Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε πύρινο κλοιό όλη η Ελλάδα: Κόλαση σε Εύβοια, φωτιές σε Αχαΐα, Κέρκυρα, Αστακό – Ανησυχητικές αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Σε πύρινο κλοιό όλη η Ελλάδα: Κόλαση σε Εύβοια, φωτιές σε Αχαΐα, Κέρκυρα, Αστακό  – Ανησυχητικές αναζωπυρώσεις στη Ρόδο
Καίγεται όλη η Ελλάδα, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών - Ιστορική εκκένωση 19. 000 ατόμων στη Ρόδο
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται όλη η Ελλάδα με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν την Κυριακή (23/7/2023) σκληρή και άνιση μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Αχαΐα, Εύβοια και Βοιωτία.
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η φωτιά στην Κάρυστο Εύβοιας, όπου ήδη οι αρχές προχώρησαν σε εκκενώσεις οικισμών ενώ η συνολική κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία.
Σκληρή μάχη δίνεται και στην Αχαΐα στην περιοχή Δερβενάκι αλλά και στην Υλίκη Βοιωτίας.
Γρήγορα πήρε διαστάσεις και η φωτιά στη Μαγνησία στο πεδίο βολής του στρατού ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και δάσος στην Αιτωλοακαρνανία.
Και όλα αυτά στον απόηχο της ιστορικής εκκένωσης – της μεγαλύτερης που έγινε στην Ελλάδα – στη Ρόδο, που αφορούσε 19.000 άτομα.
Ωστόσο στη Ρόδο τώρα προέχουν οι αναζωπυρώσεις που είναι ανησυχητικά μεγάλες. 


Κρίσιμη και ανησυχητική η κατάσταση στην Κάρυστο – Κορυφώνεται η αγωνία

Κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο της Εύβοιας καθώς πλησιάζει η νύχτα και η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο όμως τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.
Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή στις 21:00 της Κυριακής (23/7/2023) ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.
Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο.
Συγκεντρώθηκαν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Μάχη με τις φλόγες στην Αχαΐα

Διεκόπη, λόγω της φωτιάς στην περιοχή Δερβενάκι της Αιγιάλειας, η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του 162,5ου χιλιομέτρου, στην γέφυρα «Τσαγρή».
Εξάλλου διακόπτονται προσωρινά τα δρομολόγια της αμαξοστοιχίας στη γραμμή Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό με εντολή της Πυροσβεστικής, λόγω της πυρκαγιάς στο Δερβενάκι Αιγιαλείας.
Το δρομολόγιο 1337 θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.
Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (23/7/2023) μεταξύ Αιγίου και Διακοπτού και συγκεκριμένα στον οικισμό Δερβενάκια και κοινότητα Μαμουσιάς, με δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο.
Το μέτωπο δυναμώνει συνεχώς λόγω των ισχυρών ανέμων και κατεβαίνει προς το φαράγγι του Βουραϊκού .
Η φωτιά καίει σε χαμηλή βλάστηση, κοντά στην γέφυρα Τσαγρή, πάνω από την Εθνική Οδό.
Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Φωτιά στην Κέρκυρα

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Κυριακής (23/7/2023) στην Κέρκυρα, καθώς ξέσπασε φωτιά κοντά στην περιοχή Περίθεια.
Μήνυμα του 112 ήχησε για να εκκενωθούν πέντε οικισμοί στα βόρεια του νησιού: Πόρτες, Μέγκουλα, Σημιές, Παλιά Περίθεια και Σάγκα προς Κασσιόπη.

Καίγεται δάσος στον Αστακό

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή Αστακός, της Αιτωλοακαρνανίας, για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που καίει δασική έκταση.
Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 29 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν νωρίτερα ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα.

00_1.webp

Απειλήθηκε μοναστήρι στην Υλίκη Βοιωτίας

Ισχυρές δυνάμεις από εδάφους και αέρος μαζί με μηχανήματα έργου επιχειρούν στη φωτιά στην Υλίκη, η οποία εκδηλώθηκε την Κυριακή (23/7/2023) και πήρε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας την Ιερά Μονή Μαζαράκη.
Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στη Βοιωτία, Μάριος Κακοσαίος, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Έχουμε κάνει προετοιμασία για την εκκένωση του μοναστηριού αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται, καθώς η φωτιά είναι πολύ μακριά από το συγκεκριμένο σημείο.
Υπάρχουν επίγεια και εναέρια μέσα που πιστεύουμε ότι δεν θα την αφήσουν να επεκταθεί προς τα εκεί».
Ήδη στην περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 16 οχήματα, 45 πυροσβέστες  ενώ συνέδραμαν το απόγευμα δύο ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο στη Μαγνησία

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα της Κυριακής (23/7/2023) στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας και κατέκαιε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και πουρνάρια στο Πεδίο Βολής του Στρατού και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, βορείως του Βόλου.
Η φωτιά που είχε δύο μέτωπα και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων μπήκε μέσα στο Πεδίο Βολής και ακούγονταν εκρήξεις, αλλά αμέσως έσπευσαν πολύ μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του Στρατού,και δεκάδες υδροφόρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ενώ από αέρος ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη tractors έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που κάποια στιγμή κατευθυνόταν προς το χωριό Γλαφυρές.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη,που ήταν παρούσα στο μέτωπο της φωτιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη και γι αυτό σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση ήταν αστραπιαία ώστε να προλάβουμε περαιτέρω επέκτασή της και κυρίως να μη πλησιάσει προς τον δρόμο και τις κατοικημένες περιοχές.
Κατ΄απαίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ήρθαν αμέσως τα τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και με συνεχείς ρίψεις νερού στις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από αέρος και η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.Τώρα την πλήρη κατάσβεσή της έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις και ο στρατός».


Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Ρόδο - Ιστορική εκκένωση 19.000 ατόμων - Μεγάλες αναζωπυρώσεις

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα μέτωπα της Ρόδου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νύκτα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζεται αμείωτη από νωρίς το πρωί της Κυριακής (23/7/2023) από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και από ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και πολυμελείς ομάδες εθελοντών που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην γραμμή της μάχης.
Μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση στα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι εκτός ελέγχου ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού.
Τα τρία μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι στην περιοχή Ασκληπειού -Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων και δίνεται μάχη για τον περιορισμό τους. Η προσπάθεια δυσκολεύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και το δύσβατο της περιοχής.
Εξάλλου πρωτοφανείς εικόνες καταστροφής και πανικού στη Ρόδο με αρκετές χιλιάδες ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι να διασωθούν από τις φλόγες ενώ η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Λόγω της τεράστιας καταστροφής η Νότια Ρόδος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η εκκένωση 19.000 ανθρώπων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (22/7/2023) ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Τα 16.000 άτομα μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.
apeglovismos_2.jpg

Από το πρώτο φως της ημέρας έχουν απογειώθηκαν και επιχείρησαν διαδοχικά  μέχρι τη Δύση του Ηλίου 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο συντονιστικά.
Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών.
Σημαντική , όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.
Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά.
Καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο: Πάνω από 1.000 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Κιοτάρι
Πύρινη κόλαση στη Ρόδο: 2.500 άνθρωποι έτρεχαν να γλιτώσουν - Στις φλόγες σπίτια και 3 ξενοδοχεία  - Συγκλονιστικές εικόνες

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024.
Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Ροδος_1.jpg

Δεν έχει γίνει προσαγωγή υπόπτου

Διέψευσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης, την Κυριακή (23/07), πως έχει γίνει προσαγωγή υπόπτου για τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για έκτη μέρα στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι «δεν έχει γίνει καμία σύλληψη ή προσαγωγή», προσθέτοντας ότι διερευνώνονται όλες οι μαρτυρίες καθώς υπάρχουν μέλη εθελοντικών ομάδων στη Ρόδοπου μιλούν για άτομα με μηχανάκια που κυκλοφορούν με γκαζάκια.
Μάλιστα, ο κ. Βαθρακογιάννης είπε: «Συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία ώστε αν γίνει προσαγωγή να έχουμε όλα τα δεδομένα στα χέρια μας».
Επισημαίνεται ότι, από το βράδυ του Σαββάτου (22/07), στη Ρόδο βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Διερεύνησης Εγκλημάτων και Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που θα αναζητήσει την αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
rodos_hotel_fire.JPG

Δεν κάηκαν τα Λάερμα - Οι εκκενώσεις τη νύχτα στη Ρόδο

Πληροφορίες ότι τα Λάερμα «κάηκαν ολοσχερώς» διαψεύδονται από τους αρμόδιους.
Πηγές της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι το χωριό εσωτερικά είναι ανέπαφο. Μόνο περιμετρικά έχουν καεί 1-2 εγκαταλελειμμένες αποθήκες.
Τονίζεται ότι λίγο πριν τις δυο τα ξημερώματα δόθηκε μια ακόμη εντολή εκκένωσης που αφορά τις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι στη Ρόδο.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ενημερώθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών.


Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο.
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.
Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Η EasyJet ακυρώνει πακέτα διακοπών

Η EasyJet ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της προς τη Ρόδο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται- αλλά η εταιρεία ακύρωσε όλα τα πακέτα διακοπών στο ελληνικό νησί μέχρι την Τετάρτη (26/7/2023), σύμφωνα με το BBC.
Ενώ οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά, η EasyJet ανέφερε ότι όποιος έχει κάνει κράτηση για να ταξιδέψει πριν από τις 29 Ιουλίου μπορεί να αλλάξει δωρεάν την πτήση του σε άλλη ημερομηνία ή να ζητήσει voucher.
«Επικοινωνούμε με πελάτες που ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στη Ρόδο έως τις 29 Ιουλίου για να συζητήσουμε τις επιλογές τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε το BBC.
Πρώτο θέμα στα βρετανικά media οι φωτιές στα τουριστικά θέρετρα της Ρόδου - Daily Mail: «Έξοδος από τις διακοπές της κόλασης»

Σε λειτουργία γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου

Εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου, στον τερματικό σταθμό 1, τέθηκε ήδη σε λειτουργία γραφείο εξυπηρέτησης ξένων πολιτών (Help Desk) του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Το γραφείο θα διευκολύνει και θα συντονίζει, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, την έγκαιρη αναχώρηση αλλοδαπών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, αναφέρει το υπουργείο.
To Help Desk, επικεφαλής του οποίου θα είναι η κα Κατερίνα Τζίμα, Σύμβουλος Πρεσβείας, στελεχώθηκε με κλιμάκιο υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών που μετέβησαν ήδη στη Ρόδο.
Αλλοδαποί υπήκοοι που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το Help Desk μπορούν να καλέσουν στα εξής τηλέφωνα:
+30 6985889650 / 6983209611
Σε περίπτωση ιδιαίτερα έκτακτης ανάγκης επικοινωνίας με το Help Desk, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αριθμός τηλεφώνου / WhatsApp: +306977960941
H Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών παραμένει από 22/7, όταν και ενεργοποιήθηκε, σε λειτουργία.
Οι ξένοι υπήκοοι μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα: +30 210 368 1350 / +30 210 368 1259 / +30 210368 1730.
Έλληνες και ξένοι πολίτες σε άμεσο κίνδυνο παρακαλούνται να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο +30 2131331200.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη (24/7)

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για όλη την Κρήτη, είναι κατηγορίας κινδύνου: 4 (πολύ υψηλός)
Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σύμφωνα με τους αρμόδιους, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης