Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καίγεται για 7η ημέρα η Ρόδος, εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις - Νέος συναγερμός με εκκενώσεις στην Εύβοια - Ανησυχία για Κάρυστο

Καίγεται για 7η ημέρα η Ρόδος, εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις - Νέος συναγερμός με εκκενώσεις στην Εύβοια - Ανησυχία για Κάρυστο
Ακραίος συναγερμός σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου για την εκδήλωση πυρκαγιάς
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα με τεράστια πύρινα μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα σε πολλές περιοχές της χώρας και με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάλειπτα με απώτερο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του περιβάλλοντος.
Η Ρόδος καίγεται για 7η ημέρα, τη στιγμή που καταγράφονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, παρατείνοντας τον εφιάλτη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, ενώ φωτιές έχουν ξεσπάσει στη βόρεια Κέρκυρα, στο Αίγιο αλλά και στην Εύβοια όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση.
Μηνύματα εκκένωσης οικισμών εστάλησαν σήμερα Δευτέρα 24/7 τόσο στην Εύβοια όσο και στη Ρόδο, ενώ σε Αίγιο και Κέρκυρα σε επιφυλακή έχει τεθεί και το Λιμενικό έτσι ώστε να απομακρυνθούν δια θαλάσσης τυχόν εγκλωβισμένοι κάτοικοι και τουρίστες.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν σε 82 πύρινα μέτωπα, τη στιγμή που η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει κόκκινο συναγερμό για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε οκτώ περιοχές της Ελλάδας.
Πάντως, μέχρι στιγμής, η καταστροφή είναι τεράστια, καθώς τουλάχιστον 200.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη (μόνο στη Ρόδο εκτιμάται ότι έχουν καεί τουλάχιστον 114.000 στρέμματα), ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

Φωτιά στην Εύβοια: Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική - Πύρινο μέτωπο στο χωριό Κοντοδεσπότι

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσία Χαλκίδας για φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Κοντοδεσπότι του Δήμου Δελφών Μεσσαπίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά είναι αγροδασική, ειδικότερα καίει ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού.
Στο σημείο έχουν σπεύσει επτά οχήματα και 14 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρεί ένα ελικόπτερο.

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Άγιοι

Νωρίτερα, μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Άγιοι Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Καίγεται για 7η ημέρα η Ρόδος - Μεγάλη αναζωπύρωση

Την ίδια ώρα, για 7η ημέρα επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ρόδο όπου και καταγράφονται μεγάλες αναζωπυρώσεις.
Αρχικά η πυροσβεστική είχε αναφέρει πως «το μέτωπο έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται προς το παρόν οι οικισμοί», αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων, υπήρξαν αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 για την εκκένωση και των δύο αυτών χωριών.
Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.
Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.
Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.
Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.
Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε.
Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.
Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο θα έχουν συντονιστικό ρόλο.
Λόγω της πυρκαγιάς, η δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σημειώνεται πως το Σάββατο 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, καθώς 19.000 άνθρωποι εκκένωσαν με επίγεια και πλωτά μέσα περιοχές που ήταν σε κίνδυνο.

Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Γεννάδι και Βατί στη Ρόδο

Εκκενώνονται οι περιοχές Γεννάδι και Βατί στη Ρόδο, όπου μαίνεται για 7η ημέρα η καταστροφική πυρκαγιά.
Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Φεύγουν οι τουρίστες

Πέρα όμως από την περιβαλλοντική καταστροφή που είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Ρόδο, ανησυχία υπάρχει στο νησί και για το τι θα σημάνουν οι πυρκαγιές αυτές στην τουριστική σεζόν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Σάββατο έως και μεσημέρι της Κυριακής είχα φύγει από το νησί περισσότεροι από 7.000 τουρίστες, ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν να αναχωρήσουν.
Επιπλέον, γίνεται λόγος και για μεγάλο αριθμό ακυρώσεων κρατήσεων.
Πρώτο θέμα στα βρετανικά media οι φωτιές στα τουριστικά θέρετρα της Ρόδου - Daily Mail: «Έξοδος από τις διακοπές της κόλασης»
Ταξιδιωτική οδηγία Βρετανίας για Ρόδο

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει τους Βρετανούς που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο να επικοινωνήσουν με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα ξενοδοχεία τους πριν αναχωρήσουν για το ελληνικό νησί.
Σε νεότερη οδηγία που εκδόθηκε την Κυριακή (23/7/2023) το βρετανικό ΥΠΕΞ προέτρεψε επίσης τους Βρετανούς τουρίστες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να καλούν στο 112 εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.
Ροδος_1.jpg
Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Πήλιο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στην περιοχή του Πηλίου, και συγκεκριμένα στον οικισμό Αργυραίικα, πάνω ακριβώς από τα Καλά Νερά.
Η φωτιά έκαψε περίπου 300 ελαιόδεντρα στην περιοχή Αργυραίικα αλλά και θαμνώδη έκταση.
Σημειώνεται πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από βραχυκύκλωμα σε αυτοκίνητο που κινούνταν στο δρόμο μεταξύ Πινακατών και Βυζίτσας.

Εκκενώσεις οικισμών στην Κάρυστο


Στην Κάρυστο της Εύβοιας, σύμφωνα με την πυροσβεστική, διάσπαρτα είναι τα μέτωπα στις τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου.
Πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς την Κάρυστο ενώ νωρίτερα τα ξημερώματα είχαν σταλεί αντίστοιχα μηνύματα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.
Σημειώνεται πως λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.
Οι τοπικές αρχές ζητούν την συνδρομή εναέριων πυροσβεστικών μέσων, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά η φωτιά, της οποίας οι φλόγες φτάνουν ακόμα και τα 20 μέτρα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Άγιοι Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.
Καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο: Πάνω από 1.000 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Κιοτάρι
Η κατάσταση στην Κέρκυρα

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι κάτω από τον Παντοκράτορα το υψηλότερο βουνό της Κέρκυρας όπου βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι.
Το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί και καίει σε τουλάχιστον τρία πολύ δύσβατα σημεία όπου η πρόσβαση με επίγειες δυνάμεις είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Εμπρησμό «βλέπει» ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας

Για εμπρησμό κάνει λόγο, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας.
Ο ίδιος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, πήγε σε όλες τις επίμαχες περιοχές και διατύπωσε την εκτίμηση του εμπρησμού.
apeglovismos_2.jpg
Σε ετοιμότητα το Λιμενικό και στο Αίγιο

Μεγάλη είναι η φωτιά και στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιαλείας όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με κύριο στόχο να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.
Η φωτιά έφθασε σε λόφο απέναντι από τον οικισμό Τράπεζα, με κατεύθυνση προς αυτόν και για αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για να εκκενώσουν τον οικισμό.
Εκκενώθηκε επίσης ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας.
Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται και δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Δερβένι του δήμου Αιγιαλείας ώστε να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί.
Στην περιοχή της Αιγιαλείας επιχειρούν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Μητσοτάκης: Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα είναι πως μπαίνουν φωτιές για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του σήμερα 24/7 στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να απαντήσει στη φημολογία που αναπτύσσεται σχετικά με το ότι καίγονται δάση για να τοποθετηθούν στη συνέχεια ανεμογεννήτριες. «Πρέπει να σπάσουμε τον μύθο ότι τις φωτιές τις βάζουνε για να μπουν ανεμογεννήτριες. Είναι η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που ακούγεται. Η μισή εγκατεστημένη ισχύ της χώρας σήμερα είναι από ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε περισσότερες ανεμογεννήτριες και αύριο θα πάμε στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας για τα ζητήματα των πυρκαγιών και τις κινήσεις της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης με ξεχωριστό προϋπολογισμό αναβαθμίζοντας αυτό που παλιά ήταν μια γενική γραμματεία που στεγαζόταν σε ετοιμόρροπο κτίριο». Πρόσθεσε πως «μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε καλύτερο συντονισμό και καλύτερη εικόνα για το πεδίο όχι αυτή που θα θέλαμε. Όποιος πολιτικός θέλει να δει την δουλειά και τις προκλήσεις της στιγμής στο συντονιστικό κέντρο είναι ευπρόσδεκτος. Θα δείτε την δυσκολία διαχείρισης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης