Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καίγεται η Ελλάδα - Σε ύφεση η φωτιά στην Πάρνηθα, φόβοι αναζωπυρώσεων - Στη μάχη οι «Δασοκομάντος» - 140 συλλήψεις για εμπρησμούς

Καίγεται η Ελλάδα - Σε ύφεση η φωτιά στην Πάρνηθα, φόβοι αναζωπυρώσεων - Στη μάχη οι «Δασοκομάντος» - 140 συλλήψεις για εμπρησμούς
Μοναδικό όπλο της Πολιτικής Προστασίας αποδεικνύεται το 112, οι εντολές εκκένωσης
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχής ενημέρωση) Εγκλωβισμένη στις φλόγες βρίσκεται η Ελλάδα για ακόμα ένα 24ωρο αποδεικνύοντας ότι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί... κοσμογονίας στη δασοπυρόσβεση, παρέμειναν... υποσχέσεις.
Τα μέσα πρόληψης και πυρόσβεσης αποδείχθηκαν ελλιπή, όπως και το ανθρώπινο δυναμικό.
Μοναδικό όπλο της Πολιτικής Προστασίας αποδεικνύεται το 112, οι εντολές εκκένωσης.
Οι πολίτες κάθε άλλο παρά ασφαλείς νιώθουν, βλέποντας το «επιτελικό κράτος» να μην μπορεί να προστατέψει τις περιουσίες τους. Σπίτια τυλίγονται στις φλόγες, στρέμματα γης γίνονται στάχτες, ζώα καίγονται ζωντανά.
Και τη στιγμή που τα ερωτήματα ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να προστατέψει τον πολίτη αντιμετωπίζοντας τα πύρινα μέτωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να αναλωθεί σε συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Τη στιγμή που δηλαδή που οι πολίτες ζητούν πράξεις από την κυβέρνηση, θα ακούσουν πάλι λόγια και υποσχέσεις.
Ωστόσο, οι εξελίξεις έχουν θέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ των ευθυνών του. Γιατί μπορεί -πολύ σωστά- η ανθρώπινη ζωή να είναι πάνω από όλα, αλλά κι οι φωτιές πρέπει να σβήνουν... Τι θα γίνει με τις περιουσίες που έγιναν στάχτη, με τους συνανθρώπους μας που έμειναν χωρίς στέγη;

Σε ύφεση η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.
Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.
Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.
Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

«Εκρηκτική» η δασική πυρκαγιά στην Πάρνηθα - Τι είναι το «πυρονέφος» που δημιούργησε

Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης 23.08.2023 η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από εχθές στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Ειδικότερα,σύμφωνα με το meteo, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και “τράβηξε” την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο
Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά (στην εικόνα που ακολουθεί). Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό).

flame-parnitha-_meteo_1.jpg
pyronefos-meteo.png

Τρόμος για το στρατόπεδο Καποτά

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές στην περιοχή του Μενιδίου, όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη ενώ οι φλόγες καίνε από την βόρεια πλευρά του στρατοπέδου Καποτά.
Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν μαζί με τη συνδρομή ελικοπτέρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη, με τα δύο τάγματα (725 Μηχανικού και ΤΕΝΞ) να συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Από την πλευρά του το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει ότι το στρατόπεδο κινδύνεψε.

«Το στρατόπεδο ‘’ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ’’ (σ.σ. στις Αχαρνές Αττικής) ουδέποτε κινδύνεψε καθώς οι μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο του κατασβέστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του, λόγω των προπαρασκευαστικών ενεργειών πυρασφάλειας και ασφάλειας εγκαταστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του στρατοπέδου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου», αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωσή του.


lefanto.JPG


Φωτιά στη Βοιωτία - Κάηκε ιστορικό μοναστήρι

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία.
Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έχει κάψει ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού.
Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα.
Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Φωτιά στην Εύβοια - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά 

Υπό μερικό έλεγχο ετέθη η φωτιά στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας ενώ νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς τον Σταυρό. 

Διευρύνεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη - Δαδιά, 'Αργος, Διαλεκτό Καβάλας, Μακρακώμη Φθιώτιδας, Μοσχοπόδι Θηβών, Πρόδρομο Βοιωτίας, Υλίκη Θηβών, Φάρσαλα Λαρίσης, Φυλή (Χασιά) Αττικής και Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν συνολικά 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215, 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και 4 ελικόπτερα CHINOOK
Εξακολουθούν να επιχειρούν :
Στην Αλεξανδρούπολη
- 2 Ομάδες των 20 ατόμων του Σχεδίου «Ξενοκράτης»
- 2 Ομάδες του σχεδίου «Δευκαλίωνα» των 10 ατόμων,
- Προωθητές γαιών, ισοπεδωτές και φορτωτές για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
- Υδροφόρα οχήματα,
- Βυτιοφόρα οχήματα
- Οχήματα γενικής χρήσης και προστέθηκαν
- Ισοπεδωτές και φορτωτές για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,

Στη Φυλή Αττικής διατέθηκαν:

● 3 Ομάδες του σχεδίου «Δευκαλίωνα» των 10 ατόμων,
● Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
● 100 ράντζα στον δήμο Αχαρνών και
● Βυτιοφόρα οχήματα.
Στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πρόληψη πυρκαγιών σήμερα έχουν διατεθεί :
- 996 άτομα με 498 οχήματα για περιπολίες χερσαίας επιτήρησης και
- 84 άτομα με 42 οχήματα για περιφρούρηση περιοχών (Σύνολο: 1080 άτομα και 540 οχήματα).
Περαιτέρω κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ :
- Το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «Ξενοκράτης» τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών από 4 που ίσχυε έως χθες,
- Το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί
- Εκτελούνται περίπολα επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, από 5 μέχρι 10 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων
- Τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα στρατιωτικά νοσοκομεία και μονάδες Υγειονομικού
- Εκτελούνται επιπλέον περίπολα επιτήρησης στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, με έμφαση στα ορεινά δρομολόγια των νομών Έβρου και Ροδόπης
- Εκτελούν πτήσεις εναέριας επιτήρησης 1 ελικόπτερο Kiowa στον Έβρο 1 ελικόπτερο UH-1H (Χίουι) στην ευρύτερη περιοχή Λέσβου - Λήμνου, καθώς και το UAV Heron άνωθεν Έβρου - Ροδόπης
- Διατηρούνται σε 50 τα περίπολα επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας,
- Το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Κικίλιας: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα - Διερευνώνται τα αίτια των πυρκαγιών σε Έβρο - Ροδόπη

Το χειρότερο καλοκαίρι από τότε που συλλέγονται στοιχεία είναι το φετινό σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών, ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β.Κικίλιας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Μάλιστα, χαρακτήρισε "εξαιρετικά κρίσιμη" την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Πάρνηθας.
Υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση των δυνάμεων πυρόσβεσης όταν εκδηλώθηκε χθες η πυρκαγιά, με ρίψεις νερού από εναέρια μέσα εντός 5 λεπτών, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Πυροσβεστικό Σώμα σε 5 ημέρες κλήθηκε σε 350 μέτωπα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν 209 δασικές πυρκαγιές, ενώ η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, 6 στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια.
Σε ό,τι αφορά Έβρο, ανέφερε ότι οι 15 παράλληλες εστίες από ξημερώματα του Σαββάτου 19/8 σε συνδυασμό με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και τους δυνατούς ανέμους δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο. Πρόσθεσε ότι το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει έρευνα.

Ενεργοποιήθηκε ο Copernicus για τις πληγείσες περιοχές της Αττικής και της Ροδόπης

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου και του δήμου Αχαρνών, αλλά και για περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης που επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου. Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου της ΠΕ Δυτικής Αττικής και του δήμου Αχαρνών της ΠΕ Ανατολικής Αττικής, (κωδικός ενεργοποίησης EMSR690) οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου και περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης (κωδικός ενεργοποίησης EMSR689) η οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Δευτέρα 21 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα πύρινα μέτωπα - Αρτοποιός (Πυροσβεστική)

Αδιάλειπτα θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη σε όλα τα μέτωπα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός. Σήμερα, όπως είπε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σε όλη την επικράτεια 99 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 55 εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή, έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας.
Επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.
Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις που έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή γι αυτό και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών. Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν μέχρι το τελευταίο φώς 8 ελικόπτερα και 17 αεροσκάφη.
Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των 18 θυμάτων της πυρκαγιάς, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας 'Αβαντα στις 21 Αυγούστου 2023, έχουν ανακοινωθεί κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων μεταξύ τους, στην περιοχή Δοκός, βορειοανατολικά της πόλης της Χαλκίδας. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας και οριοθετημένη η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι Θήβας, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε, Δίστομο, Ταρσό και Πρόδρομο Βοιωτίας καθώς και Σκιόεσσα Αχαΐας.
Παράλληλα,
όπως επισήμανε, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 140 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις.
Ειδικότερα 117 για αμέλεια και 23 για πρόθεση. Σχεδόν το σύνολο των ανωτέρων συμβάντων σχετίζονται με θερμές ή αγροτικές εργασίες.
Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.
Επιπλέον ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.
«Παραμένουμε σε επιφυλακή και συνεχίζουμε αδιάλειπτα τη μάχη σε όλα τα μέτωπα», κατέληξε.

Αδιάκοπες προσπάθειες κατάσβεσης

Η Πυροσβεστική έδωσε όλη τη νύχτα μάχη για να θέσει υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενημερώσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 93 νέες δασικές πυρκαγιές.
Τρία είναι τα μεγάλα μέτωπα και συγκεκριμένα, σε Φυλή, Ασπρόπυργο και Αλεξανδρούπολη,
όπου συνεχίζονται αδιάκοπα οι προσπάθειες κατάσβεσης.
fili_1.JPG
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η φωτιά στη Φυλή εκδηλώθηκε χθες 22/8 λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στις παρυφές της Πάρνηθας κοντά στην περιοχή Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής. Πέρασε μέσα από τον οικισμό της Χασιάς και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

F4KRLMDWAAE17Gd.jpg
Χθες, από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Αναζωπύρωση στον Ασπρόπυργο - Μήνυμα του 112

Αναζωπύρωση υπήρξε στο πύρινο μέτωπο του Ασπροπύργου, αν και νωρίτερα η εικόνα ήταν  καλύτερη και οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο διάσπαρτες ενεργές εστίες πυρκαγιάς.
Λίγο πριν από τις 12:00 εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Σοφό στον Ασπρόπυργο να εκκενώσουν προς την Αττική Οδό.


112-asp_1.JPG

Φλέγεται ο Έβρος - Μηνύματα του 112

Στην Αλεξανδρούπολη καίει για 5η ημέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο 19/8, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται δυτικά, προς τη Ροδόπη όπου είναι δύο τα μέτωπα, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.
Προσωρινά έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης με κατεύθυνση από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης και στο ρεύμα Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής από το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης.
Επιπλέον, υπάρχει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας της Εθνικής οδού Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα.

Οι βορειοανατολικοί άνεμοι που οδηγούν τις φλόγες νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσουν μία ρεματιά δημιουργούν μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, αν και ασθενέστεροι, ως ρυθμιστές της έντασης, της πορείας και της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς θα καθορίσουν για άλλη μία μέρα, σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες, τον βαθμό δυσκολίας και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης στα 4 μέτωπα του Νομού.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα 7 εναέρια μέσα επιχειρούν την κατάσβεση σε Δαδιά που καίει για τρίτη ημέρα, Μελίας, Λεπτοκαρυά και Συκορράχη.
Μάλιστα,  από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 23/8 η φωτιά που καίει από χθες στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας.
Επίσης, πύρινο μέτωπο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας, αλλά και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια.
Το δάσος της Δαδιάς καίγεται στον Έβρο, όπου εντοπίστηκαν 26 νερκοί μετανάστες το προηγούμενο 24ωρο, ενώ παραμένουν και οι φωτιές σε Εύβοια, Διαλεκτό Καβάλας και Βοιωτία.

Καίγεται και η Ροδόπη

Μάχη σε πολλά μέτωπα δίνουν για τρίτο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ροδόπη καθώς η φωτιά από τον Έβρο πέρασε τα διοικητικά όρια των δύο νομών και καίει εκτάσεις στην ΝΑ Ροδόπη, την ωρα που μαίνονται πυρκαγιές από την περασμένη Δευτέρα σε άλλες περιοχές ΒΔ της Κομοτηνής.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης η φωτιά από τον Έβρο «πέρασε» στο νομό και καίει στα Κασσιτερά και τη Συκορράχη του δήμου Μαρωνείας-Σαπών και όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάστασταση έκτακτης ανάγκης . Στην νότια Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του δήμου Ιάσμου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, η φωτιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας.
Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής. Στη Γρατινή και στα Κασσιτερά έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση. Ο κ. Τσαλικίδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμμένα σπίτια.
Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Χαμηλό, Βέλκιο Ροδόπης και Μεστή Έβρου προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό Βέλκιο και Μεστή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή . Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας .Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

alex11.JPG
Μάχη με τις φλόγες και στον Νέστο

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά στο δήμο Νέστου με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών. Ωστόσο, η κατάσταση την Τετάρτη (23/8) και κυρίως μετά το μεσημέρι, άρχισε να βελτιώνεται καθώς έχουν εξασθενίσει οι άνεμοι και αυξήθηκαν οι ρίψεις νερού από αέρος.

Τα δυο κυριότερα μέτωπα της φωτιάς είναι στα χωριά Αβραμυλιά και στο Διαλεκτό, όπου επιχειρούν συνολικά 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη, τύπου Canadair το ένα μάλιστα ήρθε από την Κροατία.
Να σημειωθεί πως η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου. Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έκαψε πολλά
σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.
Επιπλέον, σήμερα το μεσημέρι, μικρής έκτασης φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στα Τενάγη των Φιλίππων, δυτικά της Καβάλας, κοντά στα λασπόλουτρα των Κρηνίδων. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε

Παρέμβαση Άρειου Πάγου για τις πυρκαγιές - Ζητά έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών


Έρευνα για εντοπισμό στοιχείων για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στον Έβρο ζητά από τις εισαγγελικές αρχές της Αλεξανδρούπολης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.
Ειδικότερα, η εισαγγελέας ζητά έρευνα για τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα με στόχο την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού.
Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι εικόνας βιαιοπραγίας κατά μεταναστών. «Είναι ανησυχητικά κάποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών, όπως αυτό που περιγράφεται στα συνημμένα δημοσιεύματα, κατά τα οποία κάτοικος της Αλεξανδρούπολης κλείδωσε πρόσφυγες στοιβαγμένους σαν σαρδέλες, "25 κομμάτια", όπως λέει, στο κλειστό τρέιλερ του οχήματός του».

Έρευνες για τις φωτιές από ΕΥΠ - Γιατί «βλέπουν» οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Στις έρευνες για τις φωτιές που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα συμμετέχουν τα κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), προκειμένου να εξεταστεί και το σενάριο της ασύμμετρης απειλής μέσω οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών.
Οι Αρχές της χώρας εκτιμούν πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών με σκοπό να κατακάψουν τη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν. Το γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι ότι κοινός παρονομαστής σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές – από τον Έβρο μέχρι και την Αττική – ήταν πως ξεσπούσαν πολλές εστίες φωτιάς ταυτόχρονα.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη στον Έβρο, όπου από τις 19 Αυγούστου έως και τις 22 Αυγούστου 2023, στον Έβρο και κυρίως γύρω από την Αλεξανδρούπολη, ξέσπασαν 15 διαφορετικές πυρκαγιές. Όλες αυτές δεν είναι δυνατόν να οφείλονται, όπως συμπλήρωναν, σε κεραυνούς ή εργασίες από πολίτες.
Κλιμάκια του ανακριτικού της Πυροσβεστικής βρίσκονται στις φωτιές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα, αναζητώντας στοιχεία για εμπρησμό. Σημειώνεται ότι και στον Ασπρόπυργο τα στοιχεία προκαλούν ερωτήματα. Από την 1η Μαΐου στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί 473 πυρκαγιές.

Πρωταθλήτρια στις καμένες εκτάσεις

Η αποτυχία του ελληνικού κράτους αποτυπώνεται από τον πίνακα που έχει αναρτήσει το European Forest Fire Information System όπου η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις εκτάσεις που έχουν καεί σε σχέση με την συνολική έκτασή της.
Ο πίνακας είναι πριν τις φωτιές του Αυγούστου…

Untitled.png

Μητσοτάκης: Ευγνώμονες σε εταίρους και συμμάχους για τη βοήθειά τους στη μάχη με τις πυρκαγιές

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter στα αγγλικά για τη βοήθεια που στέλνουν οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας:
«As Greece is fighting against challenging wildfires, our firefighters, pilots and police men & women have been working tirelessly to protect lives, properties and our forests.
But they are not alone. Next to them stand our partners and allies. We are grateful for your help».
«Καθώς η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις δύσκολες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες μας, οι πιλότοι και οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας εργάζονται ακούραστα για να προστατεύσουν ζωές, περιουσίες και τα δάση μας. Αλλά δεν είναι μόνοι.
Δίπλα τους στέκονται οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας.

As Greece is fighting against challenging wildfires, our firefighters, pilots and police men & women have been working tirelessly to protect lives, properties and our forests. But they are not alone. Next to them stand our partners and allies. We are grateful for your help. ????

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 23, 2023 />Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθειά σας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης