Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στον εισαγγελέα οι Κροάτες χούλιγκαν - Αναζητούν τον δολοφόνο, διαφεύγουν 50 - Ερωτήματα για το φιάσκο της ΕΛΑΣ

Στον εισαγγελέα οι Κροάτες χούλιγκαν - Αναζητούν τον δολοφόνο, διαφεύγουν 50 - Ερωτήματα για το φιάσκο της ΕΛΑΣ
Λαμβάνεται DNA από τους συλληφθέντες, έχουν βρεθεί ίχνη στο θύμα
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 9 Αυγούστου, οι 103 συλληφθέντες (από τους 104 συνολικά) για την καταδρομική επίθεση και τα πρωτοφανή βίαια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 7/8, τη στιγμή που οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την αναζήτηση αφενός του δολοφόνου του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή και αφετέρου των υπολοίπων 50 ατόμων που εκτιμάται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια και εξακολουθούν να διαφεύγουν.
Ήδη,  η αστυνομία λαμβάνει DNA από όλους τους συλληφθέντες, καθώς είναι πολύ πιθανό ο δολοφόνος να είναι ανάμεσα τους, ενώ συνεχίζονται με μεγάλη ένταση οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων Κροατών στην Αθήνα.
Χθες προσήχθησαν 9 Κροάτες από κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, αλλά αποδείχθηκε τελικά ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Συνολικά οι συλληφθέντες είναι 104, εκ των οποίων ο ένας Κροάτης νοσηλεύεται φρουρούμενος στον Ερυθρό Σταυρό. Σημειώνεται ότι αρχικά συνελήφθησαν 98 άτομα, στα οποία προστέθηκαν και άλλοι 5 που εντοπίστηκαν σε Ηγουμενίτσα και ένας στον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς.
Έτσι, στον εισαγγελέα την Τετάρτη 9/8 οδηγήθηκαν 103 άτομα και συγκεκριμένα, 97 Κροάτες, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός, ένας Αυστριακός, ένας Γερμανός και ένας Βόσνιος.
1_52.jpg
Ενώπιον του εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οι συλληφθέντες, στην πλειοψηφία τους Κροάτες.
Με τρεις μεγάλες κλούβες και ένα βαν, συνοδεία αυτοκινήτων μηχανών της αστυνομίας και περιπολικών, έφτασαν στην δικαστήρια.
Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 9/8 δύο κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται στην είσοδο των δικαστηρίων στο πλάι του κτιρίου 16, όπου βρίσκεται η Εισαγγελία.
Ήδη, η δικογραφία της υπόθεσης που περιλαμβάνει κακουργηματιθκές κατηγορίες, έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και αναμένεται η άσκηση ποινικής δίωξης.
Στη συνέχεια, οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, ώστε να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Έρευνες και στα σύνορα


Έρευνες γίνονται και στα σύνορα, καθώς έχει δοθεί αυστηρή εντολή να ελέγχονται εξονυχιστικά όσοι Κροάτες θέλουν να φύγουν από την χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες το απόγευμα προσήχθη ένας 20χρονος Κροάτης στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και κρατείται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπλέκεται στα επεισόδια ενώ άλλοι επτά Κροάτες συνελήφθησαν στο σταθμό των Ευζώνων και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, καθώς αν και δεν προέκυψε ότι είχαν κάποια εμπλοκή στα όσα τραγικά συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, βρέθηκαν μαχαίρια στο όχημα τους.
Άλλοι 5 Κροάτες εντοπίστηκαν από το Λιμενικό στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ενώ ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο πλοίο με προορισμό την Ιταλία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 5 προσήχθησαν και ότι η έρευνα έδειξε πως συμμετείχαν στα επεισόδια.
2_87.jpg

Ελεύθεροι 4 Έλληνες

Εν τω μεταξύ, με προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις Έλληνες εκ των 98 συλληφθέντων συνολικά για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Πρόκειται για τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν δώσει καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους Αθλητικούς χώρους, ενώ ο ένας δεν ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση.

Βαρύ το κλίμα στην ΕΛ.ΑΣ. για το φιάσκο

Στην Ελληνική Αστυνομία το κλίμα είναι βαρύ μετά το φιάσκο αλλά και τις καρατομήσεις επτά αξιωματικών.
Το γεγονός ότι αγνοήθηκαν ή ότι σε κάθε περίπτωση δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι πληροφορίες που υπήρχαν για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν αποδεικνύει και την τεράστια αποτυχία των ελληνικών αρχών στην αποτροπή των επεισοδίων, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου.
Πλέον για την ΕΛ.ΑΣ είναι ζήτημα τιμής να εντοπίσει το συντομότερο δυνατό το δολοφόνο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.
4_111.JPG
Τα ερωτήματα

Με την αστυνομία να γνωρίζει εκ των προτέρων τόσο για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν όσο και για τον κίνδυνο ότι αυτοί μαζί με οπαδούς άλλης ελληνικής ομάδας μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και επεισόδια, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν έκαναν ενέργειες για να αποτρέψουν αυτά τα συμβάντα.
Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι γιατί δεν σταμάτησαν τους Κροάτες στα σύνορα (υπήρχε απαγόρευση της μετακίνησης τους) και γιατί, αφού τους επέτρεψαν την είσοδο, δεν τους έθεσαν υπό αυστηρή παρακολούθηση και επιτήρηση τόσο κατά την κυκλοφορία τους στην εθνική οδό όσο και κατά την άφιξη τους στην Αττική, όπου μάλιστα, χωρίς καμία αντίσταση, συναντήθηκαν με Έλληνες οπαδούς, οι οποίοι και τους υπέδειξαν πως θα κινηθούν για να φτάσουν στο γήπεδο της ΑΕΚ.
Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι γνώριζαν ποιος ήταν ο τελικός τους προορισμός.
Συνεπώς το ερώτημα είναι γιατί ενώ όλοι γνώριζαν την παρουσία των Κροατών, ενώ γνώριζαν τις συνεννοήσεις τους με Έλληνες οπαδούς και ενώ ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ποιος ήταν ο τελικός προορισμός τους, δεν έκανε κανείς τίποτα.

Καλλιακμάνης: Υπήρχε έγγραφο που ενημέρωνε για την κάθοδο - Κάποιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας λειτουργούν παιδαριωδώς

«Δεν είναι δυνατόν κάποιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας να λειτουργούν με τέτοιο παιδαριώδες τρόπο. Κάποιοι δεν ήξεραν καν για το έγγραφο. Δεν το είχαν διαβάσει. Ένα έγγραφο επείγον, απόρρητο, που μιλάει για ανθρώπους, για μια εγκληματική οργάνωση. Δηλαδή άμα ήταν Τούρκοι εθνικιστές και μπαίνανε στα σύνορα, θα μπορούσαν να φτάσουν στο Σύνταγμα; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γ. Καλλιακμάνης, μιλώντας για την τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο κ. Καλλιακμάνης μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως «υπήρχε ένα έγγραφο από τις κροατικές αρχές και από τις αρχές του Μαυροβουνίου που έλεγε ότι οι συγκεκριμένοι εγκληματίες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν εγκληματίες, θα μπουν στη χώρα σας και θα προσπαθήσουν να πάνε στην πρωτεύουσα και να δημιουργήσουν επεισόδια και έκτροπα. Μάλιστα, σε αυτό το έγγραφο αναφέρονταν και οι αριθμοί κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και οι μάρκες των αυτοκινήτων. Άρα, η αστυνομία μπορούσε κάλλιστα να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα αυτών των ανθρώπων, παρόλο που ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, παρόλο που ήταν υπήκοοι χώρας η οποία ανήκει στο Σένγκεν».
Πρόσθεσε πως από το κέντρο επιχείρησης της ΓΑΔΑ έπαιρναν συνέχεια τηλέφωνα τις περιφερειακές υπηρεσίες και ρωτούσαν αν πέρασαν Κροάτες, «αλλά κάποιοι δεν είχαν ανοίξει καν το έγγραφο να ξέρουν γιατί πρόκειται. Τι ήταν αυτοί οι Κροάτες, για ποιο λόγο».
Ο ίδιος χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγανάκτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, λέγοντας μάλιστα πως «όσο έρχονται πληροφορίες, αγανακτούμε όλοι μας, αγανακτώ εγώ ως αξιωματικός της Αστυνομίας».
«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος στις συλλήψεις, ο κ. Καλλιακμάνης σημείωσε πως «7 Κροάτες που έφευγαν και πάνω τους βρέθηκαν όπλα, κρατούνται. Στην Ευζώνους συνελήφθησαν άλλα 5 άτομα, άλλοι 5 στην Ηγουμενίτσα και άλλος ένας στην Κακαβιά. «Υπήκοοι Κροάτες που ήταν στη μαύρη λίστα της εγκληματικής οργάνωσης και πάνε κι αυτοί κατηγορούμενοι. Άρα, έχουμε φτάσει στα 105 άτομα με βαριές κατηγορίες, με κακουργήματα, εγκληματική οργάνωση, νόμος περί όπλων, έκρηξη μολότοφ, συμπλοκή με αποτέλεσμα τον θάνατο, τα περισσότερα κακουργήματα», όπως ανέφερε.

Το χρονικό της καταδρομικής επίθεσης

To μεσημέρι της Δευτέρας 7/8 κονβόι με τουλάχιστον 35 αυτοκίνητα και βανάκια των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ κινείται στην Ιονία Οδό με κατεύθυνση την Αθήνα.
Σε αυτά εκτιμάται ότι έχουν επιβιβαστεί 150 με 200 Κροάτες χούλιγκαν.
Με το που φτάνουν στην Αττική Οδό διασκορπίζονται και η όποια διακριτική αστυνομική παρακολούθηση… τινάζεται στον αέρα.
Οι Κροάτες αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στον ηλεκτρικό σταθμό της Ειρήνης και μπαίνουν στο τρένο, συνοδεία Ελλήνων οπαδών που προφανώς τους προμηθεύουν με ρόπαλα και καδρόνια.
Στις 23:00 το βράδυ φτάνουν στη Νέα Φιλαδέλφεια και αρχίζουν να χτυπούν οποιονδήποτε βρίσκεται μπροστά τους και να σπάνε τα πάντα, από βιτρίνες καταστημάτων μέχρι αυτοκίνητα.
Αρχίζουν συμπλοκές και επεισόδια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, διήρκεσαν τουλάχιστον 30 λεπτά.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής πέφτει νεκρός από πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι, ενώ τουλάχιστον 10 άτομα μεταφέρονται στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.
Από αυτούς οι τέσσερις παραμένουν νοσηλευόμενοι χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους.

Καρατομήσεις 7 αξιωματικών της ΕΛΑΣ

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε την άμεση απομάκρυνση 7 Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ από τις θέσεις ευθύνης τους και τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας για τα επεισόδια που έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Σε δήλωση του ο κ.Οικονόμου αφού υποστήριξε πως η οπαδική βία είναι ένα πρόβλημα βαθύτατο και πανευρωπαϊκό και αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες, αναφερόμενος στο γεγονός της Νέας Φιλαδέλφειας, υποστήριξε πως «όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου.
Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε».

«Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:
1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.
2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων, του Β' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.
3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.
Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..
Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας.
Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο».

Παρέμβαση και του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου


Tην άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη
προκάλεσαν τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με στοχευμένη παραγγελία της ζητά να ξεκινήσει επειγουσα προκαταρκτική εξέταση υπό την εποπτεία εισαγγελέα εφετών για τη διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθεί η συλλογή όλων των κρίσιμων αποδεικτικών μέσων για να οδηγηθούν οι αρχές άμεσα στον εντοπισμό των δραστών σοβαρών αξιόποινων πράξεων.
Παράλληλα ζητά να διερευνηθεί επίσης, πώς, ενώ, σύμφωνα με τα συνημμένα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν και να καταφθάσουν στον τόπο του εγκλήματος.
Τέλος ζητά από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό να μεριμνήσει εκτός των άλλων, για την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατά τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ των ομάδων της ΠΑΕ ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης