Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κοντά στον δολοφόνο του Μιχάλη Κατσουρή - Θέμα ημερών η ταυτοποίησή του – Πέλεκυς για τους 105

Κοντά στον δολοφόνο του Μιχάλη Κατσουρή - Θέμα ημερών η ταυτοποίησή του – Πέλεκυς για τους 105
Υπάρχουν Έλληνες που ήταν οι καθοδηγητές των Κροατών στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια
(upd) Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή αλλά και για τη σύλληψη και άλλων εμπλεκόμενων στα αιματηρά επεισόδια που έγιναν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου.
Οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να αναλύουν το διαθέσιμο οπτικό υλικό από τις κάμερες περιμετρικά του γηπέδου σε μια προσπάθεια να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα για τη στιγμή των επεισοδίων, ενώ επεξεργάζονται τα στοιχεία από τα κινητά τηλέφωνα των 105 συλληφθέντων χούλιγκαν αφενός για να ιχνηλατήσουν την πορεία τους από την Κροατία… μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια και αφετέρου για να εντοπίσουν και άλλους πιθανούς, ασύλληπτους χούλιγκαν, καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον πως υπήρξαν Έλληνες που καθοδήγησαν με ακρίβεια τους Κροάτες.
Παράλληλα, εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος είναι και τα αποτελέσματα από τη σύγκριση των δειγμάτων DNA που ελήφθησαν από τους συλληφθέντες με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί τόσο από το θύμα όσο και από τον τόπο των επεισοδίων.

Στην αρχή των επεισοδίων η μαχαιριά

Πληροφορίες αναφέρουν πως η επίθεση με μαχαίρι κατά του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή έγινε στην αρχή των επεισοδίων και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί συμπλοκή μεγάλης διάρκειας.
Εκτιμάται δηλαδή ότι το «χτύπημα» ήταν στιγμιαίο, ότι ο δολοφόνος δεν είχε σωματική επαφή ή εμπλοκή με τον 29χρονο και ότι τον χτύπησε μέσα στις συνθήκες πανικού και αναστάτωσης που επικράτησε στα πρώτα λεπτά των συγκρούσεων.

Θέμα ημερών η ταυτοποίηση

Αν και στο αρχικό στάδιο η ΕΛΑΣ υποστήριζε πως δεν είχε «εικόνα» από τη στιγμή της επίθεσης στον Μιχάλη Κατσουρή, ο δικηγόρος της οικογένειας του 29χρονου εκτιμά ότι πλέον είναι θέμα ημερών η ταυτοποίηση του δράστη.
Ο Σταύρος Γεωργόπουλος έκανε λόγο για ένα στρατιωτικά συντεταγμένο, πειθαρχημένο και εξοπλισμένο δολοφονικό τάγμα που ήρθε στην Ελλάδα, είπε ότι δεν υπήρξε κανένα «ραντεβού θανάτου» μεταξύ των οπαδών και εκτίμησε πως είναι θέμα ημερών η ταυτοποίηση του δράστη και των συνεργών του.

Πέλεκυς για τους 105

Εν τω μεταξύ, οι ανακριτικές αρχές υποστηρίζουν ότι και οι 105 κατηγορούμενοι και συλληφθέντες χούλιγκαν είναι όχι μόνο ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων αλλά και ύποπτοι φυγής.
Στο σκεπτικό της απόφασής τους αναφέρουν ότι οι Κροάτες χούλιγκαν επιδιώκουν, με σαφή αθλητική αναφορά και οπαδικό κίνητρο, τη συστηματική διάπραξη των αδικημάτων σε βάρος οπαδών διαφορετικών σωματείων, καθώς και φθορών σε οχήματα και εγκαταστάσεις.
Συγκεκριμένα, οι ανακριτές περιγράφουν με λεπτομέρεια τον τρόπο δράσης τους, κάνοντας λόγο για οργάνωση μέσω κινητών, για συνάντηση σε ασφαλή - «τυφλά» σημεία, για κινήσεις ως «κονβόι», για εφορμήσεις πεζή στους στόχους τους και για εξοπλισμό με μολότοφ, ρόπαλα και μαχαίρια.

Έλληνες καθοδηγητές

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι έρευνες και για τον εντοπισμό και άλλων χούλιγκαν που παραμένουν ασύλληπτοι.
Είναι χαρακτηριστικές οι περιγραφές αστυνομικών για τον εντοπισμό περίπου 50 μοτοσικλετών και σχεδόν 100 ατόμων στην περιοχή της Ριζούπολης λίγο μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Άλλωστε είναι κοινή η πεποίθηση ότι υπήρξαν Έλληνες οπαδοί, οι οποίοι καθοδήγησαν με απόλυτη ακρίβεια τους Κροάτες στην περιοχή, καθώς ήξεραν πολύ καλά πώς έπρεπε να κινηθούν και τι να αποφύγουν.

Οικονόμου: Περισσότερη προσοχή

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου υποστήριξε σχετικά με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως για τους υπόπτους για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.
«Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε.
Οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι
Ήδη έχουμε αποδώσει ευθύνες και θα αποδώσουμε και άλλες πολύ σύντομα, με βάση και τα δεδομένα της ΕΔΕ.
Δεν θα γίνει αυτό στο απώτατο μέλλον, αλλά στο επόμενο διάστημα.
Αναδείξαμε την αποτυχία από την πρώτη στιγμή» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο γήπεδο της ΑΕΚ, «έγινε μια αλληλουχία λαθών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μια διαλυμένη αστυνομία».
«Τα λάθη θα διορθωθούν.
Υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛΑΣ» είπε ο κ.Οικονόμου, επισημαίνοντας πως «οι αστοχίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να επισημαίνονται, χωρίς να οδηγούν σε ισοπέδωση και απαξίωση».

Παραίτηση

Όπως είπε, δεν σκέφτηκε ποτέ το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη λόγω του φιάσκου της Αστυνομίας.
«Δέκα ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μου ήρθα αντιμέτωπος με μεγάλες επιχειρησιακές αστοχίες.
Δική μου ευθύνη είναι να δουλέψουμε σκληρά και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις» τόνισε ο κ.Οικονόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης