Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ρόδος ώρα μηδέν - Μαρτυρίες κατοίκων: Χωρίς ρεύμα, νερό, Ίντερνετ – «Είναι ξεκάθαρα εμπρησμός, ανάβουν φωτιές από το πουθενά»

Ρόδος ώρα μηδέν - Μαρτυρίες κατοίκων: Χωρίς ρεύμα, νερό, Ίντερνετ – «Είναι ξεκάθαρα εμπρησμός, ανάβουν φωτιές από το πουθενά»
Όλο το κεντρικό κομμάτι της περιοχής σημειώνει αναζωπυρώσεις και «από το πρωί δεν πετάνε ούτε τρία καναντέρ για την κατάσβεση» της πύρινης λαίλαπας

Τον δικό τους Γολγοθά που συνεχίζουν να ανεβαίνουν για 9η συνεχή ημέρα περιγράφουν κάτοικοι της Ρόδου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ουσιαστικά «ισοπεδώσει» το νησί.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, ίντερνετ στο νησί, ενώ η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει σε διάσπαρτα σημεία.
Σύμφωνα με τους ίδιους μάλιστα, όλο το κεντρικό κομμάτι της περιοχής σημειώνει αναζωπυρώσεις και «από το πρωί δεν πετάνε ούτε τρία καναντέρ για την κατάσβεση» της πύρινης λαίλαπας.
Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι λόγω της έλλειψης του νερού δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι να ριχθούν στην «μάχη» με την πυρκαγιά καθώς δεν υπάρχει νερό ούτε στα λάστιχα των αυλών τους...
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως οι μαρτυρίες, κάνουν λόγο για ύπαρξη εμπρησμών από επιτήδειους καθώς η φωτιά «ξεπηδά» από το πουθενά, με νέες εστίες σε διάφορα σημεία.
Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής κάνει έρευνες για το πώς ξέσπασε η φωτιά. Καταγγελίες για εμπρησμό έχει κάνει και ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας, καθώς όπως έχει πει «οι φωτιές δεν μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι». Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής είχε δηλώσει ότι αρκετά άτομα έδωσαν καταθέσεις με τις έρευνες να συνεχίζονται.
Υπενθυμίζεται ότι η δραματική κατάσταση οδήγησε μετά από τόσες ημέρες, στο να κηρυχθεί σήμερα (26/7) το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά όπως φαίνεται η εγρήγορση για να σωθεί ότι απέμεινε στο πανέμορφο νησί, δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά.
Οι κάτοικοι κατηγορούν τα ΜΜΕ για διαστρέβλωση της πραγματικής εικόνας στο νησί, καθώς όπως καταγγέλλουν η κατάσταση είναι ακόμα τραγική και ο κίνδυνος ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Σοκάρουν οι εικόνες 

Την ίδια ώρα, οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές από τα σημεία που πέρασε η φωτιά, αφήνοντας πίσω της μόνο στάχτες και αποκαΐδια, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των ζώων που βρήκαν τραγικό θάνατο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η φωτιά έχει κάνει στάχτη πάνω από 342.000 στρέμματα και κανείς δεν ξέρει σε ποιον αριθμό και πότε θα σταματήσει η καταμέτρηση.
Κάποιοι κάτοικοι του νησιού έκαναν οδοιπορικό στα καμένα και οι εικόνες ανατριχιάζουν. Χλωρίδα και πανίδα έχουν εξαφανιστεί και το μαύρο έχει καλύψει τα πάντα…
rodos.webp
Κρανίου τόπος το παρθένο δάσος στο Βάτι Ρόδου...
fotia-rodos-2023-3.jpg
fotia-rodos-2023-7.jpg
Αθώες ψυχές στο τραγικό τους τέλος...
fotia-rodos-2023-5.jpg
fotia-rodos-2023-6_1.jpg
fotia-rodos-2023-6.jpg

Ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112.
Σε όλη την διάρκεια της νύχτας, δίνονταν μάχη τη μάχη στις περιοχές αυτές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.
Από το πρωί τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου αλλά και αλλού.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης