Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κόλαση φωτιάς στον Έβρο, οι φλόγες στην Αλεξανδρούπολη - Τρία πύρινα μέτωπα, συνεχείς εκκενώσεις οικισμών, δραματικές ώρες

Κόλαση φωτιάς στον Έβρο, οι φλόγες στην Αλεξανδρούπολη -  Τρία πύρινα μέτωπα,  συνεχείς εκκενώσεις οικισμών, δραματικές ώρες
Τρία είναι τα κύρια πύρινα μέτωπα - Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Εννέα μηνύματα 112
Σχετικά Άρθρα
(upd 21)  Δραματικές ώρες στην Αλεξανδρούπολη, καθώς μαίνεται για ακόμα μία μέρα η καταστροφική πυρκαγιά, που καίει τα πάντα στο πέρασμά της.
Ο εφιάλτης των κατοίκων της ακριτικής πρωτεύουσας δεν έχει τέλος από τον πύρινο εφιάλτη, που ξέσπασε το Σάββατο 20 Αυγούστου 2023 και συνεχίζει ανεξέλεγκτη.
Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο Αλεξανδρούπολης – Φερών η οποία κλείνει κατά διαστήματα.
Κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων.
Στο χωριό Δωρικό οι κάτοικοι το απόγευμα προσπαθούσαν να προστατέψουν τα σπίτια τους, με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές.
Επτά πυροσβέστες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα και το πιο επικίνδυνο φαίνεται να είναι αυτό μεταξύ των περιοχών Μαΐστρος και Αμφιτρίτη.
Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους.
Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην Αετοράχη έχουν καεί πέντε σπίτια και η εκκλησία του χωριού και τέσσερα σπίτια στο χωριό Πεύκα.

Δύσκολη νύχτα, να σωθεί η βιομηχανική ζώνη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε  ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη ενώ καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης.
Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι θα είναι μία δύσκολη νύχτα καθώς στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζωπυρώσεις.
Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Μάχη με τις φλόγες

Από τις  πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 20/8 ξεκίνησαν εκ νέου τα εναέρια μέσα τις ρίψεις νερού από αέρος.
Το έργο της κατάσβεσης δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έρχονται συνεχώς αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις,  ενώ αποπνικτική από τους καπνούς είναι η ατμόσφαιρα και μέσα στην πόλη.
Ήδη, σύμφωνα με  ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνολικά επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα, ενώ νωρίτερα από αέρος συνέδραμαν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.
Επίσης, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ.
Μάλιστα, αγρότες από τις Φέρες και την Τραϊανούπολη στην Αλεξανδρούπολη, όλη τη νύχτα δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες.

9 μηνύματα 112

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί από χθες συνολικά εννέα (9) μηνύματα από το 112 εκ των οποίων τα τέσσερα (4) την Κυριακή (20/8).
Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης για την προστασία τους από τους αναδυόμενους καπνούς, το δεύτερο στις 13:43 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Μοναστήρι και Δορίσκος προς Φέρρες, το τρίτο στις 13:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού 'Αβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

pts.JPG

alex2.JPG

12_16.JPG


Αρτοποιός ( Πυροσβεστική):  Δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά

Το κύριο πύρινο μέτωπο βρίσκεται νότια του οικισμού Λουτρός, μεταξύ του Λουτρού και των Λουτρών Τραϊανούπολης, ανέφερε μιλώντας στο OPEN ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Αρτοποιός.
Κατά, τον ίδιο, «είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα» πιο δυτικά, όπου υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια και για τον λόγο αυτό αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό.
«Δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθως κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά
Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν ζημιές σε σπίτια και οχήματα, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα η καταγραφή.

Κικίλιας: Μεγάλη μάχη στη φωτιά της Αλεξανδρούπολης για δεύτερη ημέρα – Προσοχή όλων τη Δευτέρα 21/8


«Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος- επίγειες και εναέριες-, εθελοντές, ο Στρατός, η Αστυνομία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνουν πολύ μεγάλη μάχη στη φωτιά της Αλεξανδρούπολης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα κινδύνου για τη Δευτέρα 21/8.
Όπως τονίζει ο κ. Κικίλιας, «ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών για τη Δευτέρα 21/8 έχει σε κατάσταση συναγερμού, στο κόκκινο δηλαδή, την Εύβοια, την Αττική, τη Βοιωτία, την Αργολίδα, την Κορινθία.
Εφιστώ την προσοχή όλων. Δεν επιτρέπεται καμία εργασία εξωτερικού χώρου που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».
«Πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε τη χώρα μας» καταλήγει ο κ. Κικίλιας.

ΕΛ.ΑΣ: Κλειστή ξανά η Εγνατία Οδός Κήπων – Αλεξανδρούπολης

Μπορεί το πρωί της Κυριακής 20/8 να αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι, η  Ελληνική Αστυνομία προχώρησε εκ νέου στη διακοπή της κυξκλοφορίας.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον Πυλαίας – Φερών Έβρου, ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.
Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.
Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.
ελασ5.JPG

Hellenic Train: Καταργούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο λόγω της πυρκαγιάς

Τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει σχετικά ενημέρωση της Hellenic Train.

Υπηρεσία Copernicus: Ενεργοποίηση για την χαρτογράφηση περιοχών του Δήμου Αλεξανδρούπολης που επλήγησαν

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR686) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.
map2.JPG
Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης

Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:  5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 (έναντι 4), 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και  2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK), ενώ στο έδαφος προστέθηκαν αλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Ακόμη, εξακολουθούν να συνδράμουν: 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,  2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,  υδροφόρα οχήματα, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσεως.

Στη μάχη με τις φλόγες και εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη συνέβαλαν και εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο twitter, "όλο το βράδυ οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες στους οικισμούς Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα Αλεξανδρούπολης. Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί στις δυνάμεις κατάσβεσης".
er2_1.JPG
Ζημιές σε σπίτια και οχήματα


Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών από την μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.
Κάηκαν πέντε σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, αλλά και αυτοκίνητα.
Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι παραδόθηκαν στις φλόγες 4 σπίτια στα Πεύκα και 5 στο Αετοχώρι.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη, ζημιές έχουν υποστεί και επιχειρήσεις από τη μεγάλη φωτιά.
alex4.JPG
alex5.JPG
Άνθρωποι στο νοσοκομείο

Πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Σπ. Κούτρας,  μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Επίσης, τρεις ηλικωμένοι με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Στις περιοχές των μετώπων της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκονται ήδη 5 ασθενοφόρα, ενώ υπάρχουν ακόμη 3 σε ετοιμότητα να επιχειρήσουν όπου χρειαστεί.
Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ έχουν συνδράμει στις εκκενώσεις των οικισμών Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό παρέχοντας βοήθεια σε 10 άτομα με κινητικά προβλήματα.
Από το μέτωπο της πυρκαγιάς οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν διακομίσει έναν πυροσβέστη με συμπτώματα δύσπνοιας στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης.
Από την περιοχή Λουτρό, διασώστες του ΕΚΑΒ διακομίσαν στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης ένα ηλικιωμένο ζευγάρι για προληπτικούς λόγους (χρήση συμπυκνωτή οξυγόνου στην οικία τους).
Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας έχει θέσει σε ετοιμότητα το ΓΝ Αλεξανδρούπολης ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το παράρτημα του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης σχετικά με τα περιστατικά που επιχειρούν οι διασώστες των ασθενοφόρων.

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ

Σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται από το Σάββατο 19/8 η Ελληνική Αστυνομία για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Πυλαίας Φερών Αλεξανδρούπολης.
Διατέθηκαν 55 Αστυνομικοί με 25 οχήματα και 5 δίκυκλα.
Το Σάββατο 19/8 στην περιοχη μετέβη και ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

φτ_3.JPG
elas_2.JPG



Ακραίος κίνδυνος τη Δευτέρα (21/8) - Γενική επιφυλακή

Σε γενική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, λόγω του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Ταυτόχρονα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Από το Π.Σ. παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης