Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Εξάπλωση της «Eris», προβληματισμός για το φθινόπωρο – Εντοπίστηκε σε 51 χώρες, κρούσματα στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Εξάπλωση της «Eris», προβληματισμός για το φθινόπωρο – Εντοπίστηκε σε 51 χώρες, κρούσματα στην Κρήτη
Η νέα υποπαραλλαγή Eris έχει εντοπιστεί σε 51 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα υποπαραλλαγή EG.5.1. (Eris), στελέχους της Omicron του SARS-CoV-2, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα, εκφράζοντας προβληματισμό για το φθινόπωρο.
Ήδη, η νέα υποπαραλλαγή Eris έχει εντοπιστεί σε 51 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα (41 κρούσματα στην Κρήτη). Μάλιστα, η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής είναι περίπου στο 18% των κρουσμάτων και συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύει το 20% των ταυτοποιημένων κρουσμάτων στην Ασία, το 10% στην Ευρώπη και το 7% στη Βόρειο Αμερική.
Οι επιστήμονες «βλέπουν» ότι η EG.5.1.αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς για να το εάν πρόκειται αυτό να είναι το νέο κύμα της Covid-19.
Πλέον, η EG.5.1 είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ποσοστό 14% , που τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε και από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα.
Στις ΗΠΑ το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στο 17% και παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα, στις επισκέψεις στα επείγοντα και τα νοσοκομεία.
Ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τίποτα που να υποδηλώνει ότι αυτό το στέλεχος είναι αυτό που προκαλεί αυτές τις αυξήσεις.

Και στην Ελλάδα η «Eris»

Η νέα υποπαραλλαγή «Eris» κυριαρχεί στην Κρήτη, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης από 10 Ιουλίου έως τέλος του μήνα, τα 45 από τα 48 (94%), αφορούσαν σε δείγματα που εστάλησαν από το Ιολογικό Εργαστήριο - ΠΕΔΥ Κρήτης, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 41 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής EG.5.1 με ημερομηνία λήψης δείγματος από 31 Μαΐου έως και 27 Ιουλίου.
Όσον αφορά στη νέα υπο-παραλλαγή του στελέχους Όμικρον EG.5.1, που χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις
9/8/2023, τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν ως εξής:
α) δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο
β) στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση της συγκεκριμένης υπο-παραλλαγής τον τελευταίο  μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα
γ) στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 41 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής  EG.5.1 με ημερομηνία λήψης δείγματος από 31/5 έως και 27/7.
δ) από τα αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης του πίνακα για τις εβδομάδες 28- 30, τα 45 από τα 48 (94%) αφορούσαν σε δείγματα που εστάλησαν από το Ιολογικό  Εργαστήριο - ΠΕΔΥ Κρήτης. Αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων  από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
εο1.JPG
Παγώνη: Ελεγχόμενη η κατάσταση – Τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας – Προβληματισμός για φθινόπωρο

«Η παραλλαγή "Eris" μας υπενθύμισε ότι ο SARS-CoV-2, οι μεταλλάξεις του και υποπαραλλαγές του, είναι εδώ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Μ. Παγώνη.
Σύμφωνα με την κα Παγώνη, δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, τα συμπτώματά της είναι ήπια και η κατάσταση προς το παρόν ελεγχόμενη, ενώ δεν παρατηρείται πίεση στο σύστημα υγείας.
Ωστόσο, η ίδια συστήνει στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα) να προσέχουν ιδιαίτερα και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την αυξημένη κυκλοφορία του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Στο μεταξύ, την επιστημονική κοινότητα προβληματίζει το Φθινόπωρο, αφού μπορεί η εξάπλωση της «Eris» λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και των κλειστών σχολείων να επιβραδυνθεί, όμως από τον Σεπτέμβριο λόγω της αλλαγής του καιρού και του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, δεν αποκλείεται να κυριαρχήσει.
Σύμφωνα με την κα Παγώνη, έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των πολιτών για την τήρηση των μέτρων προστασίας και κυρίως όσων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τα συμπτώματα της «Eris»


Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που προκαλεί η «Eris», σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση (ήπια ή σοβαρή), φτάρνισμα, πονόλαιμος, πυρετός (εάν εμφανιστεί) που διαρκεί 1-2 ημέρες.
Κλινικά, σύμφωνα με την κα Παγώνη, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, ωστόσο αναγκαία είναι η συστηματική εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και προφύλαξης των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης