Τελευταία Νέα
Κοινωνία

H Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη θα διερευνήσει τις ευθύνες της Frontex στο ναυάγιο της Πύλου

H Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη θα διερευνήσει τις ευθύνες της Frontex στο ναυάγιο της Πύλου
Στον απόηχο της βύθισης του μοιράιου αλιευτικού, το οποίο μετέφερε περίπου 750 μετανάστες στην Ευρώπη από τη Λιβύη, προέκυψαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πόσα ήξερε η Frontex πριν από την τραγωδία και τι ρόλο έπαιξε ή θα μπορούσε να παίξει ως προς την αποτροπή της
Η Emily O'Reilly, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη που ερευνά την κακοδιοίκηση και τα συστημικά προβλήματα, θα ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί έρευνα για τον ρόλο της Frontex στην τραγωδία της Πύλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.
Η έρευνα θα επικεντρωθεί στη συμμετοχή της Frontex σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα θα επιδιώξει να ρίξει φως στα γεγονότα γύρω από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου τον Ιούνιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.
Στον απόηχο της βύθισης του μοιράιου αλιευτικού, το οποίο μετέφερε περίπου 750 μετανάστες στην Ευρώπη από τη Λιβύη, προέκυψαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πόσα ήξερε η Frontex πριν από την τραγωδία και τι ρόλο έπαιξε ή θα μπορούσε να παίξει ως προς την αποτροπή της.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες αλλά ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Politico, η Συνήγορος του Πολίτη της ΕΕ ζήτησε πρόσβαση στο εσωτρερικό Serious Incident Report (Αναφορά Σοβαρών Συμβάντων) της Frontex ώστε να διερευνήσει λεπτομέρειες σχετικά με το πως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα κατά τις κρίσιμες ώρες μέχρι την βύθιση του μοιράιου αλιευτικού.
Φυσικά στο μικροσκόπιο έχουν βρεθεί και οι χειρισμοί των ελληνικών αρχών λόγω των μαρτυριών επιζώντων, ότι το λιμενικό στην προσπάθεια του ωθήσει το αλιευτικό προς τα ύδατα της Ιταλίας, ουσιαστικά το βύθισε.
Άλλωστε έχουν προηγηθεί μαρτυρίες αλλά και ρεπορτάζ διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων σχετικά με την πολύωρη ακινητοποίηση του σκάφους, διάστημα κατά το οποίο το ελληνικό λιμενικό έμεινε κατ' ουσίαν άπραγο.
Ωστόσο, το σκέλος τυχόν ποινικών ευθυνών των ελληνικών αρχών, θα απασχολήσει το Ναυτοδικίο Πειραιά που έχει εκκινήσει την σχετική προκαταρκτική έρευνα.
Ως προς την έρευνα της O'Reilly, Συνηγόρου του πολίτη της ΕΕ, θα εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο η Frontex συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές και στο κατά πόσο ο ευρωπαϊκός οργανισμός ακτοφυλακής είχε λόγο στον σχεδιασμό της επιχείρησης.
Ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Frontex Chris Borowski έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Υπηρεσία «δεν συντονίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», που είναι ευθύνη των εθνικών αρχών. «Τα σκάφη της Frontex διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης όταν καλούνται» πρόσθεσε ρίχνοντας έτσι το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης