Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματίζει η εξάπλωση της υποπαραλλαγής Eris – Ο ρόλος του τουρισμού, στο τραπέζι πιθανή νέα δόση εμβολιασμού

Προβληματίζει η εξάπλωση της υποπαραλλαγής Eris – Ο ρόλος του τουρισμού, στο τραπέζι πιθανή νέα δόση εμβολιασμού
"Ισως χρειαστεί να κάνουμε μία νέα δόση εμβολιασμού", ανέφερε η Μ. Παγώνη
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στη νέα υποπαραλλαγή EG.5.1. (Eris), στελέχους της Omicron του SARS-CoV-2, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, έχει στραμμένη την προσοχή της η επιστημονική κοινότητα, αφού ήδη έχει εντοπιστεί σε 51 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν ότι η «Eris» εξαπλώνεται σε ταχείς ρυθμούς, υπάρχει ανησυχία για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα και κυρίως τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι θα αρχίσει ο κόσμος εκ νέου να συγκεντρώνεται σε εσωτερικούς χώρους.
Παρόλο που δεν υπάρχει ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, όπως έχει αναφερθεί και από τον ΕΟΔΥ, παρακολουθείται η εξέλιξη, καθώς και στη χώρα μας υπάρχει προβληματισμός για το τι να συμβεί το φθινόπωρο με το άνοιγμα των σχολείων, την επιστροφή από τις διακοπές και τον συνωστισμό εκ νέου σε εσωτερικούς χώρους.

Παγώνη: Αύξηση των κρουσμάτων λόγω τουρισμού - Ίσως χρειαστεί μία νέα δόση εμβολιασμού

Στον τουρισμό οφείλεται κυρίως αιτία της αύξησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Μ. Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι «οφείλεται στους τουρίστες διότι στο εξωτερικό η παραλλαγή «Eris» βρίσκεται σε έξαρση. Σε εμάς (Ελλάδα) καλύπτει το 11% και ευτυχώς τα συμπτώματα συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι πιο ήπια. Συγκριτικά με τα συμπτώματα, ξεκινάς με έναν ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, αδυναμία, αλλά ο πυρετός δεν υπάρχει ή υπάρχει για δύο 24ωρα».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, υπάρχει αύξηση νοσηλείας στα νοσοκομεία στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ.
Εξήγησε ότι «δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά συνήθως έρχονται τα περιστατικά μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσέχουμε γιατί η μετάδοση σε αυτή την υποπαραλλαγή είναι αρκετά γρήγορη. Δηλαδή εάν νοσήσουμε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, να καθίσουμε δυο-τρεις μέρες σπίτι, να βάλουμε και τη μάσκα για να μην μεταδώσουμε».
Σημείωσε δε, πως εάν κάποιος νοσήσει τώρα από κορωνοϊό θα πρέπει να απομονωθεί και να μη βγαίνει έξω, για 4 μέρες και από κει και πέρα θα μπορεί, αφού όλα τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, να συνεχίσει τις διακοπές του.
Σχετικά με το εάν θα ληφθούν μέτρα από τον Σεπτέμβρη σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, η κα Παγώνη ανέφερε ότι τότε θα συζητηθούν πολλά, δεδομένου ότι θα ανοίξουν τα σχολεία και θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επιπλέον εμβολιασμού.
Όπως είπε, «η επιτροπή εμβολιασμού, βάσει των δεδομένων που θα έχουμε και τις οδηγίες από το εξωτερικό και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα αποφασίσει. Προσωπικά πιστεύω ότι, όπως για τη γρίπη, οπωσδήποτε έτσι και για τον κορωνοϊό, ο οποίος ποτέ δεν είπαμε ότι έφυγε, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία νέα δόση εμβολιασμού».
Πρόσθεσε ωστόσο πως «υπάρχει ένα ποσοστό αντισωμάτων από τα προηγούμενα εμβόλια) που έχουμε στον οργανισμό, γι΄ αυτό και τώρα η αντιμετώπιση των παραλλαγών του είναι τελείως διαφορετική, γιατί είναι κόσμος κατά 75% εμβολιασμένος, δηλαδή με λίγα λόγια τα βοήθησαν πάρα πολύ».

Τζανάκης για Eris: Είναι ανησυχητική γιατί μεταλλάσσεται – Μεγαλύτερη αναστάτωση το φθινόπωρο

Η υποπαραλλαγή Eris «είναι ανησυχητική γιατί μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας. Συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορωνοϊό», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι η υποπαραλλαγή ERIS θα επιφέρει μια αναστάτωση ακόμη μεγαλύτερη το φθινόπωρο.
Εξήγησε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους που θα κολλήσουν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και μοιάζει με κοινό κρυολόγημα, όπως έχει μεταβληθεί πλέον ο κορωνοϊός, όμως θα πρέπει να προφυλάξουν τυχόν ευάλωτα μέλη των οικογενειών τους και να απευθυνθούν στους γιατρούς ώστε να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.
Τέλος, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό μέρους του πληθυσμού, δηλαδή των άνω των 65 ετών και όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σε 51 χώρες η «Eris» 

Ήδη, η νέα υποπαραλλαγή Eris έχει εντοπιστεί σε 51 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα (41 κρούσματα στην Κρήτη). Μάλιστα, η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής είναι περίπου στο 18% των κρουσμάτων και συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύει το 20% των ταυτοποιημένων κρουσμάτων στην Ασία, το 10% στην Ευρώπη και το 7% στη Βόρειο Αμερική.
Οι επιστήμονες «βλέπουν» ότι η EG.5.1.αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς για να το εάν πρόκειται αυτό να είναι το νέο κύμα της Covid-19.
Πλέον, η EG.5.1 είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ποσοστό 14% , που τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε και από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα.
Στις ΗΠΑ το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στο 17% και παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα, στις επισκέψεις στα επείγοντα και τα νοσοκομεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης