Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Covid: Η Eris και η νέα παραλλαγή σε Ισραήλ και Δανία – Ψαλτοπούλου: Μέσα φθινοπώρου τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια

Covid: Η Eris και η νέα παραλλαγή σε Ισραήλ και Δανία – Ψαλτοπούλου: Μέσα φθινοπώρου τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια
Σύμφωνα με την Θ. Ψαλτοπουλου, η νέα παραλλαγή είναι μέρος μιας αναμενόμενης εξέλιξης του ιού, ενώ θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στον ιό
Σχετικά Άρθρα
Νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις υπο-παραλλαγές της Omicron θα είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ στα τέλη του Σεπτεμβρίου και στη χώρα μας αναμένονται στα μέσα του φθινοπώρου, σύμφωνα με την Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγο, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
Όπως αναφέρει η κα Ψαλτοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα είναι προαιρετικά, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν νέες συστάσεις.
Σύμφωνα με την κα Ψαλτοπούλου, η νέα παραλλαγή είναι μέρος μιας αναμενόμενης εξέλιξης του ιού, ενώ θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στον ιό (ηλικιωμένοι και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας).
Προσθέτει πως όταν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με νοσούντα ή έχει συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό συστήνεται να κάνει το αντίστοιχο test.
Βάσει των τελευταίων συστάσεων, ωφέλεια από τους επικαιροποιημένους εμβολιασμούς έχουν οι ευπαθείς ομάδες, κυρίως τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με προβλήματα υγείας. Παράλληλα τα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.
Η υποπαραλλαγή Eris της Omicron που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, παρακολουθείται προσεκτικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ το τελευταίο διάστημα την προσοχή τους στρέφουν οι ειδικοί και σε μια άλλη νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στο Ισραήλ και τη Δανία (η ΒΑ.2.86), καθώς φέρει πολλές νέες μεταλλάξεις (πάνω από 30).

Τα σενάρια για τον χειμώνα

Την αύξηση των περιστατικών Covid στη Μεγάλη Βρετανία από τις αρχές του Ιουλίου 2023 καταγράφει το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό BMJ (British Medical Journal) στις 15 Αυγούστου, σε άρθρο με θέμα "Covid is on the rise again- so what next?" (Η Covid βρίσκεται ξανά σε άνοδο - άρα μετά τι;).
Οι παραλλαγές που αυξάνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να είναι υποπαραλλαγές της Omicron και από μόνες τους δεν φαίνεται ότι θα προκαλέσουν μεγάλο κύμα.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, σχεδόν όλα τα άτομα κάτω των 50 ετών δεν έχουν κάνει εμβόλιο τους τελευταίους 18 μήνες και τα περισσότερα άτομα κάτω των 75 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον για έναν χρόνο, ενώ η προστασία από προηγούμενη μόλυνση έχει μειωθεί λόγω απουσίας μεγάλου κύματος για αρκετούς μήνες.
Έτσι, είναι πιθανό, σύμφωνα με το άρθρο, αυτό το κύμα να χτυπά έναν πιο ευαίσθητο πληθυσμό και μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την επιστροφή στο σχολείο, την εργασία και την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα.
Όπως υπογραμμίζει η κα Ψαλτοπούλου, δεδομένης της προστασίας από εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις, είναι απίθανο αυτό το κύμα να προκαλέσει μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία ή στους θανάτους. Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση του φόρτου στα νοσοκομεία είναι θέμα, όπως και οι επιπτώσεις από long Covid (π.χ. λόγω επίμονης κόπωσης), καθώς και η απομάκρυνση των νοσούντων από το εργατικό δυναμικό. Θα μπορούσε επίσης τον ερχόμενο χειμώνα να πιεστεί το σύστημα υγείας με τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που προέκυψαν πέρυσι το χειμώνα, σχεδόν την ίδια στιγμή.

Η νέα παραλλαγή σε Δανία και Ισραήλ – Η πορεία της Eris

Σύμφωνα με το BMJ (British Medical Journal), άλλη νέα παραλλαγή εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ και τη Δανία (η ΒΑ.2.86), η οποία έχει πολλές νέες μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με την κα Ψαλτοπούλου, είναι πολύ πιθανό και αυτή η νέα παραλλαγή να εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως υπενθύμιση να ενταθεί η επιτήρηση ενόψει της φθίνουσας ανοσίας.
Σε ότι, αφορά την EG.5, γνωστή ως «Eris», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την ταξινόμησε ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά, αν και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία από άλλες παραλλαγές και «δεν υπάρχουν στοιχεία για αύξηση της σοβαρότητας της νόσου που να σχετίζεται άμεσα με την EG.5».
Σημειώνεται ότι η «Eris» έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και στις ΗΠΑ είναι η πιο κοινή και ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποπαραλλαγή του COVID-19 , ενώ ευθύνεται για πάνω από το 17% των κρουσμάτων, σύμφωνα με το CDC. Στις ΗΠΑ, η ποσότητα του ιού που εντοπίστηκε στα λύματα σε όλη τη χώρα, καθώς και ο αριθμός των εβδομαδιαίων συνταγών Paxlovid για τη θεραπεία της Covid έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα, αν και πρόκειται για αριθμούς που παραμένουν χαμηλότεροι από τα στοιχεία νοσηλείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν υποδεικνύουν την ανάγκη για μέτρα κοινωνικής απόστασης ή χρήση μάσκας, σημειώνει η κα Ψαλτοπούλου.
Στην Ελλάδα, η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έδειξε αύξηση της θετικότητας και αύξηση στον αριθμό των νοσοκομειακών εισαγωγών για Covid-19. Η «Eris» από 11% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στο 16%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS -CoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Πάντως, τα περιστατικά που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, αλλά και διεθνώς, αποτελούν ένα ποσοστό των συνολικών νέων περιστατικών με Covid που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως:
-ασυμπτωματική νόσηση που οφείλεται σε μία γενετική παραλλαγή του συμπλέγματος HLA, που τη διαθέτει μέχρι και το 20% των ατόμων. Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature "A common allele of HLA is associated with asymptomatic SARS-CoV-2 infection" (Ιούλιος 2023), τα άτομα αυτά έχουν θετικό τεστ όταν νοσούν, αλλά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.
-υποκλινική παρουσίαση λόγω της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης και προηγούμενων νοσήσεων με άλλες υποπαραλλαγές της Omicron.
-ελαφρά συμπτωματολογία (μικρή πυρετική κίνηση κ.ά.) που γρήγορα υποχωρεί, δεν μπορεί να διαφοροδιαγνωστεί συγκριτικά με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, ενώ δεν οδηγεί τον ασθενή να προβεί στις αντίστοιχες διαγνωστικές εξετάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης