Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινος εφιάλτης για 7η ημέρα στη Ρόδο - Καίγονται σπίτια στην Κάρυστο, αγνοείται κτηνοτρόφος - Φλέγεται το φαράγγι Βουραϊκού

Πύρινος εφιάλτης για 7η ημέρα στη Ρόδο - Καίγονται σπίτια στην Κάρυστο, αγνοείται κτηνοτρόφος - Φλέγεται το φαράγγι Βουραϊκού
Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέων εκκενώσεων σε οικισμούς των περιοχών που πλήττονται
(Συνεχές Update)
Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου, η οποία για 7η ημέρα κατακαίει τα πάντα στο διάβα της με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε ορισμένα σημεία να μην μπορούν καν να επιχειρήσουν.
Την ίδια στιγμή, ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην Κάρυστο, όπου καίγονται σπίτια στην περιοχή Πλατανιστός, ενώ αγνοείται κτηνοτρόφος όπως δηλώνουν συγγενείς.
Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται από το απόγευμα και η Κέρκυρα, με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης.

Παράλληλα, μαίνεται η φωτιά στο Αίγιο και πλέον απειλεί το φαράγγι του Βουραϊκού, μία από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες της χώρας.
Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (24/7) στην Αγία Τριάδα της Θήβας. Η φωτιά ήταν πολύ κοντά σε σπίτια με τους πυροσβέστες να δίνουν «μάχη» για να την περιορίσουν. 

Καίγεται ολοσχερώς η Ρόδος


Αναλυτικά, στο νησί της Ρόδου υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.
Πιο σοβαρό το απόγευμα της Δευτέρας 24/7, χαρακτηρίζεται το μέτωπο στον Ασκληπειό, όπου η φωτιά έχει μπει σε αυλές σπιτιών ενώ ακούγονται και εκρήξεις.
Σπίτια και αυτοκίνητα κάηκαν, με τους ανέμους να αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση στην περιοχή.
Παράλληλα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.
Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι.
Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.
fotia.jpg
Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις.
Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.
Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέων εκκενώσεων σε οικισμούς των περιοχών που πλήττονται, ενώ σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία επαναπατρισμού των τουριστών από τις εκκενωμένες περιοχές.

Καθώς οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο για έβδομη μέρα, η εικόνα που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στο Κιοτάρι είναι αποκαρδιωτική, όπως αποτυπώνεται από drone του BBC. 

fotia_rodos6.jpg
fotia_rodos8.jpg
fotia_rodos1.jpg
Η κυβέρνηση και οι πυροσβεστικές μονάδες δίνουν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ενώ την ίδια στιγμή οι τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί κατά χιλιάδες.
Τις δυο τελευταίες ημέρες το αεροδρόμιο της Ρόδου δέχεται κατά …κύματα αεροσκάφη άδεια τα οποία παραλαμβάνουν τουρίστες για τον επαναπατρισμό τους.
Μόνο την Κυριακή καταγράφηκαν 17 έκτακτες πτήσεις οι οποίες πήραν 2500 τουρίστες. Την Κυριακή και τη Δευτέρα έγιναν 160 και 150 προγραμματισμένες πτήσεις με σκοπό την αποχώρηση τουριστών από το «λαβωμένο» νησί. Περισσότεροι από 60.000 τουρίστες έφυγαν από τη Ρόδο εξαιτίας των πυρκαγιών.

Κόλαση ξανά στην Κάρυστο

Οι αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς στη φωτιά στην Κάρυστο είναι ο νέος πονοκέφαλος των πυροσβεστών που επιχειρούν για δεύτερη μέρα.
Τα πρώτα σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες στο χωριό Πλατανιστός, του δήμου Καρύστου, στην Εύβοια, με την φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (24/07) να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.
Την είδηση επιβεβαίωσε στο evima.gr και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου ο Δημήτρης Ξυπόλητος, «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά μπήκε στον Πλατανιστό καίγονται σπίτια αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση υπάρχουν ισχυροί ανέμοι στην περιοχή».
Μάλιστα, η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το χωριό Μπούρος.
«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».
Την ίδια ώρα, οι πολίτες ενημερώνονται με μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Οι εικόνες, δυστυχώς, είναι αποκαρδιωτικές, με χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, παρθένα δάση παραδομένα στις φλόγες και σπίτια, περιουσίες και κόπους ολόκληρης ζωής να έχουν γίνει στάχτη.
Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στον Πλατανιστό, καθώς εκτός από τη μάχη με τις φλόγες που δίνουν με αμείωτο ρυθμό τοι πυροσβεστικές δυνάμεις, αγνοείται και ένας 41χρονος κτηνοτρόφος από την περιοχή.
Ο 41χρονος έφυγε χθες το μεσημέρι από το σπίτι του την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και σύμφωνα με πληροφορίες κατευθύνθηκε προς το μαντρί του, καθώς ανησυχούσε για τα πρόβατά του.
Από χθες η οικογένειά του αναζητά τον 41χρονο άνδρα, ωστόσο δεν έχουν κάποιο νέο στοιχείο στις έρευνες εντοπισμού του συμβάλουν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή 'Αγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Κέρκυρα: Δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις - Μάχη με τις φλόγες στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης

Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης είναι οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα.
Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι.
Στο έργο της κατάσβεσης καθοριστική συμβολή έχουν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα επιχειρούν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.
Από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων νήσων Νίκος Κολοβός ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.
Σε μερικές ώρες, εκκενώθηκαν 17 οικισμοί.

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Αίγιο

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα, μεταξύ Αιγίου και Διακοπτού και συγκεκριμένα στον οικισμό Δερβενάκια και κοινότητα Μαμουσιάς Διακοπτού, με δυνάμεις της Πυροσβεστικής να σπεύδουν στο σημείο.
Η φωτιά καίει παρθένο δάσος σε δύσβατη περιοχή και έχει ήδη μπει στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλείται, μέχρι στιγμής, κάποια κατοικημένη περιοχή.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν κινδυνεύει προς το παρόν οικισμός, ωστόσο μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.
Ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας κ. Χρισόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ανέφερε πως "η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν μπορούν τα επίγεια μέσα να κάνουν πολλά πράγματα".

Πυροσβεστική: 63 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε 63 ανέρχονται οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται στο αρχικό τους στάδιο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική:
Στη Ρόδο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο, αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθος με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.
Στην Κέρκυρα, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγλατούρι, Περίθεια και Λαύκι χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.
Πλησίον των οικισμών Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.
Στο Δερβενάκι Αχαΐας οι αναζωπυρώσεις μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται. Οριοθετήθηκαν επίσης οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Ενεργοποιήθηκε ο «Κοπέρνικος» για τις πυρόπληκτες περιοχές σε Αίγιο, Κέρκυρα και Κάρυστο

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του δήμου Κάρυστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023.
Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την . Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις παραπάνω περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης (EMSR676, EMSR677 και EMSR678) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης