Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στις 21/8 για Αττική, Βοιωτία, Εύβοιας, Αργολίδα και Κόρινθο

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στις 21/8 για Αττική, Βοιωτία, Εύβοιας, Αργολίδα και Κόρινθο
"Εφιστώ την προσοχή όλων. Δεν επιτρέπεται καμία εργασία εξωτερικού χώρου που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε τη χώρα μας", τόνισε ο Β. Κικίλιας
Σχετικά Άρθρα
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται τη Δευτέρα 21/8 για την Αττική και 4 ακόμα περιοχές, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
"Δεν επιτρέπεται καμία εργασία εξωτερικού χώρου που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά", ξεκαθαρίζει σε δήλωσή του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.

Κικίλιας: Εφιστώ την προσοχή όλων

«Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος- επίγειες και εναέριες-, εθελοντές, ο Στρατός, η Αστυνομία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνουν πολύ μεγάλη μάχη στη φωτιά της Αλεξανδρούπολης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα κινδύνου για τη Δευτέρα 21/8.
Όπως τονίζει ο κ. Κικίλιας, «ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών για τη Δευτέρα 21/8 έχει σε κατάσταση συναγερμού, στο κόκκινο δηλαδή, την Εύβοια, την Αττική, τη Βοιωτία, την Αργολίδα, την Κορινθία.
Εφιστώ την προσοχή όλων. Δεν επιτρέπεται καμία εργασία εξωτερικού χώρου που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».
«Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε τη χώρα μας» καταλήγει ο κ. Κικίλιας.

Τι προβλέπεται για τη Δευτέρα 21/8

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο, Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:
κραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
•Περιφέρεια Αττικής
•Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
•Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
Επίσης, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
•Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
•Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
•Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
•Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
•Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
•Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
•Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
•Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
•Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας)
•Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)
map21.JPG
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199, ενώ για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σε επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα

Σε γενική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5).
Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Συστάσεις προς πολίτες

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως
το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
το κάπνισμα μελισσών,
η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.
-Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Τέλος, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης