτιών εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο».

parnitha.jpg
Copernicus: Στάχτη 400.000 στρέμματα δάσους σε 12 μεγάλες πυρκαγιές

Σε κατάσταση ερημοποίησης οδηγούν την Αττική οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, καθώς, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Copernicus, από το 2017 έως και σήμερα, χάθηκαν 600.000 στρέμματα (εκ των οποίων πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους), σε 12 μεγάλες πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην περιφέρεια.
Οι πλέον δύσκολες χρονιές ήταν το 2021 και η φετινή, καθώς κάηκαν σχεδόν 450.000 στρέμματα συνολικά, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), αναφέρει το meteo.gr
Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 έτη το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.
Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών.
erimopoiisi.JPG

Τι είναι η ξηρή καταιγίδα

Το Bankingnews.gr έγραφε νωρίτερα: Το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας», δηλαδή κεραυνούς χωρίς βροχόπτωση, παρατηρήθηκε στη χώρα.
Πρόκειται για καταιγίδα που συνοδεύεται μεν από αστραπές και βροντές, αλλά χωρίς καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2.5 mm), αφού εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος.
keraunoi.JPG
Κικίλιας: Συνολικά 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση από 1/5 έως 26/8

Συνολικά 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση έχουν πραγματοποιηθεί από την Πυροσβεστική από 1η Μαΐου έως σήμερα, Σάββατο 26/8, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.
Όπως σημειώνει ο κ. Κικίλιας «από 01.05 έως σήμερα:
-Από την Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιηθεί 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση.
-Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 18 συλλήψεις και 3 προσαγωγές.
Το τελευταίο τριήμερο 4 συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση σε Αυλώνα, Κάρυστο, Ψαχνά και Λάρισα και 2 από αμέλεια σε Καλαμάτα και Κω».
kikilias1_1.JPG

Σύλληψη άνδρα για εμπρησμό από πρόθεση στη Λάρισα - Σύλληψη και στην Κάρυστο

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, σε ξηρά χόρτα, στην περιοχή της Λάρισας.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Επιπλέον, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρύστου, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, σε ξηρά χόρτα, στην περιοχή της Καρύστου.
Επίσης ο ίδιος ομολόγησε ότι είχε προκαλέσει σε προγενέστερες ημερομηνίες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2023, ακόμη 4 πυρκαγιές στην περιοχή της Καρύστου.

Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές από κεραυνούς σε Βάρη, Βούλα και Κορωπί


Πυρκαγιές σε έξι διαφορετικά σημεία ξέσπασαν το πρωί του Σαββάτου 26/8 στην ευρύτερη περιοχή της Βάρης, Βούλας και του Κορωπίου.
Οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε στην περιοχή.
vari.JPG
«Ξεκίνησαν έξι φωτιές σχεδόν συγχρόνως. Εγώ προσωπικά δεν το έχω ξαναδεί αυτό, αλλά ακόμα και οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής δεν έχουν αντιμετωπίσει τόσο σφοδρή κεραυνοπληξία», δήλωσε μιλώντας στο Open ο δήμαρχος της Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια "ωριαία συναυλία" από κεραυνούς. Έπεσαν περίπου 270 από τις 5:30 μέχρι τις 6:30».
Πλέον, έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί και Γραμματικό Αττικής επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 18 πυροσβεστών με 4 οχήματα από Γαλλία και 16 πυροσβεστών από Κύπρο, ενώ επιχείρησαν 4 ελικόπτερα. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής.

Φωτιά στον Μαραθώνα - Σε 4 σημεία από «ξηρή καταιγίδα»

Πυρκαγιά
σε χαμηλή βλάστηση εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου 26/8 στην περιοχή  του Γραμματικού στον δήμο Μαραθώνα, που πλέον έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 4 είναι οι εστίες και συγκεκριμένα, σε Γραμματικό, Άνω Σούλι, Βαρνάβα και Καλέντζι, οι οποίες προήλθαν από το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας», δηλαδή από κεραυνούς που χωρίς βροχόπτωση.
γραμμ1.JPG
Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 2 ελικόπτερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα λόγω της πυρκαγιάς στο Γραμματικό.Νωρίτερα είχει διακοπεί  η κυκλοφορία των οχημάτων για λόγους ασφαλείας στην επαρχιακή οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου και στα δύο ρεύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης