Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εθνική τραγωδία: Συντριβή Canadair στην Κάρυστο - Κόλαση φωτιάς για 8η ημέρα στη Ρόδο - Ανεξέλεγκτα μέτωπα στην Κέρκυρα

Εθνική τραγωδία: Συντριβή Canadair στην Κάρυστο - Κόλαση φωτιάς για 8η ημέρα στη Ρόδο - Ανεξέλεγκτα μέτωπα στην Κέρκυρα
Αποκαρδιωτική η εικόνα από τις καμένες εκτάσεις σε Ρόδο και Εύβοια - Στάχτη περίπου 350.000 στρέμματα
Σχετικά Άρθρα

(upd11) Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται ο πύρινος εφιάλτης στον οποίο έχει βυθιστεί η χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Την ώρα που μαίνονται τα μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair τύπου CL-215 έπεσε κατά την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Κάρυστο με την αγωνία να χτυπάει κόκκινο για τους δύο πιλότους που επέβαιναν στο αεροπλάνο.
Το αεροσκάφος με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου και ώρα 14:52.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανιστός.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεοροπορίας

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:05 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ακόμα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας προσθέτει ότι: «Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας».


Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποδεικνύεται αδύνατο να περιορίσουν τα μεγάλα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και στην Κάρυστο της Εύβοιας,
ενώ καλύτερη φαίνεται πως είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου οι φλόγες πέρασαν ακόμα και στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Με παρθένα δάση να καίγονται σε εξαιρετικής ομορφιάς τόπους της χώρας, αρχίζουν και διατυπώνονται πλέον σοβαρά ερωτήματα για την ικανότητα και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προετοιμαστεί κατάλληλα και να ανταποκριθεί σε αυτές τις πυρκαγιές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που γνώριζε και είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν.
Η Ρόδος καίγεται για 8η συνεχόμενη ημέρα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο έως σήμερα όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 350.000 στρέμματα και δεκάδες σπίτια έχουν γίνει στάχτη τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες.

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σε Ρόδο και Κέρκυρα εξελίσσονται τα σοβαρότερα μέτωπα πυρκαγιών, ενώ στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής πολλές αναζωπυρώσεις, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.
Όπως επισήμανε, στη Ρόδο η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις και για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο και προσέθεσε ότι «επιχειρούν αδιάκοπα 266 πυροσβέστες 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 υδροφόρα οχήματα, πλήθος εθελοντών, καθώς και όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχουν διατεθεί και δυνάμεις από το πρώτο φως της ημέρας, 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα».
Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού.
«Οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Λούτσες και γι΄ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση. Πριν από λίγο εκδόθηκαν 2 ακόμη μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ημερολιά και Σύκι προς το λιμάνι της Κασσιόπης.
Επιχειρούν εκεί 62 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα και από αέρος περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα», σημείωσε.
Στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, «αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έχουν διατεθεί σε αυτές τις περιοχές».
Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα από 10 χώρες και αργά το βράδυ, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Αρτοποιό, αναμένεται η άφιξη 38 πυροσβεστών με 14 οχήματα από τη Σερβία.
Για αύριο, Τετάρτη, όπως είπε, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και πολύ υψηλός κίνδυνος στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Διανύουμε ίσως τις δυσκολότερες ημέρες του καλοκαιριού. Με τις θερμοκρασίες να παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση. Παραμένουμε όλοι σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών», κατέληξε.

Κόλαση στη Ρόδο για 8η μέρα


Η κατάσταση στη Ρόδο, η οποία καίγεται για 8η συνεχόμενη ημέρα, είναι τραγική, παρά το γεγονός ότι με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.
Πύρινα μέτωπα μαίνονται στις περιοχές Γεννάδι και Βάτι, για το οποίο δόθηκε εεντολή εκκένωσης, όπως επίσης και σε Μάλωνα και σε Μάσσαρι, με τις προσπάθειες των πυροσβεστών να επικεντρώνονται στην προστασία των περιουσιών και των σπιτιών.
Την ίδια στιγμή αναζωπυρώσεις καταγράφονται και σε διάφορα άλλα μέτωπα, όπως π.χ. στα Λάερμα όπου υπήρξαν σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά ενώ μεγάλες καταστροφές αναφέρονται και στο Ασκληπιείο αλλά και σε άλλα χώρια όπως στο Κιοτάρι.
Μάλιστα τα νέα παραμένουν δυσοίωνα, καθώς η Ρόδος βρίσκεται και σήμερα σε κατάσταση συναγερμού, καθώς είναι στο «κόκκινο» στον χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.
Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη τουλάχιστον 150.000 στρέμματα.

Χάνει την τουριστική σεζόν

Συνέπεια της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής είναι να αποχωρούν κατά χιλιάδες οι τουρίστες από το νησί, γεγονός που συνεπάγεται και τεράστια οικονομική ζημία για τους επιχειρηματίες του νησιού εν μέσω της καλοκαιρινής σεζόν.
Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από 60.000 τουρίστες έφυγαν από τη Ρόδο εξαιτίας των πυρκαγιών ενώ πολλοί ξενοδόχοι αναφέρουν ότι γίνονται ακυρώσεις κρατήσεων όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές αλλά και σε άλλα σημεία του νησιού που όμως δεν επηρεάζονται από τις φωτιές.

Εισαγγελική έρευνα για την πυρκαγιά στη Ρόδο

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης
για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που πλήττει επί 7 ημέρες το νησί της Ρόδου παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών του νησιού.
Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.
fotia_rodos8.jpg
fotia_rodos1.jpg
Καίγεται και η νότια Εύβοια

Μετά τις τεράστιες καταστροφές που υπήρξαν στη βόρεια Εύβοια το 2021, δύσκολη είναι η κατάσταση πλέον και στο μέτωπο άνω των 10 χιλιομέτρων που μαίνεται στην Κάρυστο, στη νότια Εύβοια, όπου και εκεί έχουν εκκενωθεί πολλοί οικισμοί.
Η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Ποτάμι και Πλατανιστός, ο οποίος και εκκενώθηκε λίγο πριν από τις 02:00 τα ξημερώματα, ενώ χθες το βράδυ δινόταν μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιοριστεί το μέτωπο που κινούνταν προς Λιβάδι και Κάρυστο, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Μέχρι στιγμής, οι κάτοικοι επτά χωριών έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους ενώ μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για τουλάχιστον 10.000 καμένα στρέμματα.
Πάντως και εδώ η εικόνα της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι αποκαρδιωτική, με χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους να έχουν γίνει στάχτη.
Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει και για έναν 41χρονο κτηνοτρόφο, ο οποίος αγνοείται από την περιοχή του Πλατανιστού.

Δραματική η κατάσταση στην Κέρκυρα - Εκκενώνονται χωριά

Στην Κέρκυρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να διαχειριστούν τις αναζωπυρώσεις που καταγράφονται στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας και στο χωριό Λαύκι, καθώς και στο χωριό Λούτσες, όπου και δόθηκε εντολή εκκένωσης του.
Εν τω μεταξύ, νέο μήνυμα από το 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Καλαμάκι, Απραός, Σύκι και Ημερολιά, πριν από το λιμάνι της Κασσιόπης, για να απομακρυνθούν, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα την περιοχή.
Η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους, τόσο προς το χωριό Λούτσες όσο και προς την Κασσιόπη.
Όπως αναφέρεται, αν και έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 17 οικισμοί, μέχρι στιγμής οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να μην καούν σπίτια.
Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
Εκτιμάται πως στην Κέρκυρα έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα.

Εκκενώνεται το χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα


Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Λούτσες στην Κέρκυρα εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς Αραχάβη.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αραχάβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Σε ύφεση η φωτιά στην Αχαΐα

Καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή.
Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Τατόι

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πυροσβεστικής, η οποία κατάφερε να οριοθετήσει άμεσα την φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 11:00 σε οικοπεδικούς χώρους στο Τατόι
Στο σημείο επιχείρησαν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 άνδρες.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Σε συναγερμό Κρήτη και νότιο Αιγαίο

Σε κατάσταση συναγερμού για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου η Κρήτη και το νότιο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-
Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου
-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης