Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποκάλυψη: Το ΤΑΙΠΕΔ καθαρίζει τα δάση αλλά το δασαρχείο της Ρόδου βγήκε εκτός γιατί δεν είχε κάνει μελέτες καθαρισμού   

Αποκάλυψη: Το ΤΑΙΠΕΔ καθαρίζει τα δάση αλλά το δασαρχείο της Ρόδου βγήκε εκτός γιατί δεν είχε κάνει μελέτες καθαρισμού   
Το πρόγραμμα Anti Nero του ΤΑΙΠΕΔ και ο ρόλος των μελετών των τοπικών δασαρχείων
Σχετικά Άρθρα
Σε ρόλο «δασάρχη» η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τα δύο τελευταία χρόνια καθαρίζει τα δάση από την καύσιμη ύλη και παράλληλα διανοίγει αντιπυρικές ζώνες προστασίας για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων όταν εκδηλωθεί πυρκαγιά.
Περισσότερα από 120.000 στρέμματα δασικής γης έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα με την ονομασία Anti Nero (Νέρων αυτοκράτορας της αρχαίας Ρώμης).
Το πρώτο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ εφαρμόστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και συνεχίζεται και το φετινό με δεκάδες συνεργεία να βρίσκονται μέσα στα δάση για τον καθαρισμό τους από την επιεδάφια καύσιμη ύλη που περιλαμβάνει όλα τα αναφλέξιμα υλικά που βρίσκονται στο έδαφος ή ακριβώς πάνω από αυτό.

Η  «βενζίνη» μέσα στα δάση....

Τέτοια υλικά είναι, ο χούμος, δηλαδή η νεκρή καύσιμη ύλη (βελόνες, φύλλα, κλαδάκια κλπ.) που έχει αποσυντεθεί σε βαθμό που είναι μη αναγνωρίσιμη η προέλευσή της, ο ξηροφυλλοτάπητας, δηλαδή τα νεκρά χόρτα, βελόνες, φύλλα, κλαδάκια κλπ. που δεν έχει προχωρήσει η αποσύνθεσή τους, τα χόρτα, οι σχετικά μικροί θάμνοι, τα νεαρά δενδρύλλια.
Η αρχική ανάφλεξη των δασικών πυρκαγιών γίνεται κατά κανόνα στην επιεδάφια καύσιμη ύλη.
Για την καύση της δεν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και έτσι οι πυρκαγιές έχουν επικίνδυνη συμπεριφορά, ιδίως ως προς την ταχύτητα εξάπλωσής τους.
 
Το δασαρχείο της Ρόδου δεν είχε κάνει μελέτες καθαρισμού
 
Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ  έχουν ενταχθεί 86 δασαρχεία της χώρας αλλά απουσιάζει το Δασαρχείο της Ρόδου με το νησί να βρίσκεται για  έκτη μέρα στο έλεος των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμμετοχή ενός δασαρχείου στο πρόγραμμα απαιτεί μελέτες από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία στη συνέχεια τις καταθέτει στο ΥΠΕΝ , το οποίο αποφασίζει την τελική κατανομή και εγκρίνει τη συμμετοχή του.
Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να κάνει τους διαγωνισμούς ανάθεσης καθαρισμού των δασών οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 45 με τους αναδόχους να βρίσκονται επί τω έργω ενώ αναμένεται  από το ΥΠΕΝ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τα υπόλοιπα 40 δασαρχεία που περιμένουν   

Το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ Anti Nero II
 
Το έργο αφορά στον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων, στη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 20.122 και 800 χιλιομέτρων αντίστοιχα, σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα.
Η επιλογή των περιοχών έχει γίνει από τις δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.
Στις 21 Μαρτίου 2023 το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στις 24 Μαρτίου 2023 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΑΙΠΕΔ.
Στις 7 Απριλίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών και ακολούθησαν άλλες 16 Προσκλήσεις.
Έως τις 7 Ιουλίου 2023, μέσα σε μόλις τρεις μήνες, το Ταμείο είχε ολοκληρώσει 16 διαδικασίες ανάθεσης, οι οποίες οδήγησαν σε 45 συμβάσεις με αναδόχους, ύψους 67,1 εκατ. Ευρώ καλύπτοντας κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.
Συνολικά 85 δασαρχεία είναι στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.
Ανάμεσα  στα δασαρχεία που είχαν μελέτες  καθαρισμού είναι τα Δασαρχείο Αταλάντης, Δασαρχείο Μεγάρων Δασαρχείο Πάρνηθας, Δασαρχείο Θηβών Δασαρχείο Ολυμπίας Διεύθυνση Δασών Καστοριάς  Δασαρχείο Φλώρινας Δασαρχείο Καλαμπάκας, Δασαρχείο Ιστιαίας Δασαρχείο Μετσόβου Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας.
Στη μακροσκελή λίστα εντάσσονται και πολλά άλλα δασαρχεία  της χώρας αλλά να σημειωθεί ότι απουσιάζει το δασαρχείο Ρόδου. 
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί σε μία πενταετία να καθαρίσει περισσότερα από 300.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων περιορίζοντας την ένταση των πυρκαγιών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης