Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινη λαίλαπα στην Αλεξανδρούπολη, τα κύρια μέτωπα - Φωτιά και στο δάσος της Δαδιάς - Κάηκαν σπίτια, εκτάσεις, οχήματα

Πύρινη λαίλαπα στην Αλεξανδρούπολη, τα κύρια μέτωπα - Φωτιά και στο δάσος της Δαδιάς - Κάηκαν σπίτια, εκτάσεις, οχήματα
Ο εφιάλτης των κατοίκων δεν έχει τέλος από τον πύρινο εφιάλτη που ξέσπασε το Σάββατο 20 Αυγούστου 2023
Σχετικά Άρθρα
(upd 8) Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταστη έκτακτης ανάγκης.
Ο εφιάλτης των κατοίκων δεν έχει τέλος από τον πύρινο εφιάλτη, που ξέσπασε το Σάββατο 20 Αυγούστου 2023 και συνεχίζει ανεξέλεγκτη.
Μετά τις ολονύχτιες προσπάθειες κατάσβεσης που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτοικοι, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ, ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες και πάλι τις ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα.
Ήδη, κάηκαν σπίτια, οχήματα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο κύρια μέτωπα και κυρίως σε μια μεγάλη αναζωπύρωση που υπάρχει από το πρωί βορειοανατολικά της Νίψας, πάνω από την Εγνατία Οδό,  αλλά και στο ανατολικό,που εκτείνεται προς το χωριό Μοναστηράκι, νοτίως του Δορίσκου
Κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων.
Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολης, ενώ έκλεισε διακόπηκε και στα δύο ρεύματα  η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Κήπων και συγκεκριμένα, από το ύψος του οικισμού Λουτρών έως τον οικισμό Μοναστηράκι.
Επτά πυροσβέστες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Συνολικά μέσα σε δύο 24ωρα εκκενώθηκαν 13 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.
Στην Αετοράχη έχουν καεί πέντε σπίτια και η εκκλησία του χωριού και τέσσερα σπίτια στο χωριό Πεύκα.
Μήνυμα του 112 για εκκένωση προς την Αλεξανδρούπολη εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας 21/8 στους κατοίκους του Άβαντα.

Φωτιά και στο δάσος της Δαδιάς

Πυρκαγιά μέσα στο δάσος της Δαδιάς εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 21/8, με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δ. Πέτροβιτς, να αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία και σε απόσταση από τις άλλες φωτιές που είναι σε εξέλιξη, στην θέση Γκίμπρενα.
dd.JPG

Μήνυμα του 112

Μήνυμα του 112 για εκκένωση προς την Αλεξανδρούπολη εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας 21/8 στους κατοίκους του Άβαντα.
Σημειώνεται ότι λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά, μέσα σε δύο 24ωρα (19-20/8), εκδόθηκαν  συνολικά 9 μηνύματα από το 112,  εκ των οποίων τα 4 χθες, Κυριακή (20/8).
Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης για την προστασία τους από τους αναδυόμενους καπνούς, το δεύτερο στις 13:43 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Μοναστήρι και Δορίσκος προς Φέρρες, το τρίτο στις 13:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού 'Αβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

αβαντα.JPG
Αρτοποιός (Πυροσβεστική): Κινδυνεύει το κομμάτι βόρεια της Εγνατίας – Σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη επικεντρώνονται οι προσπάθειες

Κινδυνεύει από τις φλόγες το κομμάτι βόρεια της Εγνατίας Οδού που έχει κλείσει, ενώ οι προσπάθειες των πυρόσβεσης επικεντρώνονται σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Αρτοποιό.
Ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στην ΕΡΤ και στο Open, αλλά και σε δηλώσεις του  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε πως το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειοανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό, ενώ είναι πιο ελεγχόμενο το μέτωπο ανατολικότερα από το Λουτρό που απειλήθηκε, αν και παραμένει υπό απειλή το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας.
«Έχουμε μεγάλη αναζωπύρωση στη βόρεια μεριά της περιοχής Μέλια. Το σοβαρότερο μέτωπο είναι εκεί και στη νότια πλευρά της περιοχής πάνω από την Εγνατία Οδό, στον οικισμό Νίψα, το σοβαρότερο κομμάτι του μετώπου. Εκεί έχει πέσει όλη η βαρύτητα. Επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, το ένα για εναέριο συντονισμό και πάνω από 214 πυροσβέστες», ανέφερε στο OPEN.
Ο κ. Αρτοποιός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο κύρια μέτωπα και κυρίως σε μια μεγάλη αναζωπύρωση που υπάρχει από το πρωί βορειοανατολικά της Νίψας, πάνω από την Εγνατία Οδό, η οποία είναι κλειστή. Εξήγησε πως στο μέτωπο αυτό η φωτιά καίει δάσος κοντά σε ανεμογεννήτριες. Πρόσθεσε πως το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι το ανατολικό, που εκτείνεται προς το χωριό Μοναστηράκι, νοτίως του Δορίσκου, που έχουν εκκενωθεί από τις 20/8.
Παράλληλά, είναι σε ύφεση το μέτωπο προς τις παρυφές της Αλεξανδρούπολης.
Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα που επιχειρούν με τους ισχυρούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή, ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι  είναι συνεχείς οι αναταράξεις από τις ριπές αέρα που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες.
Εξήγησε ότι «ο αέρας ωθεί μακριά την πυρκαγιά και δημιουργεί νέες καυτές επιφάνειες που πρέπει να διαχειριστούμε. Αξιολογούνται τα δεδομένα, από λεπτό σε λεπτό. Σε δύο μέρες έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί. Στις παρυφές της πόλης της Αλεξανδρούπολης μετατοπίστηκε η φωτιά και γι' αυτό στάλθηκε το 112 και εκεί. Μετατοπίστηκε σε μια αντιπυρική ζώνη πάνω από 30 μέτρα και και παρατεταγμένα οχηματα, αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στην βορειοανατολική πλευρά της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, δεν έχει κοπάσει ο αέρας είναι 6 με 7 μποφόρ και προσπαθούμε με αυτές τις αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουμε».
Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστια γραμμή άμυνας μέχρι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
«Λόγω ισχυρών ριπών ανέμων και θερμών μαζών, κάφτρες πέρασαν πίσω από τα υδροφόρα οχήματα και η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά και επιθετικά προς τις παρυφές δύο οικισμών στα βορειοανατολικά της πόλης. Πάντως, ο στόχος επετεύχθη, αφού οι οικισμοί δεν απειλούνται και επίσης δεν κινδυνεύει πλέον η βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε, πως «είχαμε εγκλωβισμό πυροσβεστών σε κτηνοτροφική μονάδα, υπάρχουν και τραυματίες».
Τέλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που βρίσκονται στον νομό, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης

Το έργο της κατάσβεσης δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι.
Την κατάσβεση επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, ρίψει νερού απο αέρος πραγματοποιούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για  εναέριο συντονισμό.
φ2_2.JPG
Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης «χιονίζει» στάχτη

Η πυρκαγιά εξελίσσεται στο χωριό Λυκόφη κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά, αν και αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δ. Πέτροβιτς, κάνοντας λόγο για δύσκολη κατάσταση.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, «αυτή τη στιγμή έχουμε μέτωπα στο χωριό Νιψα που είναι και το πιο μεγάλο, στα χωριά Δορίσκο και Μοναστηράκι ένα άλλο, στις Φέρες στο χωριό Καβυσσός, πλησίον της Εγνατίας και στη Λυκόφη Σουφλίου».
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης «χιονίζει» στάχτη και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνση Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα».
Πάντως, «τα εναέρια μέσα, αλλά και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, αλλά οι προσπάθειές τους διασπώνται συνεχώς λόγω του ότι ξεσπούν νέες πυρκαγιές που μεταφέρονται σε άλλα σημεία με την βοήθεια των ανέμων», συμπλήρωσε ο κ. Πέτροβιτς, αναφέροντας ακόμη ότι οι καλαμιές στα χωράφια από τα θερισμένα καλαμπόκια λειτουργούν ως «καύσιμο» για την ταχύτατα μετάδοσή της πυρκαγιάς.

f12.JPG
pts.JPG

alex2.JPG

ΕΛ.ΑΣ: Άνοιξε  η Εγνατία  - Κλειστή  η Εθνική οδός Αλεξανδρούπολης – Κήπων από το ύψος των Λουτρών έως το Μοναστηράκι

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης
, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολης, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ωστόσο, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Κήπων και συγκεκριμένα, από το ύψος του οικισμού Λουτρών έως τον οικισμό Μοναστηράκι και στα δύο ρεύματα.

Hellenic Train: Καταργούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο λόγω της πυρκαγιάς

Τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει σχετικά ενημέρωση της Hellenic Train.

Υπηρεσία Copernicus: Ενεργοποίηση για την χαρτογράφηση περιοχών του Δήμου Αλεξανδρούπολης που επλήγησαν

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR686) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.
map2.JPG
Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης

Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:  5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 (έναντι 4), 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και  2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK), ενώ στο έδαφος προστέθηκαν αλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Ακόμη, εξακολουθούν να συνδράμουν: 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,  2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,  υδροφόρα οχήματα, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσεως.

Κάηκαν  σπίτια, εκτάσεις,  οχήματα


Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών από την μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.
Κάηκαν 9 σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, αλλά και αυτοκίνητα.
.Σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτιμώνται οι εκτάσεις κάηκαν, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, αποθήκες και υποδομές των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δ. Πανταζής.
Σημείωσε ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά - Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερών- καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.
Σε ό,τι αφοράτο ζωικό κεφάλαιο, ο κ. Πανταζής ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις πυρόπληκτες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια.
Πρόσθεσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ, ενώ αποζημίωση θα λάβουν και όσοι έχουν πληγεί σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού. 
alex4.JPG
alex5.JPG
Άνθρωποι στο νοσοκομείο

Με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο 7 πυροσβέστες και ένας εθελοντής.
Οι 5 διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα , ένας με τραύμα στο κάτω άκρο τη στιγμή που επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, αλλά και ένας με έγκαυμα στο χέρι.
Στις περιοχές των μετώπων της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκονται ήδη 5 ασθενοφόρα, ενώ υπάρχουν ακόμη 3 σε ετοιμότητα να επιχειρήσουν όπου χρειαστεί.
Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας έχει θέσει σε ετοιμότητα το ΓΝ Αλεξανδρούπολης ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το παράρτημα του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης σχετικά με τα περιστατικά που επιχειρούν οι διασώστες των ασθενοφόρων.

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ

Σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται από το Σάββατο 19/8 η Ελληνική Αστυνομία για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Πυλαίας Φερών Αλεξανδρούπολης.
Διατέθηκαν 55 Αστυνομικοί με 25 οχήματα και 5 δίκυκλα.
Το Σάββατο 19/8 στην περιοχη μετέβη και ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακραίος κίνδυνος τη Δευτέρα (21/8) - Γενική επιφυλακή

Σε γενική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, λόγω του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Ταυτόχρονα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Από το Π.Σ. παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης