Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εικόνες πύρινης αποκάλυψης στη Νέα Αγχίαλο: Εκρήξεις – σοκ σε αποθήκη πυρομαχικών – Απομάκρυνση F16, συγκλονιστικά video

Εικόνες πύρινης αποκάλυψης στη Νέα Αγχίαλο: Εκρήξεις – σοκ σε αποθήκη πυρομαχικών – Απομάκρυνση  F16, συγκλονιστικά video
Πολεμικές εικόνες στη Μαγνησία με τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών - Απομάκρυνση των F16
(Συνεχές upd) Σε έρημη πόλη παραπέμπει σήμερα το πρωί η πόλη της Νέας Αγχιάλου ύστερα από τις χθεσινές δραματικές ώρες, όταν και λόγω της πυρκαγιάς και των τεράστιων θερμοκρασιών που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, εξεράγησαν πυρομαχικά σε αποθήκη που βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα όσα ακολούθησαν παρέπεμπαν σε στιγμές Αποκάλυψης.
Από τις εκρήξεις των πυρομαχικών προκλήθηκε ένα ωστικό κύμα, το οποίο προκάλεσε ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές - κυρίως σπασμένα τζάμια και βιτρίνες - σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, την ώρα που κάτοικοι εκκένωναν την πόλη ακόμα και δια θαλάσσης.
Πάντως, μετά τα όσα πρωτοφανή εκτυλίχθηκαν από τις 17:30 χθες το απόγευμα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στη Μαγνησία είναι εν πολλοίς ελεγχόμενη, με την πυροσβεστική να προσδοκά ότι θα καταφέρει εντός της ημέρας να ελέγξει το πύρινο μέτωπο.

Σε κίνδυνο η 111 Πτέρυγα Μάχης

Μεγάλο κίνδυνο διέτρεξε και η 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνιο αγώνα προκειμένου να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις εγκαταστάσεις.
Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε τμήμα του στρατοπέδου και μεταφέρθηκαν τα F-16 Block σε άλλες μονάδες, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση, πώς τέθηκε σε τόσο μεγάλο κίνδυνο η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας.
Η φωτιά που προκάλεσε ισχυρές εκρήξεις τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της Πέμπτης.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα προσεγγίσουν το σημείο για αρκετές ώρες, καθώς είναι υψηλότατο το θερμικό φορτίο
expl.jpg


Από τις εκρήξεις έχουν σπάσει τζάμια σε πολλά σπίτια κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα που έφθασε στον Βόλο έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια. spasmena_ekrikseis__7_.webp
spasmena_ekrikseis__6_.webp


Νωρίτερα από το 112 είχαν σταλεί συνεχή μηνύματα σε κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν προς ασφαλείς περιοχές.
air_2.jpg

Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο

Πολεμική Αεροπορία: Τι συνέβη στην αποθήκη πυρομαχικών στην Αγχίαλο

H ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η εξής:

Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.
Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.
Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.
Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.
Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.
Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.
Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.
Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.
Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.
Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.
Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Μήνυμα για εκκένωση - Δια θαλάσσης απομάκρυνση


Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό.
Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.
Επιπρόσθετα οι κάτοικοι των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Βελεστίνο Βόλου
Επίσης στήθηκε
επιχείρηση εκκένωσης πολιτών από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου.
thyi6tger_1.jpg
agxialos.JPG
Στελέχη του λιμενικού ανέλαβαν την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι.
Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου.
Τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού, δύο ρυμουλκά και 22 ιδιωτικά σκάφη, μετέφεραν δεκάδες άτομα από τη Νέα Αγχίαλο στον Βόλο, με το λιμενικό να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Συνολικά 133 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό.
magnisia_fotia40.webpα» από
Η φωτιά έκαψε και τον οινοποιητικό συνεταιρισμό «Δήμητρα»

Καταστράφηκε το κτιριακό συγκρότημα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» από τη μεγάλη φωτιά που κατακαίει τη Νέα Αγχίαλο.

Οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού που βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Βόλου-Μικροθηβών ήταν σε απόσταση αναπνοής από τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έγιναν οι αλλεπάλληλες μεγάλες εκρήξεις το απόγευμα  με αποτέλεσμα η φωτιά να φθάσει στους υπαίθριους χώρους του Συνεταιρισμού και στη συνέχεια να παραδοθούν στις φλόγες όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις.
Στις εγκαταστάσεις της «Δήμητρας» ήταν αποθηκευμένες ποσότητες προπανίου και οινοπνεύματα αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του.

Νέα αναζωπύρωση στη Λαμία και μηνύματα για εκκένωση


Δύσκολη είναι και η κατάσταση στην Λαμία όπου σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση του μετώπου στα βόρεια της πόλης που πλέον κινείται προς τις περιοχές Αμφιθέα και Πουρναράκι.
Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Αμφιθέας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Δομοκό.
Παράλληλα μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Αχαρνών το οποίο τους καλεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς Δομοκό.
Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχουν μεταφερθεί χωματουργικά μηχανήματα του δήμου Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς, μαζί με υδροφόρες ωστόσο όμως η αναζωπύρωση επεκτάθηκε σε δασική περιοχή με πυκνό πουρνάρι και κέδρο, έχει αναπτύξει ένα μεγάλο μέτωπο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από κατοικημένη περιοχή.
volos.webp

Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία του νοτιοανατολικού μετώπου της φωτιάς στη Ρόδο, εξακολουθούν να δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές.
Από τις αναζωπυρώσεις δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός ή χωριό του νησιού.
Η μάχη όμως θα συνεχιστεί καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κατάσταση, δεδομένου ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να ενισχυθεί η ισχύς των ανέμων.
Η μάχη δόθηκε και την Πέμπτη (27/7/2023) καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, με την συνδρομή πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων που κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να περιορίσουν σημαντικά τις αναζωπυρώσεις.


Φωτιά και στον Ασπρόπυργο

Εκτός από τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει και μία αστική.
Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (27/7), εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε επιχείρηση με παλιά ανταλλακτικά οχημάτων και λάστιχα που βρίσκεται στην οδό Αγίου Γεώργιου στην βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου.
Λόγω της φύσης των υλικών που καίγονται η περιοχή γέμισε με μαύρους πυκνούς καπνούς με αποτέλεσμα να σταλεί στις 17:10 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.
Η αστυνομία προχώρησε, λόγω της πυρκαγιάς σε διακοπή της κυκλοφορίας ων οχημάτων στην οδό Αγίου Γεωργίου από το ύψος της οδού Μεγαρίδος έως τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, καθώς και στην οδό Μεγαρίδος από το ύψος της Ελ. Βενιζέλου.
aspropirgos__3_.webp

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Προφήτης του δήμου Βόλβης

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης (27/7/2023) σε γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή Προφήτης του δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης.
Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και επτά οχήματα, ενώ συνέδραμε τις προσπάθειες ένα ελικόπτερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης