Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απόλυτο χάος στη Νέα Αγχίαλο: Βίντεο-σοκ με εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών - Απομάκρυνση των F-16 από το αεροδρόμιο

Απόλυτο χάος στη Νέα Αγχίαλο: Βίντεο-σοκ με εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών - Απομάκρυνση των F-16 από το αεροδρόμιο
Για πολλοστή ημέρα συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων
Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται η χώρα για ακόμη μια ημέρα, με τις αναζωπυρώσεις να εξελίσσονται σε πραγματικό εφιάλτη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές που επιχειρούν αδιάκοπα αλλά και νέες, σοκαριστικές φωτιές να θέτουν σε κόκκινο συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας, λόγω της πύρινης μανίας που βρίσκεται εκτός ελέγχου στην περιοχή και έχει προκαλέσει μέχρι και εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών.
Το Λιμενικό συντονίζει τις προσπάθειες για να απομακρυνθούν όλοι με ασφάλεια.
Πριν από λίγη ώρα, σημειώθηκε νέα έκρηξη στην αποθήκη όπου υπάρχει βαρύς οπλισμός ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος για νέο ωστικό κύμα. 

Η αστυνομία έχει δώσει εντολή για άμεση εκκένωση της περιοχής. Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους να εκκενώσουν Νέα Αγχίαλο και Καραμπά, σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων. 

Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου έφυγαν άρον άρον με αυτοκίνητα προς Βόλο, με βάρκες άλλων πολιτών αλλά και με σκάφη διασωστών που επιστράτευσε το Λιμενικό για την ασφαλή εκκένωση της περιοχής, λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς που καίει εκεί σήμερα (27.7.2023) Πέμπτη.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά πλησιάζει απειλητικά το λιμάνι της περιοχής ενώ ο φόβος των πολιτών εντείνεται από τις απανωτές εκρήξεις που ακούγονται από την αποθήκη πυρομαχικών 6 χιλιόμετρα μακριά από την 111 Πτέρυγα Μάχη της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Η συγκλονιστική στιγμή της έκρηξης:


«Ακούμε τις εκρήξεις, τραντάχτηκαν τα σπίτια μας στην πόλη. Είμαστε ήδη τρομαγμένοι από ένα δύσκολο βράδυ, δεν κοιμηθήκαμε εμείς που μένουμε κοντά στην περιοχή των εκρήξεων», ανέφερε κάτοικος στο MEGA.

Λόγω της εφιαλτικής κατάστασης, ξεκίνησε τμηματική απομάκρυνση των μαχητικών F-16 που βρίσκονται στο αεροδρόμιο. 
Με επίσημη ενημέρωσή του το ΓΕΕΘΑ αναφέρει πως: «Η πυρκαγιά μπήκε στον χώρο στρατοπέδου στην Νέα Αγχίαλο». Το χειρότερο σενάριο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην περιοχή, όπου εκρήγνυνται βλήματα της ελληνικής αεροπορίας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή του Σέσκλου στη Μαγνησία.


Το μέτωπο πήρε γρήγορα διαστάσεις, με συνέπεια να σταλεί μήνυμα 112 για εκκένωση στο χωριό Καστράκι, προς Μικροθήβες, καθώς και τη Νέα Αγχίαλο και οικισμούς στην ίδια περιοχή, οι κάτοικοι των οποίων καλούνται να εκκενώσουν προς Βόλο και Αλμυρό.
Το 1ο ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά:

spasmena_ekrikseis__7_.webp

spasmena_ekrikseis__6_.webp

Ηχεί διαρκώς το 112

Νωρίτερα όπως μετέδιδε το BN, εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το 112 για τις περιοχές Νέα Αγχίαλο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθαριά, οι κάτοικοι των οποίων καλούνται να εκκενώσουν προς Βόλο.
Μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους των οικισμών της Χρυσής Ακτής, του Σώρου και του Αγίου Γεωργίου.
Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, Ευάγγελος Λιακόπουλος δήλωσε ότι «υπάρχει αναζωπύρωση ανατολικά- νοτιοανατολικά του χωριού, προσπαθούμε να την ελέγξουμε. Θα χαράξουμε ζώνη άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην κατεβεί στο χωριό. Χθες το βράδυ δόθηκε μάχη για να μην μπει στο χωριό, κερδήθηκε η μάχη, σήμερα είναι νέα μάχη Ευελπιστούμε να τη σταματήσουμε».
Παράλληλα, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στέλνει διαρκώς μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μαγνησία. Ανάλογο μήνυμα έλαβαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (27/07) και οι κάτοικοι στη Νέα Αγχιάλο, οι οποίοι κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Αλμυρό, παρά την αρχική εντολή που έκανε λόγο (σ.σ. για εκκένωση) προς Βόλο.thyi6tger_1.jpg

Εκκενώνονται διά θαλάσσης οικισμοί

Σύμφωνα με εικόνες του μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές στη Νέα Αγχίαλο αυτή τη στιγμή εκκενώνουν τα σπίτια τους διά θαλάσσης, καθώς στο σημείο έχουν σπεύσει 80 ιδιωτικά σκάφη και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
magnisia_fotia40.webp


2-0-0.png.webp

Φωτιά στον Ασπρόπυργο 

Την ίδια ώρα, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει πυρκαγιά που ξέσπασε στον Ασπρόπυργο Αττικής σε επιχείρηση στην οδό Αγίου Γεωργίου στη βιομηχανική ζώνη.
Εκεί υπάρχουν βυτία με χρώματα, καθώς και ελαστικά και καύσιμα, ενώ σημειώνονται εκρήξεις σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι στις γύρω περιοχές.
Στο σημείο επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα και ένα ειδικό κλιμακοφόρο όχημα.
Λόγω των ισχυρών καπνών από την πυρκαγιά, εστάλη μάλιστα μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής.
aspropirgos__1_.webpaspropirgos__3_.webp


Λαμία

Νέα αναζωπύρωση στο βόρειο τμήμα της πόλης σήμανε νέο συναγερμό στην Πυροσβεστική. Για αυτό το λόγο με μήνυμα από το 112, δόθηκε εντολή εκκένωσης για την περιοχή της Αμφιθέας. Οι κάτοικοι καλούνται να πάνε προς Δομοκό μιας και η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι είχαν εκδηλωθεί αναζωπυρώσεις, οι οποίες ελέγχονταν. Ωστόσο, φαίνεται πως προέκυψε κάποια πιο δυνατή αναζωπύρωση.
Η φωτιά στο Αφάνου Λαμίας κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της αφήνοντας πίσω της στάχτη και αποκαΐδια.
«Μάχη» με τις φλόγες δίνεται εν τω μεταξύ και σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Βοιωτία ενώ στη Χαλκιδική η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Όσον αφορά την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με το meteo, προβλέπεται υψηλή έως πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θέτοντας τις Αρχές σε νέο συναγερμό.

volos.webp
Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε γεωργικές εκτάσεις στο δήμο Βόλβης

Πυρκαγιά ξέσπασε σε γεωργικές εκτάσεις, στην περιοχή Προφήτης του δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Ρόδος: Μάχη με τις φλόγες για 10η μέρα

Εκτός από τη μεγάλη φωτιά στη Μαγνησία, το μέτωπο της Ρόδου ανησυχεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική, καθώς συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο νησί για 10η μέρα.
Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα τουλάχιστον μέτωπα έχουν κοπάσει, εν τούτοις, στην περιοχή Βατίου, του Ασκληπιείου, των Λαέρμων και κοντά στην Ιερά μονή Θάρρι, παρουσιάζονται συχνές αναζωπυρώσεις με τις οποίες τα πεζοπόρα τμήματα, οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι νέοι άνθρωποι της Ρόδου που βρίσκονται στο πεδίο της φωτιάς, να δίνουν διαρκή μάχη προκειμένου να τα θέσουν υπό έλεγχο, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Ροδιακή.
Πριν από λίγα λεπτά σημειώθηκαν και νέες αναζωπυρώσεις κονστά στο Βάτι (στο κομμάτι προς Μεσσαναγρό) καθώς επίσης και προς το εκκλησάκι του Ταξιάρχη οι οποίες αντιμετωπίστηκαν εκ νέου από τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή. Σημαντική είναι επίσης και η συνδρομή που γίνεται από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που κάνουν ρίψεις νερού στις περιοχές που σημειώνονται αναζωπυρώσεις.
Ισχυρές δυνάμεις τώρα, επιχειρούν σε ένα από τα τελευταία μέτωπα που έχουν αναζωπυρωθεί κοντά στον Ασκληπενό ποταμό, με κατεύθυνση τα Προφύλια.

Το μέτωπο της Κέρκυρας

Στην Κέρκυρα αίτημα να κηρυχθεί το βόρειο τμήμα του νησιού σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κατέθεσε ο Δήμος. Το ενδιαφέρον το πρωί επικεντρώθηκε στις περιοχές του Λαυκίου και του Αγίου Μαρτίνου, όπου τελικά οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται. Συνεχίζονται οι προπάθειες για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς στην Κάρυστο. Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Αντιά, ενώ παράλληλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλησίον του Πλατανιστού. Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Τανάγρα Βοιωτίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 14.25 σε αγροτοδασική έκταση και καίει ελιές και πουρνάρια. Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν κινητοποιηθεί μέχρι στιγμής 38 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.
Υπό έλεγχο είναι η φωτιά που ξέσπασε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στην Κύμη Ευβοίας.
Στον Δομοκό και στην Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές έχουν περιοριστεί. Περίπου στις 16.00 το απόγευμα της Πέμπτης ξέσπασε φωτιά σε γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή Προφήτης του δήμου Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη. Πυρκαγιά ξέσπασε σε επιχείρηση στην οδό Αγίου Γεωργίου στη βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου. Στο σημείο επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα και ένα ειδικό κλιμακοφόρο όχημα

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Τανάγρα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Τανάγρα Βοιωτίας. Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα. Νωρίτερα την επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμε ένα ελικόπτερο.

Πάνω από 50.000 στρέμματα έχουν καεί

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Στους 5 οι νεκροί στην χώρα

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα θρηνεί 5 νεκρούς από τις πυρκαγιές που κατακαίουν την χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο χειριστών του Canadair CL-215 που κατέπεσε την περασμένη Τρίτη και ενώ επιχειρούσε στην Κάρυστο.
Χθες εντοπίστηκαν δύο νεκροί από τα πύρινα μέτωπα στη Μαγνησία.
Πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε απανθρακωμένη μέσα στο τροχόσπιτο της στο Χοροστάσι Αλμυρού Βόλου, από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στον Αλμυρό.
Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε ένας άντρας ημιλιπόθυμος ο οποίος διεκομίσθη στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του.
Από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βελεστίνο Μαγνησίας ένας 47χρονος κτηνοτρόφος, βρέθηκε απανθρακωμένος σε δασική έκταση κοντά στην κτηνοτροφική του μονάδα στον Άγιο Γεώργιο Φερών.
Υπενθυμίζεται πως απανθρακωμένος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ένας 41χρονος κτηνοτρόφος στην Κάρυστο.
Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και οι Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης, οι δύο χειριστές του Canadair.
velstrino.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης