Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εθνική τραγωδία με 3 νεκρούς, έρευνα για τo Canadair - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρόδο, φωτιές σε Βελεστίνο, Λαμία

Εθνική τραγωδία με 3 νεκρούς, έρευνα για τo Canadair - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρόδο, φωτιές σε Βελεστίνο, Λαμία
Καλύτερη η εικόνα στις πυρκαγιές σε Κάρυστο και Αχαΐα - 500 πυρκαγιές από τις 13 Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα

(upd15) Τρεις νεκρούς μετρά η Ελλάδα εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που εξακολουθεί για δεύτερη εβδομάδα - από τις 13 Ιουλίου έως σήμερα έχουν ξεσπάσει 500 φωτιές - να αφανίζει στο πέρασμα της δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες και να καταστρέφει σπίτια και περιουσίες.
Η συντριβή του Canadair CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης χθες Τρίτη 25/7 λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι στην Κάρυστο που οδήγησε στον θάνατο τον 34χρονο κυβερνήτη σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον 27χρονο συγκυβερνήτη ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη έχει βυθίσει στο πένθος ολόκληρη την χώρα και παράλληλα αναδεικνύει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής για να διασώσουν περιουσίες και δασικό πλούτο.
Πάντως, πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται στη Ρόδο – για 9η συνεχόμενη ημέρα – και στην Κέρκυρα με τις πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300.000 καμένα στρέμματα γης, στο Βελεστίνο, τη Λαμία και το Δομοκό.


Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Βελεστίνο Μαγνησίας, απειλούνται σπίτια

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στο Βελεστίνο Μαγνησίας.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πριν λίγο εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους προειδοποιώντας τους ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή τους και καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιος Γεώργιος Φερών παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 6 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα.

 


Πύρινο μέτωπο έξω από την πόλη της Λαμίας

Φωτιά ξέσπασε στη βόρεια πλευρά της Λαμίας σε δασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση.
Η φωτιά πήρε αμέσως διαστάσεις καθώς ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή την οδήγησαν ανατολικά πλησιάζοντας σπίτια.
Αμέσως αποφασίστηκε η εκκένωση των σπιτιών στην περιοχή Αφανού της Λαμίας, ενώ την ίδια στιγμή έκαναν ρίψεις τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας.
Ισχυρές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ενώ ενισχύθηκαν με εθελοντές, μηχανήματα και βυτιοφόρα του δήμου.

«Από τη μία πλευρά γλυτώσαμε τα σπίτια και τους ανθρώπους. Τώρα είναι κρίσιμη η βόρεια πλευρά… που έχει και εκεί σπίτια διάσπαρτα…» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που ξέσπασε αργά σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Αφανός της Λαμίας.
Στο σημείο επιχειρούν πυροσβέστες αλλά και εθελοντές με τη συμμετοχή της αστυνομίας και του δήμου, ενώ δύο αεροσκάφη επιχειρούν συνεχώς ρίψεις νερού πάνω από την περιοχή για να συγκρατήσουν τη φωτιά.
Το μέτωπό της φωτιάς κατευθύνεται ανατολικά, ενώ έχει επεκταθεί και δυτικά προς το Κάστρο της Λαμίας μέσα σε πευκόφυτη περιοχή.
Στο μεταξύ πυρκαγιά ξέσπασε και στο χωριό Λευκάδα της Μακρακώμης στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικά οχήματα και δυνάμεις από τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία.

 Φωτιά στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού

 Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Νέο Μοναστήρι Δομοκού Φθιώτιδας. Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 7 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 5 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Έρευνα για τη συντριβή του CL-215

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα ευρήματα της έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας για τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο και στον θάνατο των δύο χειριστών του.
Ήδη συλλέγονται στοιχεία από το σημείο ενώ εξετάζεται εξονυχιστικά και το βίντεο της ΕΡΤ που έχει καταγράψει μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο τη συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους.
Με βάση το οπτικό υλικό, το αεροσκάφος αφού έριξε νερό σε φωτιά στον Πλατανιστό Καρύστου, προσέκρουσε με το δεξί φτερό του σε δέντρο με αποτέλεσμα να αποκοπεί ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και οδήγησε στην πρόσκρουση του στο έδαφος
Ακριβώς αυτή η απώλεια του πλωτήρα θεωρείται από τους ειδικούς πως επηρέασε την ευστάθεια του και πως ήταν καθοριστική για την πτώση του αεροσκάφους, το οποίο πετούσε σε ύψος μόλις 10 με 15 μέτρων πάνω από το έδαφος.
Το χαμηλό ύψος δεν άφησε περιθώρια στους χειριστές του ώστε να αποτρέψουν τη συντριβή του αεροσκάφους.
Το επίσημο πόρισμα αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.

Η μοιραία πτήση ήταν και η τελευταία

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως η μοιραία αυτή πτήση θα ήταν και η τελευταία για το CL-215, καθώς το αεροσκάφος μετά τη ρίψη νερού, θα επέστρεφε στη βάση του καθώς το πύρινο μέτωπο στην Κάρυστο είχε ελεγχθεί.
Σημειώνεται πως με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.
4_52.jpg
Νεκρός ο 41χρονος κτηνοτρόφος στην Εύβοια

Εν τω μεταξύ, τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του κτηνοτρόφου που αγνοείτο στην Κάρυστο εν μέσω της μεγάλης φωτιάς, καθώς εντοπίστηκε απανθρακωμένος μέσα σε καλύβι.
Ο 41χρονος φαίνεται πως εγκλωβίστηκε από τις φλόγες στην προσπάθειά του να βγάλει έξω τα ζώα.
Υπενθυμίζεται πως ο 41χρονος έφυγε από το σπίτι του το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, και κατευθύνθηκε προς το μαντρί του, καθώς ανησυχούσε για τα ζώα του, με την οικογένειά του να τον αναζητά και να σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία της περιοχής.

Πυροσβεστική: 500 πυρκαγιές από τις 13 Ιουλίου – Πάνω από 105 συλλήψεις

Από τις 13 Ιουλίου έως σήμερα έχουν εκδηλωθεί 500 πυρκαγιές υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος τόνισε ότι η δυσκολότερη ημέρα από πλευράς καύσωνα είναι η σημερινή, γεγονός που όπως είπε, δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων που τυχόν εκδηλωθούν.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Αρτοποιός υπογράμμισε πως κάθε ημέρα εκδηλώνονται 60 με 70 πυρκαγιές, ενώ υποστήριξε πως από την αρχή του έτους, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 105 πολίτες για πρόκληση πυρκαγιάς, με τις περισσότερες υποθέσεις να αφορούν αμέλεια.
Αναφορικά με το κόστος που βαρύνει το κράτος για την κατάσβεση των πυρκαγιών ο κ. Αρτοποιός, σημείωσε ότι μόνο για την περίπτωση της Ρόδου το σχετικό ποσό φτάνει τα 7.500.000 ευρώ. Όπως είπε, η κάθε εργατοώρα πτητικού μέσου κοστίζει 4.500-5.000 ευρώ.
Όπως είπε, φέτος η χώρα διαθέτει τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη χρονιά, εκ των οποίων τα 49 είναι μισθωμένα και τα 39 κρατικά.

Καίγεται για 9η ημέρα η Ρόδος

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν σε διάφορα πύρινα μέτωπα κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες και παρά το πένθος για την απώλεια των δύο συναδέλφων τους, συνεχίζουν αμείωτα το έργο τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, τα δύο κύρια πύρινα μέτωπα που προβληματίζουν είναι αυτά της Ρόδου και της Κέρκυρας.
Στη Ρόδο, η οποία καίγεται για 9η συνεχόμενη ημέρα, τα ενεργά μέτωπα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκονται στο νότιο και νοτιοανατολικό κομμάτι.
Πρόκειται δηλαδή για την περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ένταση των ανέμων έχει κοπάσει, κάτι που βοηθά τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις από αέρος 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα τα οποία συνδράμουν μέχρι στιγμής στο έργο της κατάσβεσης μαζί με τις επίγειες δυνάμεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλο το νησί

Με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου άλλες έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών.
Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές.
Κατόπιν αυτής της απόφασης, όλο το νησί της Ρόδου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εισαγγελική έρευνα

Εξηγήσεις για την μεγάλη πυρκαγιά που καίει στη Ρόδο, κλήθηκαν να δώσουν στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, Κατερίνα Μπαλατσούκα.
Η Αντεισαγγελέας Εφετών φέρεται να ζήτησε στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και γιατί εξακολουθεί η φωτιά να καίει για εννέα ημέρες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στις εξηγήσεις που δόθηκαν για τη μεγάλη διασπορά της φωτιάς, ήταν πως αυτή εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμα του με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις.
7_23.jpg
6_26.jpg
Αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Όσον αφορά την πυρκαγιά της Κέρκυρας, αυτή εξακολουθεί να μαίνεται στο βόρειο κομμάτι του νησιού, όπου και καταγράφονται αρκετές αναζωπυρώσεις.
Η τελευταία ενημέρωση κάνει λόγο για διάσπαρτες εστίες στους λόφους γύρω από τις Λούτσες και την Άνω Περίθεια.
Το έργο των επίγειων δυνάμεων συνδράμουν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα έως τώρα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.
Σημειώνεται πως επιστρέφουν στα σπίτια τους οι ηλικιωμένοι κάτοικοι στα χωριά Λούτσες, Σύκι και Ημερολιά που είχαν εκκενωθεί χθες Τρίτη 25/7.

Καλύτερη η εικόνα σε Κάρυστο και Αχαΐα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά της Καρύστου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το μέτωπο στο Δερβενάκι Αχαΐας, καθώς οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, αντιμετωπίστηκαν.

Ρωσία: Δεν έχουμε λάβει αιτήματα για βοήθεια από την Ελλάδα

Η Ρωσία δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από την Ελλάδα για παροχή βοήθειας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Δεν έχουν υπάρξει αιτήματα από την Αθήνα για βοήθεια», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα.
«Οι καρδιές μας είναι με τον λαό της Ελλάδας για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εκτυλίσσεται τώρα σε σχέση με τις μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τον θάνατο του πληρώματος ενός πυροσβεστικού αεροπλάνου στο νησί της Εύβοιας στις 25 Ιουλίου», πρόσθεσε η Zakharova.

Συναγερμός για νέα μέτωπα

Πάντως, συναγερμός για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς έχει σημάνει και για αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

   * Περιφέρεια Αττικής (περιοχές ΠΕ Δυτικής Αττικής)
   * Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας - πλην νήσου Σκύρου)
   * Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
   * Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (περιοχές ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
   * Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιοχές ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
   * Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
   * Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

   Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

   * Περιφέρεια Αττικής (πλην περιοχών ΠΕ Δυτικής Αττικής)
   * Περιφέρεια Κρήτης
   * Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
   * Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, περιοχές ΠΕ Αχαΐας)
   * Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
   * Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιοχές ΠΕ Λάρισας)
   * Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Κιλκίς, περιοχές ΠΕ Σερρών, ΠΕ Πιερίας)
   * Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

   Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
   Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
   Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
   Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

pyrkagia.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης