Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στάχτη η Ελλάδα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα - Πρωτοφανής όλεθρος με 1.200.000 καμένα στρέμματα στην χώρα

Στάχτη η Ελλάδα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα - Πρωτοφανής όλεθρος με 1.200.000 καμένα στρέμματα στην χώρα
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Βοιωτία
(Συνεχής ενημέρωση) Δίχως τέλος είναι ο πύρινος εφιάλτης στη Ελλάδα με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται σε Πάρνηθα, Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη.
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα, με στόχο να περιοριστεί η φωτιά και να μην περάσει στους Θρακομακεδόνες, όπου οι κάτοικοι παραμένουν σε ετοιμότητα για εκκένωση.
Μάλιστα, νωρίς το μεσημέρι έγιναν απόπειρες εμπρησμού στον Αυλώνα Αττικής με στόχο την Πάρνηθα.
Για έκτη ημέρα μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Η φωτιά κινείται νότια και βρίσκεται μέσα σε οικισμούς της Ροδόπης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα από Αλεξανδρούπολη προς Ροδόπη.
Την ίδια στιγμή, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα μέτωπα της Βοιωτίας, παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη μάχη των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, έχουν τραυματιστεί ή έχουν παρουσιάσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα 60 πυροσβέστες.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα (24/8)

Πολύ βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην Πάρνηθα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να δίνουν μάχη ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις οι οποίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική εντοπίζονται νοτιοδυτικά της Πάρνηθας, στο ρέμα της Γιαννούλας και στο Φρούριο της Φυλής.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο σε περιοχές κοντά σε οικισμούς.
Την ίδια ώρα, οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από τα καμένα της Πάρνηθας είναι αποκαρδιωτικές - Δείτε βίντεο
Συνολικά επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά 11 αεροσκάφη με 12 ελικόπτερα.
Προσπαθούσαν να ανέβουν στην Πάρνηθα με 19 αναπτήρες και 2 σπρέι οι συλληφθέντες στο Μενίδι
Νωρίτερα, έχοντας στην κατοχή τους 19 αναπτήρες και δύο σπρέι ως αυτοσχέδια φλογοβόλα, συνελήφθησαν δύο άτομα από την ομάδα ΔΙΑΣ το μεσημέρι στο Μενίδι.
Τα δύο άτομα προσπάθησαν να ανέβουν στην Πάρνηθα όπου το πύρινο μέτωπο εκείνη την ώρα είχε περιοριστεί. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ αντιλήφθηκαν ότι κινούνται ύποπτα, τους σταμάτησαν και τους έκαναν έλεγχο.
Όταν διαπίστωσαν ότι στην κατοχή τους είχαν 19 αναπτήρες και δυο σπρέι, τα οποία όπως εκτιμάται θα χρησιμοποιούσαν ως φλογοβόλα, τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα.

Στον Έβρο η πιο καταστροφική φωτιά στην Ευρώπη εδώ και χρόνια

Η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη στον Έβρο 723.440 στρέμματα (72.344 εκτάρια).
Μάλιστα, στη σχετική ανάρτηση στο Χ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η φωτιά στον Έβρο είναι «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια».
Βέβαια, το πόση έκταση τελικά έχει θα έχει γίνει στάχτη είναι άγνωστο καθώς η πυρκαγιά δεν έχει σβήσει.
Σε Έβρο και Ροδόπη, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις στη Δαδιά, στην Αισύνη και στο Σουφλί αντιμετωπίζονται ακόμη κι αυτή την στιγμή.

 

Πόσα στρέμματα έχουν καεί τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Τραγικά είναι τα στοιχεία που έδωσε για την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο (2023).
Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα, δηλαδή μέχρι τώρα έχουν καεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.
 

Πιο αναλυτικά:

  • Έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.
  • Η έκταση που έχει καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
  • Οι μέχρι σήμερα (Τετάρτη, 23.08.2023) καμένες εκτάσεις στη χώρα μας υπολείπονται κατά περίπου 40.000 στρέμματα από την επόμενη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το 2021 με συνολικά 1.300.590 στρέμματα.
  • Είναι πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα).
  • Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα.
  • Τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.
Σκληρή γλώσσα για Κικίλια για «αλητήριους εμπρηστές»

Αυστηρό μήνυμα στους εμπρηστές έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις φωτιές στον Αυλώνα.
Ο κ. Κικίλιας απαριθμώντας συνολικά 9 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε λίγες ώρες στον Αυλώνα, μίλησε για «αλητήριους εμπρηστές» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα γλιτώσουν.
«Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές», δήλωσε οργισμένος ο κ. Κικίλιας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ημιφορτηγό ασημένιου χρώματος μάρκας ΤΟΥΟΤΑ, ενώ στο τέλος της ομιλίας του τόνισε χαρακτηριστικά: «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη».

Ένας 45χρονος πρώην δικηγόρος ο βασικός ύποπτος για τη φωτιά στον Αυλώνα

Τέσσερα άτομα προσήχθησαν από την Αστυνομία ως ύποπτοι εμπρησμού για τις φωτιές που άναψαν σήμερα κοντά στην Πάρνηθα. Δύο από το Μενίδι και δύο από τον Αυλώνα. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται ένας διανομέας, που παρά το γεγονός πως προσήχθη οι αστυνομικοί θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με τον εμπρησμό.
Το ενδιαφέρον σύμφωνα με το MEGA, εστιάζεται σε 45χρονο πρώην δικηγόρο που διαμένει στην περιοχή φαίνεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Θεωρείται βασικός ύποπτος για τους εμπρησμούς στην περιοχή του Αυλώνα.
Υπάρχουν καταθέσεις από πολίτες ότι κινούνταν στα σημεία που ξέσπασε φωτιά. Μάλιστα και τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν σχετικές υπόνοιες. Αρνείται να μιλήσει στους αστυνομικούς. Η Αστυνομία εξετάζει το κινητό του, ενώ αναμένεται να εξετάσει και το σπίτι του.
Υπόνοιες για εμπρησμό υπάρχουν και στη φωτιά στο Δοκό Χαλκίδας και σε εκείνη του Έβρου που καίει εδώ και 6 μέρες.

Οικονόμου: Οι εμπρηστές συλλαμβάνονται

Oι εμπρηστές συλλαμβάνονται και αποδίδονται στην ελληνική Δικαιοσύνη» αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την σύλληψη του 45χρονου στην Αυλώνα για εμπρησμό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη: «Συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία ημεδαπός, ο οποίος εμπλέκεται σε εμπρησμούς στην Αττική τις τελευταίες ημέρες.
Οι εμπρηστές συλλαμβάνονται και αποδίδονται στην ελληνική Δικαιοσύνη»

Δήμαρχος Ωρωπού: Είχαμε 11 εστίες στην Αυλώνα, τη μία μετά την άλλη

Υπό έλεγχο έχει τεθεί το μέτωπο της φωτιάς στον Άγιο Γεώργιο Αυλώνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης. Παράλληλα, επισημαίνει πως ξέσπασαν από το πρωί, 11 εστίες φωτιάς στην περιοχή, η μία μετά την άλλη.
«Ευτυχώς αυτή τη στιγμή είναι κάπως ήρεμα τα πράγματα και δεν έχουμε ενεργό μέτωπο. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους εθελοντές μας και μπορέσαμε να τη μαζέψουμε πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση», είπε αρχικά ο κ. Γιασημάκης και στη συνέχεια τόνισε: «Είχαμε 11 εστίες, όλες τριγύρω. Ανά τέταρτο και μια φωτιά, με την πρώτη να ξεκινάει στις 8:06 το πρωί. Για μένα όλο αυτό δεν είναι τυχαίο περιστατικό. Κάθε τέταρτο και μια εστία. Ευτυχώς κινητοποιηθήκαμε αμέσως με την πρώτη και στη συνέχεια βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας που ξέσπαγαν η μία μετά την άλλη. Τις ακολουθούσαμε κι έτσι καταφέρναμε να τις προλαβαίνουμε πριν εξαπλωθούν».
Ο δήμαρχος Ωρωπού είπε ακόμη πως απ' ό,τι γνωρίζει έχουν γίνει δύο προσαγωγές και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Με το ξεκίνημα της πρώτης φωτιάς επικοινώνησα αμέσως με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Λογοθέτη και με τον ταξίαρχο διοικητή της ομάδας Δίας, αλλά και τον διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Ωρωπού και είναι γεγονός πως υπήρξε άμεση η ανταπόκρισή τους και γι' αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω, όπως να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και τους εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας».

69 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Συνολικά 69 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 104 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο».

Νωρίτερα όπως μετέδιδε το BN

Φόβοι για Θρακομακεδόνες

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην Πάρνηθα, οι ισχυρές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια για τον περιορισμό της φωτιάς. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν 2 νέα μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση των κατοίκων, σχετικά με την πυρκαγιά στις περιοχές, Θρακομακεδόνες, Πανόραμα Μενιδίου, Μπόσκιζα και Αγία Παρασκευή και το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Αγία Παρασκευή.
Επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Γερμανία και 2 από Σουηδία και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για το συντονισμό τους. Επιπρόσθετα επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία και συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες.
Επίσης, ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, τις τελευταίες 24 ώρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές, πριν επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Η εικόνα στη Βοιωτία

Ανεξέλεγκτο είναι το πύρινο μέτωπο στη Βοιωτία με τη φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμά της. Σύμφωνα με το OPEN, ένα νέο μέτωπο φωτιάς σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική, κοντά στο χωριό Στείρι, σε περιοχή που δεν είναι κατοικημένη.
Ωστόσο, η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση και χωράφια πολιτών οι οποίοι σπεύδουν να δουν την κατάσταση που επικρατεί.
Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής τόσο από ξηρά όσο και από αέρα, με τις Αρχές να φοβούνται το ενδεχόμενο να ενωθεί η φωτιά με το άλλο μεγάλο μέτωπο που καίει ανεξέλεγκτο στη Βοιωτία, καθώς οι δύο πύρινες ζώνες είναι αρκετά κοντά. Πάντως, το μέτωπο είναι κοντά στη θάλασσα και έτσι τα εναέρια μέσα μπορούν γρήγορα να εφοδιάζονται με νερό.
Capture_39.JPG

Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης στον Έβρο - Ενισχύσεις από ΕΕ

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις.
Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μάχη στα πύρινα μέτωπα


Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια μάχη στη φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές στη Φυλή και έφτασε στα όρια του Εθνικού Δρυμού στην Πάρνηθα ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ - ΜΠΕ από την Πυροσβεστική οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν τα μετεωρολογικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα, δηλαδή τη μείωση της εντάσεως των ανέμων και τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, που ξεπερνούν το 40-45%, ώστε να αναπτύξουν πλήρως τον σχεδιασμό τους.
Όλη την νύχτα οι δασοκομάντος με όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δούλευαν περιμετρικά την πυρκαγιά προκειμένου κατά τη διάρκεια της νύχτας να παραμείνει στα όρια που έχει κάψει, ούτως ώστε με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα να συνδράμουν προς την οριοθέτηση της.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο της φωτιάς καίει μέσα σε ένα δύσβατο σημείο, σε μία χαράδρα, κοντά στη Μονή Κλειστών, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για πληγείσες περιοχές

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου και του δήμου Αχαρνών, αλλά και για περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης που επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου.
Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου της ΠΕ Δυτικής Αττικής και του δήμου Αχαρνών της ΠΕ Ανατολικής Αττικής, (κωδικός ενεργοποίησης EMSR690) οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου και περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης (κωδικός ενεργοποίησης EMSR689) η οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Δευτέρα 21 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης