Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λάρισα: Ο Πηνειός γέμισε με καραβίδες και καβούρια

Λάρισα: Ο Πηνειός γέμισε με καραβίδες και καβούρια
Σήμερα τα περισσότερα εργοστάσια έχουν κλείσει και τα σημάδια της ζωής στον Πηνειό φαίνονται

Μικρές καραβίδες αλλά και καβούρια επιστρέφουν σιγά σιγά στον Πηνειό. Πλέον ολόκληρα κοπάδια βρίσκονται σε αρκετά σημεία σε Αμπελώνα και Φαλάνη και αποδεικνύεται ότι πλέον τα νερά είναι καθαρά και με αρκετό οξυγόνο.
Αυτό, όπως γράφει το tirnavospress.gr, οφείλεται στο Φράγμα Γυρτώνης.
Να σημειωθεί πως οι καραβίδες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη μόλυνση και την έλλειψη οξυγόνου στο νερό και είχαν εξαφανιστεί από το ποτάμι από το 1997 από τα πολλά εργοστάσια που έριχναν τα απόβλητα. Σήμερα τα περισσότερα εργοστάσια έχουν κλείσει και τα σημάδια της ζωής στον Πηνειό φαίνονται.
Σύμφωνα με τον ερασιτέχνη ψαρά Θανάση Κατσάνη, τα τελευταία πέντε με εφτά χρόνια οι καραβίδες αυξήθηκαν στο ποτάμι και μάλιστα σε αυτό βοήθησε – βοηθάει το Φράγμα (Ρουφράκτης) που βρίσκεται στο χωριό Γυρτώνη, καθώς εκεί το καλοκαίρι το νερό ανεβαίνει στα έξι μέτρα και η ροή του ποταμού είναι ρυθμιζόμενη καθημερινά και όχι στάσιμη.
Όπως θα δείτε και στα βίντεο ο ερασιτέχνης ψαράς από τον Αμπελώνα, δείχνει με την κάμερα τις καραβίδες που πιάνει καθημερινά στα δίχτυα του και της αφήνει πάλι στο ποτάμι.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι στο ποτάμι αρχίζουν και επιστρέφουν και οι φυσικοί ψαράδες, τα αποδημητικά πουλιά όπως πελεκάνοι, φλαμίγκο, αγριόπαπιες, ερωδιοί κ.λπ. που σε κοπάδια αλλά και μοναχικά πέφτουν στο ποτάμι για να τραφούν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης