Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μήνυμα του 112 μετά τον σεισμό στα Χανιά - Τραυματισμός τουρίστα στο φαράγγι της Σαμαριάς

Μήνυμα του 112 μετά τον σεισμό στα Χανιά -  Τραυματισμός τουρίστα στο φαράγγι της Σαμαριάς
Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, καθώς και η 3η ΕΜΑΚ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια στα Χανιά, μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα.
Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίτερα, μετά τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Χανιά, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά τουρίστας στο φαράγγι της Σαμαριάς λόγω αποκόλλησης βράχου.
Η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα του 112 στις νότιες περιοχές του νομού προειδοποιώντας για κίνδυνο κατολισθήσεων μετά τον σεισμό.
Στο μήνυμα του 112 αναφέρεται ότι «λόγω σεισμικής δόνησης στην περιοχής σας, αποφύγετε επικίνδυνες περιοχές (φαράγγια, βράχους). Κίνδυνος κατολισθήσεων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
112χ.JPG

Σοβαρός τραυματισμός τουρίστα λόγω αποκόλλησης βράχου στο φαράγγι της Σαμαριάς

Ο τραυματισμός ενός 45χρονου τουρίστα από την Ισπανία - που ακρωτηριάστηκε - ,προκλήθηκε από την πτώση βράχου στο φαράγγι της Σαμαριάς, μετά τον σεισμό.
Ο τουρίστας μεταφέρθηκε από εργαζόμενους του φορέα διαχείρισης του φαραγγιού, σε συνεργασία με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στο ελικοδρόμιο του χωριού Σαμαριά, απ όπου παρελήφθη από ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος στο οποίο επέβαιναν πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ και μεταφέρθηκε  στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Το φαράγγι εκκενώθηκε υπό τον φόβο κατολισθήσεων και παραμένει κλειστό.
Στο μεταξύ, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Ν. Καλογερή, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα,  Κυριακή,  όλα τα φαράγγια της Περιφερειακής Ενότητας, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας από τη σεισμική δραστηριότητα.

Πυροσβεστικό Σώμα: Ενέργειες μετά τον σεισμό στα Χανιά 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια στα Χανιά, μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα.
Όπως αναφέρει, μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 ριχτερ, που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί, στις 10:49, 302 χλμ Νότια της Αθήνας με επίκεντρο, 7 χλμ Ανατολικά της Σούγιας Χανίων, κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ άμεσα διακόπηκε η είσοδος σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και επισκεψιμότητας.
Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, «μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι στο φαράγγι της Σαμαριάς, στο οποίο είχε εισέλθει πλήθος επισκεπτών, σημειώθηκε κατολίσθηση, στο 9ο χιλιόμετρο πλησίον της περιοχής Κεφαλόβρυση, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ένας άνδρας από τμήματα βράχων.
Άμεσα μεταφέρθηκε από εργαζόμενους του φορέα διαχείρισης του φαραγγιού, σε συνεργασία με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στο ελικοδρόμιο του χωριού Σαμαριά. Εκεί παρελήφθη από ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος στο οποίο επέβαιναν πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ και μεταφέρθηκε εν ζωή στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της εκκένωσης του Φαραγγιού της Σαμαριάς».
Επιπρόσθετα, για την ενημέρωση όλου του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης το 112 απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα, ώστε όλοι να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές, κυρίως όπου υπάρχουν φαράγγια και βράχοι, δεδομένου του κινδύνου των κατολισθήσεων.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.
Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων καθώς και η 3η ΕΜΑΚ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι άλλες ΕΜΑΚ της Επικράτειας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο σεισμός

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:49 στην Κρήτη.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 7χλμ Ανατολικά της Σούγιας των Χανίων.
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10,7χλμ.
σ1_4.JPG
Προηγήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 13/8 σεισμός 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια των Χανίων.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 41 χιλιόμετρα νότια της Παλαιόχωρας, με το εστιακό του βάθος να υπολογίζεται στα 25,8 χιλιόμετρα
σ21_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης