Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει την Αττική η πύρινη λαίλαπα - Στους πρόποδες της Πάρνηθας η φωτιά - Κάηκαν 26 μετανάστες στον Έβρο

Σαρώνει την Αττική η πύρινη λαίλαπα - Στους πρόποδες της Πάρνηθας η φωτιά - Κάηκαν 26 μετανάστες στον Έβρο
Αμέτρητα τα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές update) Σε πύρινο κλοιό παραμένει η Ελλάδα. Τη στιγμή που τα πύρινα μέτωπα είναι ανεξέλεγκτα σε Έβρο, Εύβοια, Βοιωτία, από το μεσημέρι στο μάτι του κυκλώνα μπήκε και η Αττική, καθώς έχει ξεσπάσε φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας.
Ειδικότερα, την ώρα που πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μεγάλη μάχη στον Ασπρόπυργο, ήρθε ενημέρωση στην Πυροσβεστική για εστία κοντά στη Μονή Κλειστών, στη Φυλή. Άμεσα ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Φυλής και Χασιάς.
Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να περικυκλώσουν οι φλόγες τη Μονή Κλειστών.
Την ίδια ώρα, τραγικές είναι οι τελευταίες πληροφορίες που καταφθάνουν από το πύρινο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Έβρο καθώς εντοπίστηκαν τουλάχιστον 18 απανθρακωμένες σοροί στο δάσος της Δαδιάς από άνδρες της Πυροσβεστικής που φέρεται να είναι μετανάστες.
Παράλληλα, ακόμη 8 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή της Λευκίμμης.
Στον Έβρο βρίσκονται από εχθές 21/8 ισχυρές δυνάμεις του στρατού προκειμένου να αναχαιτίσουν και την παραμικρή προσπάθεια παράτυπων μεταναστών, να περάσουν στη χώρα καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο με τις φωτιές να μαίνονται ανεξέλεγκτες. 
Κατά πληροφορίες, οι νεκροί εντοπίστηκαν σε δύο ομάδες, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, «ερευνάται το ενδεχόμενο να εισήλθαν παράνομα στη χώρα».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε ολη τη χώρα.

Ασπρόπυργος - Διακοπή κυκλοφορίας  - Μήνυμα του 112

Μάχη με τις φλόγες σε διάσπαρτες εστίες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στον Ασπρόπυργο.
Πρόκειται για τρεις διαφορετικές εστίες στις περιοχές Λάκα Κάτσαρη, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, που βρίσκονται κοντά σε βιομηχανική ζώνη.
Ήδη, ήχησε το 112 για εκκενώσεις οικισμών, τέθηκαν διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό.
Επιπλέον, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία του Προαστιακού στο τμήμα Κινέτα-'Ανω Λιόσια. Η αμαξοστοιχία 1309 έχει ακινητοποιηθεί στο Σ.Σ Κινέτας και αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις στα δρομολόγια, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.
Στις φλόγες έχουν παραδοθεί 5 αποθήκες και 2 εργοστάσια, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Ασπροπύργου, Μιχάλη Ψωμιάδη, στον ΑΝΤ1.
Ο αντιπεριφερειάχης, Β. Κόκαλης μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ανέφερε πως έχει παραδοθεί στις φλόγες αποθήκη στην περιοχή Αμμουδιές.
Η φωτιά έφτασε μέχρι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αλλά αντιμετωπίστηκε.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Ν. Μελετίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, η φωτιά ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές.
«Είναι μια περιοχή, η οποία είναι περιοχή χονδρεμπορίου. Υπάρχουν τεράστιες αποθήκες με υλικά logistics και δυστυχώς η φωτιά ξεκίνησε από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών που σε καθημερινή βάση βιώνουμε στον Ασπρόπυργο. Είναι το τεράστιο θέμα το οποίο το γνωρίζουν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο Ασπρόπυργος το αντιμετωπίζει λόγω της γειτνίασης με την χωματερή των Άνω Λιοσίων. Με τον ΧΥΤΑ, έχει εύκολη πρόσβαση σε ομάδες Ρομά, τα σκουπίδια που καθαρίζουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας να τα φέρνουν και να τα απορρίπτουν εκεί», εξήγησε ο κ. Μελετίου.
Πρόσθεσε πως ένας κάτοικος του μετέφερε ότι «η φωτιά ξεκίνησε από χτες το βράδυ από μία εστία που είχαν κάποιοι Ρομά που έκαιγαν καλώδια, λάστιχα. Δεν είχε τους βόρειους δυνατούς ανέμους, είχε νότιους. Έτσι στροβιλίζονταν ο αέρας και πήγε προς τα βόρεια και με τους βόρειους δυνατούς ανέμους που έχουμε έκανε αυτή την καταστροφή».
Κατά τον ίδιο, «το ευτύχημα είναι ότι γειτνιάζει με τον προαστιακό, με τις γραμμές του προαστιακού που υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από τη βιομηχανική ζώνη της Νέας ζωής και δεν μεταδόθηκε η φωτιά νότια και να κάψει και επιχειρήσεις»
Στο μεταξύ, μαύροι καπνοί έχουν καλύψει τη περιοχή.
Μήνυμα του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται σε Λάκα Κάτσαρη να απομακρυνθούν προς Ασπρόπυργο, όπου απειλούνται εργοστάσια και αποθήκες, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη μικρός αριθμός έχει παραδοθεί στις φλόγες.
aspropirgos_2.JPG

ασπροπ_1.JPG

Ακολούθησε μήνυμα του 112 για τους οικισμούς Ποντίων και Βέρας για εκκενώσεις, αλλά και σε όσους βρίσκονται  στην περιοχή για να παραμείνυν σε κλειστούς χώρους λόγω των καπνών.
eleysina_1.JPG

112-aspr_3.JPG

Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και ενέρια μέσα.
Συγκεκριμένα, 72 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 2 ελικόπτερα.
ασποπυργος.JPG

ελασ_2.JPG
Φωτιά και στη Φυλή: Καίει δασική έκταση κοντά στη Μονή Κλειστών - Εκκένωση προς Άνω Λιόσια

Νέα εστία φωτιάς ξέσπασε την Τρίτη 22/8, αυτή τη φορά στη Φυλή, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη ώστε οι φλόγες να μην κινηθούν προς την Πάρνηθα.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιός, μιλώντας στον Alpha, δήλωσε ότι δεν κινδυνεύει η Πάρνηθα, αλλά η φωτιά έχει κατεύθυνση προς την Φυλή.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11:56 σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» στη Φυλή.
Μάλιστα, οι φλόγες έχουν κυκλώσει τη Μονή Κλειστών.
Στο σημείο που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και πλέον στο σημείο επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα.  Έχουν κινητοποιηθεί και εναέριες δυνάμεις.
Καίγονται σπίτια στην περιοχή, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ μίλησε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής, Αργύρης Αργυρόπουλος.Σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, "η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια".
"Χρειαζόμαστε πολλά εναέρια μέσα γιατί δεν είναι προσβάσιμη η φωτιά από το έδαφος", πρόσθεσε ο κ. Αργυρόπουλος εκτιμώντας ότι τα 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν επαρκούν.
Γνωστοποίησε ότι στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο ο δήμος έχει οργανώσει μια ομάδα για την παροχή βοήθειας.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (22.08.23) εστάλη μήνυμα από 112 για εκκένωση προς τα Άνω Λιόσια.
φλ_2.JPG
Στο μεταξύ,  σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εφαρμόζονται λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Φυλής.
Ειδικότερα, η Αστυνομία έχει διακοπεί προσωρινά στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Νεοχωρακίου (Σκούρτα Βοιωτίας), από την 7η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής) έως την 17η χ/θ, στο ρεύμα πορείας προς Φυλή και διεξάγεται μέσω της Επαρχιακής Οδού Οινόης – Μαγούλας.
Επιπλέον, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:
- Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα
- Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου
- Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου
- Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού
- Από την πλατεία Φυλής
- Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)
- Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»
- Στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Καλύβια - Μήνυμα εκκένωσης από το 112


Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Δ.Ε. Καλυβίων Θορικού.
Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 6 οχήματα, ενώ επιχείρησαν από αέρος 5 αεροσκάφη.
Επίσης, παρέχουν συνδρομή εθελοντές πυροσβέστες.
Η  πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση στη περιοχή Βαλομάνδρα στα Καλύβια Αττικής.
Στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην Βαλομάνδρα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Καλύβια.

Βαθρακογιάννης (Πυροσβεστική) για τα πύρινα μέτωπα - Ακραίες οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες

«Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ακραίες, αναμένονται να παραμείνουν ακραίες και τις επόμενες ημέρες» , τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Β. Βαθρακογιάννης, σημειώνοντας πως «οι πυροσβέστες δίνουν τη μάχη σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών» και «συνολικά 6 χώρες θα προσφέρουν βοήθεια σε επιχειρήσεις στη χώρα μας».
Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Βαθρακογιάννης, «από χθες η Κύπρος μας έχει διαθέσει 2 αεροσκάφη και σήμερα έφτασε στη χώρα μας η βοήθεια από τη Ρουμανία με 56 πυροσβέστες και 10 οχήματα. Αναμένουμε την άφιξη 64 πυροσβεστών με νέα οχήματα και ένα ελικόπτερο από την Τσεχία, ένα αεροσκάφος από την Κροατία, δύο αεροσκάφη από τη Γερμανία και δύο αεροσκάφη από τη Σερβία. Συνολικά 120 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο είναι οι δυνάμεις που σε λίγες ώρες θα αναπτυχθούν στη χώρα μας προκειμένου να παρέχουν κάθε συνδρομή στον τομέα της δασοπυρόσβεσης».
Σε ό,τι αφορά τα πύρινα μέτωπα, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη:
- Ασπροπυργος:
Oι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν σε χρονικό διάστημα περίπου 20 λεπτών. Έχουν διατεθεί 72 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 27 οχήματα και δύο ελικόπτερα και οι δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, ενώ η πυρκαγιά έχει επηρεάσει και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
-Πρόδρομος Βοιωτίας: Ενεργά μέτωπα και διάσπαρτες εστίες, που όμως μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.
- Λιβαδειά: Ενεργά μέτωπα στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Λιβαδειάς και διάσπαρτες εστίες που μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται και ανέμους με αρκετές αυξομειώσεις.
- Ψαχνά Ευβοίας: Έχουμε διάσπαρτες εστίες. Οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί άνεμοι, αλλά υπάρχουν μικρά ενεργά μέτωπα που αντιμετωπίζονται.
-Κύθνος: Η πυρκαγιά βαίνει καλώς, αισιοδοξία για την επιτυχή έκβασή της
- Αλεξανδρούπολη: Η πυρκαγιά δεν έχει ελεγχθεί πλήρως. Υπάρχουν αρκετά ενεργά μέτωπα και διάσπαρτες εστίες κατά μήκος της Εγνατίας από Αλεξανδρούπολη ως Νέα Μάκρη.
-Χρυσούπολη Καβάλας: Καλύτερη η εικόνα, μερικά μέτωπα καίνε ακόμη. Διάσπαρτες εστίες, κυρίως στα βόρεια προς τον ορεινό όγκο.
- Ίασμος Κομοτηνής: Ενεργά μέτωπα και διάσπαρτες εστίες, η φωτιά κινείται προς τα νοτιοδυτικά και αντίθετα προς τη Βουλγαρία.

ΕΕ: Στην Ελλάδα 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια είναι στη διάθεση της Ελλάδας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι ερωτηθείς σχετικά.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας πριν από δύο ημέρες. «Επιστρατεύουμε σχεδόν το 1/3 των αεροσκαφών που έχουμε στον στόλο του rescEU. Aυτό σημαίνει ότι στέλνουμε επτά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο στην Ελλάδα, κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας. Έρχονται από την Κροατία, την Τσεχία, Γερμανία και την Σουηδία» επισήμανε ο κ. Ουζβάρι προσθέτοντας ότι συνδράμουν παράλληλα περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και περίπου 20 οχήματα από την Ρουμανία και την Τσεχία, ενώ χρησιμοποιείται και το σύστημα «Κοπέρνικος». «Η ΕΕ παραμένει στην διάθεση των ελληνικών αρχών εάν υπάρξει ανάγκη για περισσότερη βοήθεια» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Δραματικές ώρες σε Έβρο, Αλεξανδρούπολη - Νέες εκκενώσεις οικισμών

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους τους Έβρου και της πρωτεύουσας του νομού, Αλεξανδρούπολης, καθώς συνεχίστηκαν και την Τρίτη 22/8οι εκκενώσεις με μηνύματα του 112.
Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για 4η ημέρα  σε οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αφήνοντάς στο πέρασμά της καμμένα σπίτια, επιχειρήσεις, εκτάσεις. 
Η Ελληνική Αστυνομία  ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 22/8 προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής Ροδόπης έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξανδρούπολης.
Την προσωρινή παύση λειτουργίας χώρων αρμοδιότητάς της ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και συγκεκριμένα, την παύση της λειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου Αλεξανδρούπολης, του αρχαιολογικού χώρου Ζώνης και του Ιερού των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης.
αλε228.JPG
νεο.JPG

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο
Αλεξανδρούπολης - Απεγκλωβισμοί

Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγ.Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν 2 πλωτά του Λιμενικού και 4 ιδιωτικά σκάφη.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, όλα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Στο μεταξύ, εκκενώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 21/8 το  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΝΑ) και οι 65 ασθενείς μεταφέρονται με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της  Καβάλας, ενώ ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η μεταφορά 14 ατόμων με πλωτό από τη θαλάσσια περιοχή Μάκρη προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους.
Ήδη, στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μεταφέρθηκε τα 11 νεογνά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΝΑ).
Η απόφαση μεταφοράς των ασθενών με ασθενοφόρα σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ελήφθη παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους και του προέδρου του ΕΚΑΒ Ν. Παπαευσταθίου, λόγω της εξάπλωση της πυρκαγιάς, αφού οι φλόγες ήταν ορατές μετά τη 01.00 τα ξημερώματα στην ευρύτερη περιοχή του νοσοκομείου.
Μάλιστα, ακούστηκαν εκρήξεις καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από πεδίο βολής «Αλίκη» και κατευθυνόμενη προς Χιλή και το νοσοκομείο.
Παράλληλα, περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.
πλοιο.JPG
nosok1.JPG
nosok2.jpg
Η εικόνα στο νότιο Έβρο - Νεκροί μετανάστες

Χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έγιναν στάχτη από τη μεγάλη φωτιά στον νότιο Έβρο με τις διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια που στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε μέτωπα. Σπίτια, εκκλησίες, περιουσίες έγιναν αποκαΐδια.
Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης που κινείται είτε νότια, είτε δυτικά προς τη Συκορράχη, συνεχίζεται σήμερα η μάχη με τις φλόγες.
Στο χωριό Πεύκα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές. Στις φλόγες τυλίχτηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Στο Λετοχώρι κάηκαν πέντε σπίτια και η εκκλησία.
Φωτιά ξέσπασε και μέσα μέσα στο δάσος της Δαδιάς.
Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε λίγο μετά τις 20.00 τη Δευτέρα 21/8 στην επαρχιακή οδό Δαδιάς-Λευκίμης από υπάλληλο του Δασαρχείου Σουφλίου, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για νεαρό πιθανόν μετανάστη που εισήλθε παράνομα στη χώρα.Η σορός, σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκε επί του οδοστρώματος σε σημείο από το οποίο είχε περάσει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και εικάζεται ότι ο θάνατός του προήλθε από την έκθεσή του στις υψηλές θερμοκρασίες της πυρκαγιάς και τον καπνό. Σημειώνεται ότι την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.
Την Τρίτη 22/8 στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα εντοπίστηκαν οι σωροί 18 μεταναστών πλησίον παραπήγματος.  Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συνεχίζονται.
Καθώς εξελίσσεται η πυρκαγιά εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ίσως είναι ήδη μεγαλύτερη των 75.000 στρεμμάτων.
Σημειώνεται ότι για σήμερα (22/8) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 στον Έβρο.
Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, Δ. Πέτροβιτς, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου από τις 7.30 το πρωί έως και τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης 23/8 στις περιοχές: Αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης, χώρος αναψυχής Συκορράχης, στις αναδασώσεις και το χώρο αναψυχής Λουτρού, στα περιαστικά δάση Νίψας και 'Αβαντα, στο χώρο αναψυχής 'Αβαντα-Αισύμης, στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής Μεσημβρίας. Στις αναδασώσεις Κομάρου-Ατάρνης, στη δασική περιοχή Δερβένι-Σλίβα (παλιά Νίψα), στους χώρους αναψυχής Λεπτοκαρυάς, στον χώρο αναψυχής Καλλιθέας, στο δάσος και χώρο αναψυχής Ιάνα, στο περιαστικό δάσος Παλαγίας, στη δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού. Στην κατασκήνωση και τις αναδασώσεις Μάκρης, στον πλατανότοπο Μαϊστρου, στα περιαστικά δάση Πυλαίας, Μελίας και Φερών, στο 'Αλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., στο καταφύγιο 'Αγριας Ζωής Καβησού.
Επίσης, η απαγόρευση ισχύει για το περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης, τη δασική στάση Αλεβάντζας, στην περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας-Λευκίμη-Δαδιά-Γιαννούλη-Κοτρωνιά), στη δασική περιοχή Λευκίμης-Βυρίνης-Κιτρινόπετρας, στους χώρους αναψυχής «Κατρατζήδες» και «Τρεις Βρύσες», στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής «Τσίγγλα» και τον χώρο αναψυχής «Χίλια».
Σημειώμεται ότι εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.
δαδια.JPG
Στην Εύβοια

Καλύτερη σε σχέση με χθες είναι η εικόνα του πύρινου μετώπου στην Εύβοια.
Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας.
Ήδη η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων.
Πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές, αλλά πλέον πολλές βλάβες αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και τοποθετήθηκαν γεννήτριες.
Μέσω του 112, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ταρσός, Καρυώτι, 'Αγιος Αθανάσιος και Παναγιά Καλαμιώτισσα.
Σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μαζί με την Βοιωτία και τμήμα της Φθιώτιδας.
Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν και Γάλλοι πυροσβέστες.

Στη Βοιωτία - Νέο μήνυμα του 112 για νέες εκκενώσεις 9 οικισμών

Στη δυτική πλευρά μεταξύ Προδρόμου και παραλίας Σαράντη είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Βοιωτία.
Το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό έχει καλυφθεί από τα μέτωπα της φωτιάς και πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους.
Μέσα στη σημειώνονταν αναζωπυρώσεις, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
Κάηκαν δασικές εκτάσεις, ελαιώνες, αλλά και γεωργικές εγκαταστάσεις.
Σημειώνεται ότι ένας 80χρονος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του.
Μήνυμα του 112 εστάλη το μεσημέρι της Τρίτης 22/8 για εκκενώσεις 9 οικισμών.
βοιωτια_2.JPG


Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στις 22/8 για Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Κόρινθο

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Κόρινθο προβλέπεται για την Τρίτη 22/8, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Ειδικότερα, για την Τρίτη 22/8 προβλέπεται:
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου
-Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
-Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας)
-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Τα 5 μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα ισχύουν τα εξής:
-απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.
-αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.
-απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.
- αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.
-αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης