Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κικίλιας: Πρώτη μας προτεραιότητα η πρόσληψη 500 και πλέον νέων πυροσβεστών – Οι 3 ενισχυτικές κινήσεις

Κικίλιας: Πρώτη μας προτεραιότητα η πρόσληψη 500 και πλέον νέων πυροσβεστών – Οι 3 ενισχυτικές κινήσεις
«Τα δικά μας πτητικά μέσα είναι 40 αεροπλάνα και ελικόπτερα και νοικιάσαμε άλλα 49», σύμφωνα με τον Β. Κικίλια
Σχετικά Άρθρα
Στις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας κάνει αναφορά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «θεωρώ πως πρέπει να προχωρήσουμε προς αυστηροποίηση των ποινών όσων προκαλούν πυρκαγιές, είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια».
«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 και πλέον, νέων πυροσβεστών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις μας στις δασικές πυρκαγιές», τονίζει ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα « Το Βήμα της Κυριακής».
Ο ίδιος αναφέρει τις τρεις προτεραιότητες λέγοντας πως «οι κινήσεις που θα γίνουν είναι ενισχυτικές. Τρεις προτεραιότητες: Πρώτον, ο επανασχεδιασμός της πρόληψης και της αντιμετώπισης κυρίως μέσα από την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές. Δεύτερον, η εμπλοκή των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από ένα σύγχρονο οργανωμένο μοντέλο πρόληψης και απόκρισης. Τρίτον, η αναβάθμιση και η οργάνωση της συμμετοχής των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση».
Σύμφωνα με τον υπουργό, το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει 16.580 ένστολους, εκ των οποίων οι 14.040 υπηρετούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ οι εθελοντές φέτος είναι 4.185 άτομα.
«Ο αριθμός είναι επαρκής, πολύ υψηλός σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα», ανέφερε, ωστόσο όπως είπε το «μόνο σημείο προβληματισμού, το οποίο εξετάζουν, είναι ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών που είναι στα 48 - 49 χρόνια».

Τα ενάερια μέσα

Σχετικά με τα εναέρια μέσα ο κ. Κικίλιας, αναφέρει ότι τα 89 όλων των τύπων που επιχειρούν αυτό το καλοκαίρι είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.
Όπως εξηγεί, «τα δικά μας πτητικά μέσα είναι 40 αεροπλάνα και ελικόπτερα και νοικιάσαμε άλλα 49», ενώ «τα Canadair σταμάτησαν να παράγονται το 2015 και είμαστε σε αναμονή να επανεκκινήσει η γραμμή παραγωγής των νέων DHC- 515. Έχουμε παραγγείλει 8 νέα αεροσκάφη, τα οποία όμως θα παραδοθούν σε 3 χρόνια. Δυστυχώς πέραν της ενοικίασης παλιότερων αεροσκαφών δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Και στα πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία μπορούν να επιχειρούν πιο στοχευμένα ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, υπάρχει έλλειψη διεθνώς αλλά και εκεί εξετάζουμε τις βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση του στόλου μας».
Ακόμη, κάνει αναφορά στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που είναι σε εξέλιξη και μέσω του οποίου θα γίνει «η ολική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».
«Οι τεχνολογικές δυνατότητες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων μέσω των συστημάτων παρακολούθησης, προειδοποίησης και επικοινωνίας σε συνεχή βάση και πραγματικό χρόνο, με βάσεις δεδομένων και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, θα μας βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση κρίσεων με πολύ καλύτερα αποτελέσματα», σημειώνει.

Για συνεργασία με Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σχετικά με τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξηγεί ότι το πλαίσιο συνεργασίας όσον αφορά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι σαφές, δηλαδή υπάρχουν αρμοδιότητες και υποχρεώσεις συνδρομής των περιφερειών και των δήμων που περιγράφονται αναλυτικά.
Στο επιχειρησιακό πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «θα μπορούσε να γίνει μια επανεκτίμηση του υφισταμένου πλαισίου σε κάποια σημεία που επιδέχονται βελτίωση. Στόχος είναι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι ή οι σύνδεσμοι Δήμων να έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη Πολιτική Προστασία. Και βέβαια να πράττουν τα δέοντα όσον αφορά τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για τους καθαρισμούς οικοπέδων».

Κλιματική κρίση

Ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει πως «η κλιματική κρίση έχει μεταβάλλει δραματικά και τα μοντέλα εξέλιξης μιας πυρκαγιάς υπό δύσκολες ή ακραίες συνθήκες. Πολλές μελέτες προέβλεπαν χρονικά τις επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης του 2023. Το 2030 ήρθε αρκετά νωρίτερα».
Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρει την περίπτωση της πυρκαγιάς στην Ρόδο χαρακτηρίζοντάς την «mega πυρκαγιά».
«Όλο το βράδυ τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς να διανοίξουν και να καθαρίσουν την 200 μέτρων πλάτους κοίτη ξεροπόταμου για να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη και το επόμενο πρωί, όταν η φωτιά έφτασε εκεί, τα 200 μέτρα κενού δεν στάθηκαν ικανά να την αναχαιτίσουν! Οι φλόγες εκτινάχθηκαν από το ένα σημείο στο άλλο διανύοντας πάνω από 500 μέτρα απόσταση στον αέρα. 'Αρα, βλέπουμε να ανατρέπονται σχεδιασμοί και παράμετροι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ασφαλείς και σαν πρόληψη και επιχειρησιακά», προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης