Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινη κόλαση: Ανεξέλεγκτη η φωτιά με πολλαπλά ενεργά μέτωπα, 26 νεκροί μετανάστες - Κίνδυνος για Πάρνηθα

Πύρινη κόλαση: Ανεξέλεγκτη η φωτιά με πολλαπλά ενεργά μέτωπα, 26 νεκροί μετανάστες - Κίνδυνος για Πάρνηθα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τη... φιλοξενία των ηγετών από τα δυτικά Βαλκάνια αποφάσισε επιτέλους να ασχοληθεί και με την τραγωδία που διαδραματίζεται στη δική του χώρα

(Συνεχές update)
Δυστυχώς αποτύχαμε... 
Για ακόμη μια ημέρα η χώρα ζει δραματικές ώρες με τις φωτιές να έχουν προκαλέσει ένα «μαύρο» καλοκαίρι, το χειρότερο ίσως στην ιστορία της Ελλάδας με νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες καμένες εκτάσεις, περιουσίες και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε χλωρίδα και πανίδα.
Σε 14 μεγάλα μέτωπα πυρκαγιάς επιχειρεί η πυροσβεστική, κάτω από αντίξοες συνθήκες με ισχυρούς ανέμους ενώ το βράδυ δυσχεραίνει περαιτέρω τις τιτάνιες προσπάθειες για την κατάσβεση. Στην Αττική, μαίνονται πυρκαγιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο.
Στην Αλεξανδρούπολη καίει ακόμα η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο ενώ η Ροδόπη πλήττεται από δύο μέτωπα. Το δάσος της Δαδιάς καίγεται στον Έβρο ενώ παραμένουν και οι φωτιές σε Εύβοια, Διαλεκτό Καβάλας και Βοιωτία.

Νωρίτερα, τραγωδία σημειώθηκε και σήμερα στον Έβρο όπου εντοπίστηκαν νεκροί 26 συνολικά μετανάστες, οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί.
Μεταξύ των απανθρακωμένων είναι και οι σοροί 2 μικρών παιδιών.
Την ίδια ώρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα μετέβη στην Πολιτική Προστασία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μετά από τη... φιλοξενία των ηγετών από τα δυτικά
Βαλκάνια αποφάσισε επιτέλους να ασχοληθεί και με την τραγωδία που διαδραματίζεται στη δική του χώρα.
Πάντως για τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που προκαλούν ερωτηματικά για την ταυτόχρονη αναζωπύρωση τους, έχει κινητοποιηθεί και η ΕΥΠ, διερευνώντας το σενάριο του εμπρησμού... ειδικά στο θέμα του Έβρου.

Αναλυτικά τα πύρινα μέτωπα:

Δραματικές ώρες στη Φυλή

Απελπιστική είναι η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή της Φυλής στην Πάρνηθα
, καθώς πλέον μαίνεται εκτός ελέγχου με τις εικόνες να είναι αποκαρδιωτικές και ενώ μένουν περίπου 8 ώρες μέχρι να μπορούν να επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα.
Νωρίτερα εκκενώθηκαν, κατά την πάγια τακτική, οι περιοχές Άνω Λιοσίων, Πανοράματος, Γεννηματά και Κανάλα με μήνυμα από το 112.
Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 12.00 αλλά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ πλέον κατευθύνεται προς την Πάρνηθα και προς το απευκταίο, τον Εθνικό Δρυμό, όπως είπε ο δήμαρχος Φυλής στο Open.
Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι το Δημαρχείο Άνω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης.
Πάνω από 90 απεγκλωβισμοί έχουν πραγματοποιηθεί από την περιοχή της Φυλής και των Άνω Λιοσίων και των γύρω περιοχών που έλαβαν το μήνυμα του 112, όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά (και) στον Ασπρόπυργο, με τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές να δίνουν μεγάλη μάχη όλο το βράδυ. Η πυρκαγιά καίει σε τρεις διαφορετικές εστίες: Στη Λάκκα Κατσαρή, στη Νέα Ζωή και στις Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή. Το πύρινο μέτωπο στον Ασπρόπυργο εκτείνεται πίσω από το Θριάσιο, κοντά στην "112 Πτέρυγα Μάχης". Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τη φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, από την περιοχή ακούγονται εκρήξεις, ενώ εργαζόμενοι στη βιομηχανική ζώνη είπαν ότι σκάνε με εκκωφαντικό θόρυβο λαμαρίνες και άλλα εύφλεκτα υλικά.

b69ae42e574b4bc587d8c810bcb523a5.jpg

9dea0cd2ed3e4bb0b13532a4bce31750.jpg

3934480.jpg


Στις 93 οι πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Πολλαπλά είναι τα πύρινα μέτωπα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, συνολικά το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Όπως ανέφερε σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες σήμερα σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής, επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.
Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και πλοιάρια του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκαν για την απομάκρυνση πολιτών.
Αναφορικά με τον Ασπρόπυργο, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι σε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου, επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, και προσέθεσε ότι από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.
Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, σε αγροτοδασική έκταση στην Μακρακώμη Φθιώτιδας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκε μέσω του 112, ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την ενημέρωση των πολιτών.
Από 1ης Μαΐου έως τώρα έχουν ξεσπάσει 472 φωτιές μόνο στον Ασπρόπυργο, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.
Επίσης, όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε Υλίκη Βοιωτίας, «Μοσχοπόδι» Θήβας, Αγία Σοφία Αρκαδίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Πρόδρομος Βοιωτίας, Ταρσό Λειβαδιάς, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, στο Διαλεκτό Καβάλας, στην 'Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο Ροδόπης.
Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις τις Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και οι Περιφέρειες της χώρας.
Επίσης, ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το επιπρόσθετο σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.
Ήδη, όπως σημείωσε, έχουν φτάσει στη χώρα μας 2 αεροσκάφη από Γερμανία, 2 αεροσκάφη από Σουηδία και 1 αεροσκάφος από Κροατία, ενώ αύριο αργά τη νύχτα θα φτάσουν στη χώρα μας, 1 ελικόπτερο καθώς και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, με οχήματα από Τσεχία.
Σημειώνεται ότι από χθες επιχειρούν στη χώρα μας πεζοπόρα τμήματα και οχήματα από τη Ρουμανία και 2 αεροσκάφη από την Κύπρο.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, όπως είπε, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στον Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, όπως επίσης και σε Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.
«Η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων και ειδικά οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.
80afc57ca37c4449bdd06a28dc0a4a05.webp

Προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων φυσικού αερίου από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων

Εκτάκτως, με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά, μετέβησαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην περιοχή των 'Ανω Λιοσίων, για την προληπτική απομάκρυνση των λεωφορείων εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στη περιοχή.
Στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο φιλοξενούνται λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο.
Ειδικότερα, μαζί με τη διοίκηση της ΟΣΥ και το Πυροσβεστικό Σώμα, πραγματοποιηθηκε άμεσα η προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων τα οποία και διανεμήθηκαν σε άλλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ. «Η χώρα δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την πύρινη λαίλαπα. Το σύνολο της ελληνικής πολιτείας δίνει μαχη σε όλα τα μέτωπα. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία χάρη στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων της ΟΣΥ», δήλωσε ο γ.γ. Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έβρος: Νεκροί 26 μετανάστες - Κάηκαν ζωντανοί 

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας που εντόπισαν 18 απανθρακωμένες σορούς σε παράπηγμα σε περιοχή του Άβαντα, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως δεύτερη ομάδα αποτελούμενοι από 8 μετανάστες εντοπίστηκαν επίσης απανθρακωμένοι κοντά στη Λευκίμμη. Έτσι, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 26.
Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, είχε εντοπιστεί η σορός ενός ακόμα μετανάστη, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πέθανε από ασφυξία λόγω των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά που έκαιγε στο δάσος της Δαδιάς.
Λίγο πριν τις 15:00, ο Γιάννης Αρτοποιός, με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσε την τραγική είδηση. Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να δοθούν από την πυροσβεστική υπηρεσία που θα καταδεικνύουν το πώς οι μετανάστες αυτοί κατέληξαν στο παράπηγμα με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί.
Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής συνεχίζονται.

Μεταφέρουν πυρομαχικά από στρατόπεδα σε ασφαλή σημεία

Μεγάλη κινητοποίηση του στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη στον Έβρο, λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει εδώ και τέσσερις ημέρες.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης (22/8), ο στρατός ξεκίνησε τη μεταφορά πυρομαχικών από διάφορα στρατόπεδα προκειμένου να αποθηκευτούν σε ασφαλή σημεία, μακριά από τις φωτιές.

Η ΕΥΠ στις έρευνες για τις φωτιές: Γιατί «βλέπουν» οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Στις έρευνες για τις φωτιές που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα συμμετέχουν τα κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), προκειμένου να εξεταστεί και το σενάριο της ασύμμετρης απειλής μέσω οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών.
Οι Αρχές της χώρας εκτιμούν πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών με σκοπό να κατακάψουν τη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν. Το γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι ότι κοινός παρονομαστής σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές – από τον Έβρο μέχρι και την Αττική – ήταν πως ξεσπούσαν πολλές εστίες φωτιάς ταυτόχρονα.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη στον Έβρο, όπου από τις 19 Αυγούστου έως και σήμερα, 22 Αυγούστου 2023, στον Έβρο και κυρίως γύρω από την Αλεξανδρούπολη, ξέσπασαν 15 διαφορετικές πυρκαγιές. Όλες αυτές δεν είναι δυνατόν να οφείλονται, όπως συμπλήρωναν, σε κεραυνούς ή εργασίες από πολίτες.
Κλιμάκια του ανακριτικού της Πυροσβεστικής βρίσκονται στις φωτιές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα, αναζητώντας στοιχεία για εμπρησμό. Σημειώνεται ότι και στον Ασπρόπυργο τα στοιχεία προκαλούν ερωτήματα. Από την 1η Μαΐου στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί 473 πυρκαγιές.

Συνελήφθη εποχικός Πυροσβέστης ως ύποπτος για 5 εμπρησμούς στην Κεφαλονιά

Στη σύλληψη εν ενεργεία εποχικού πυροσβέστη ως ύποπτος για 5 εμπρησμούς στην Κεφαλονιά, προχώρησαν οι Αρχές.
Όπως μεταδίδει το kefaloniapress, δύο εκ των εμπρησμών αφορούν τη φετινή χρονιά, με πιο πρόσφατη τη φωτιά στην Αγία Ειρήνη και τρεις στο παρελθόν.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Νέο μήνυμα από το 112 – Εκκενώνονται ακόμα 4 οικισμοί

Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου εστάλη εκ νέου μήνυμα του 112 για εκκένωση άλλων τεσσάρων οικισμών. Πρόκειται για τους οικισμούς Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία οι οποίοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Η εντολή είναι να εκκενώσουν προς Αλεξανδρούπολη.
Συνολικά σήμερα στην περιοχή έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί.
fyli-fotia-pyrkagia-1024x680.jpg

Ενισχύεται η ευρωπαϊκή συνδρομή στην Ελλάδα για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών

Ειδικότερα, σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια ή επίγεια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε επιπρόσθετο αίτημα.
Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:
• Γερμανία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας
• Σουηδία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας
• Κροατία: 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415. Έχει φτάσει ήδη στη χώρα μας.
• Τσεχία: 1 ελικόπτερο βαρέως τύπου (Blackhawk) καθώς και 1 μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης με οχήματα. Αναμένονται αύριο αργά τη νύχτα.
Επιπλέον, από χθες επιχειρούν στη χώρα μας
• Η Ρουμανία, η οποία συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και
• Η Κύπρος, η οποία έχει αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

220823_dasia_inside1.jpg

Οι καπνοί από τις φωτιές κάλυψαν 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Ασύλληπτη η εικόνα με τον καπνό που καλύπτει τη χώρα από τις φωτιές που καίνε ανεξέλεκτες την Τρίτη (22/8). Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo:
Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα μας έως και αυτή την ώρα (Τρίτη 22/08/2023 09:45), με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας.
kapnos_fotia_meteo_22_8.webp

Φωτιά στη Βοιωτία: Εκκενώνονται 9 περιοχές προς Κυριάκι 


Εκκενώνονται 9 περιοχές στη Βοιωτία λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.
Με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των περιοχών Άγιο_Αθανάσιο, Καρυώτι, Καρέικα, Ρεβυθαίικα, Μιχέικα, Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο και Παναγία Καλαμιώτισσα καλούνται να απομακρυνθούν προς Κυριάκι.
Ξεπερνά τα 10 χλμ το μέτωπο των δύο πυρκαγιών στα παράλια της Βοιωτίας, στον Kορινθιακό Κόλπο.
Μάλιστα, το πρώτο μέτωπο, που ξεκίνησε χθες το πρωί από τα Χώστια και το δεύτερο που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Ταρσό, βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν πάρει τέτοια κατεύθυνση ώστε να ενωθούν.
Στην περιοχή παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι και οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να ελέγξουν την έκταση της φωτιάς.
Το παρήγορο είναι ότι εκεί που περνούν οι φλόγες δεν υπάρχουν οικισμοί και κατοικημένες περιοχές, ωστόσο όμως τέτοιες περιοχές υπάρχουν προς την θάλασσα, όπου οι επίγειες δυνάμεις έχουν χαράξει μία τελευταία ζώνη άμυνας.
Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής είναι η πιθανότητα οι φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, να πάρουν πορεία προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα, όπου υπάρχει ένα σπάνιο δάσος, αλλά και οικισμοί.
Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις, όμως το ανάγλυφο δεν επιτρέπει να προχωρήσουν και να προσεγγίσουν τις φλόγες.
Ακόμη, στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά οι αναζωπυρώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες, μέσα σε ελαιώνες και πευκόφυτη περιοχή και κατά περιόδους δημιουργούν μέτωπα τα οποία κινούνται απειλητικά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λιβαδειάς Γιάννη Ταγκαλέγκα, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κατάσταση παραμένει εφιαλτική. Οι αναζωπυρώσεις μαζί με τους ισχυρούς ανέμους δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, αλλά δυστυχώς οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να σταματήσουμε την καταστροφή».
Πριν λίγο, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι το ρεύμα κυκλοφορίας προς τον Πρόδρομο και την παραλία Σαραντίου όπου είχε διακοπεί η συγκοινωνία, αποκαταστάθηκε πλήρως, αφού έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος από την περιοχή.

SOS για νέες φωτιές την Τετάρτη 23/8: Συναγερμός σε 6 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τετάρτη (23/8) για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

Περισσότερα από 400.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε 3 ημέρες στην χώρα

Περισσότερα από 400.000 στρέμματα έχουν κατακάψει μέχρι σήμερα οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών (Σάββατο – Δευτέρα, 19 – 21.08.2023), όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ): 
– 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο

– 30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη

– 12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία

– 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο

– 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά

Όπως επισημαίνει η μονάδα METEO, τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν προκαταρκτική εκτίμηση και θα αναθεωρηθούν με την οριοθέτηση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα υψηλότερης ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων.

«Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας από το Σάββατο 19.08.2023, έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των παραπάνω δασικών πυρκαγιών. Από την μία, δρώντας σωρευτικά, οι θερμές και ξηρές συνθήκες αύξησαν και διατήρησαν σε υψηλά και πολύ υψηλά επίπεδα την ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων, καθιστώντας έτσι εύκολη την έναρξη της φωτιάς και την ανάπτυξη υψηλών θερμικών φορτίων στις πυρκαγιές. Από την άλλη, η ενίσχυση των ανέμων στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, ευνόησε τη γρήγορη εξάπλωση τους», τονίζει η ανακοίνωση του METEO/ΕΑΑ, παραθέτοντας διαγράμματα όπου παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος ρυθμός εξάπλωσης για τις περιοχές των παραπάνω δασικών πυρκαγιών, όπως υπολογίζεται από δεδομένα των πλησιέστερων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας METEO/ΕΑΑ.
«Σε όλες τις περιοχές, καταγράφεται σταδιακά και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (01.05.2023) η επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Κύθνου, όπου λόγω των ενισχυμένων βόρειων ανέμων, δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες παρατηρούνται και σε προηγούμενες ημέρες), με την έναρξη των πυρκαγιών να συμπίπτει χρονικά με την περίοδο των χειρότερων συνθηκών, γεγονός που τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιχειρησιακής επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας», σημειώνει το METEO/ΕΑΑ.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης