Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρώτο θέμα στα βρετανικά MME οι φωτιές στα τουριστικά θέρετρα της Ρόδου - Daily Mail: «Έξοδος από τις διακοπές της κόλασης»

Πρώτο θέμα στα βρετανικά MME οι φωτιές στα τουριστικά θέρετρα της Ρόδου - Daily Mail: «Έξοδος από τις διακοπές της κόλασης»
Πανικός και χάος κυριάρχησε στα τουριστικά  θέρετρα της Ρόδου, γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ
Σχετικά Άρθρα
Πρώτο θέμα στο βρετανικό BBC και τη Daily Mail, αλλά και από τα κεντρικά θέματα του πρακτορείου Reuters είναι  η μεγάλη φωτιά που αφού έκαιγε ανεξελεγκτη επί πέντε μέρες τα δάση στο κέντρο της Ρόδου, έφτασε πλέον το Σάββατο 22/7 στα τουριστικά θέρετρα του νότιου τμήματος του νησιού.
Τα βρετανικά media εστιάζουν στην μεγάλη φωτιά της Ρόδου, γιατί στα τουριστικά θέρετρα της φλεγόμενης ζώνης βρίσκονται πολλοί Βρετανοί τουρίστες που δέχτηκαν εντολές να εκκενώσουν τα ξενοδοχεία τους και μπορεί να σώθηκαν, ωστόσο άρχισαν να διαμαρτύρονται καθώς άλλοι εξ αυτών  αφέθηκαν με τις ώρες να περιμένουν σε διάφορες παραλίες κατω από τον καυτό ήλιο και άλλοι περπάτησαν χιλιόμετρα μέσα σε πυκνούς καπνούς κουβαλώντας στα χέρια τα παιδιά τους.
Για το λόγο αυτό ο τίτλος της Daily Mail για τις φωτιές στα θέρετρα της Ρόδου ήταν  «Έξοδος από τις διακοπές της κόλασης».
Ακολουθούν αποσπάσματα από τα τρία βρετανικά δημοσιεύματα.

BBC: Εκατοντάδες εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία στη Ροδο καθώς η φωτιά απλώνεται

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν δεχτεί εντολή να εγκαταλείψουν σπίτια και ξενοδοχεία στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Ελλάδας.
Ιδιωτικά σκάφη επιτάχθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή για να παραλάβουν ανθρώπους από παραλίες στα ανατολικά του νησιού.
Στην περιοχή που είναι δημοφιλής στους τουρίστες φέρεται να κατευθύνονται και σκάφη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Ο αναπληρωτής αρχηγός της πυροσβεστικής της Ελλάδας είπε ότι οι πυρκαγιές στη Ρόδο είναι οι πιο δύσκολες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η υπηρεσία του.
Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη στην Ελλάδα.
Το υπουργείο ανέφερε ότι οι επισκέπτες απομακρύνονται με ασφάλεια από τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου - που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού - και ανακατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία του νησιού.
Στην περιοχή επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και 173 πυροσβέστες, ενώ τρία ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι φέρονται να έχουν υποστεί ζημιές από φωτιά.
Επηρεάστηκαν και οι περιοχές Λαέρμα, Λάρδος και Ασκληπιό.
Ο αναπληρωτής αρχηγός της πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός εκτίμησε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί δια θαλάσσης σε ασφαλέστερη τοποθεσία.
Είπε ότι διατίθεται και πλοίο για να φιλοξενήσει κόσμο.
Μια Βρετανίδα είπε ότι της ζητήθηκε να φύγει από το ξενοδοχείο στο οποίο έμενε με την αδερφή και την κόρη της, αλλά τώρα περιμένει με τις ώρες σε μια παραλία με εκατοντάδες άλλους, κάτω από την έντονη ζέστη.
«Υπάρχει απλώς μια μικρή παράγκα εδώ και είμαστε τόσοι πολλοί», είπε η Becky Mulligan στο BBC.
«Υπάρχουν παιδιά, είναι μεσημέρι, κι εμείς έχουμε κολλήσει εδώ χωρίς βοήθεια, είναι αηδιαστικό».
Ο Simon Wheatley είπε ότι στάχτη είχε αρχίσει να πέφτει στην πίτσα του όταν έτρωγε.
«Το ξενοδοχείο είπε ότι αυτό ήταν φυσιολογικό και δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας καθώς ήταν σε επαφή με τις αρχές για την κατάσταση», είπε στο BBC.
Το ξενοδοχείο του τελικά έλαβε εντολή εκκένωσης λίγες ώρες αργότερα.
«Είδαμε ότι ένα beach bar στο οποίο βρισκόμασταν μόλις την προηγούμενη μέρα είχε καεί. Ο καπνός ήταν τόσο κακός. Έπρεπε να αφήσουμε δύο τσάντες με αποσκευές»
Η τουριστική εταιρεία TUI ανέφερε ότι ένας μικρός αριθμός από τα ξενοδοχεία της έχει επηρεαστεί και ότι προληπτικά μετέφερε τους πελάτες σε εναλλακτικά καταλύματα.
Η Jet2 ανακοίνωσε επίσης ότι γνώριζε την κατάσταση στη Ρόδο και ζητούσε από τους πελάτες να ακολουθήσουν τις τοπικές οδηγίες.
Πυροσβέστες από τη Σλοβακία έφτασαν στη Ρόδο το Σάββατο 22/7 για να βοηθήσουν τις τοπικές ομάδες που μάχονται με τις πυρκαγιές.
«Η κατάσταση στη Ρόδο είναι σοβαρή και εξαιρετικά δύσκολη. Λόγω του ισχυρού ανέμου και της γρήγορης αλλαγής κατεύθυνσης της φωτιάς, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν και να μετακινηθούν», ανάρτησαν στο Facebook η Σλοβακική Πυροσβεστική και Διάσωσης.

ββψ.JPG

Daily Mail:  Οι τουρίστες περιγράφουν τρομακτικές σκηνές - Έξοδος από τις διακοπές της κόλασης

Εκατοντάδες τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους καθώς οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατακαίουν το ελληνικό νησί, κάνοντας τους ουρανούς πορτοκαλί και γεμίζοντας τον αέρα με πυκνό καπνό.
Οι αρχές διέταξαν την εκκένωση τεσσάρων τοποθεσιών, μεταξύ αυτών και δύο παραθαλάσσιων θέρετρων, καθώς η πυρκαγιά καίει στο νησί για πέμπτη ημέρα.
Τις προηγούμενες ημέρες, η πυρκαγιά περιοριζόταν στο ορεινό κέντρο του νησιού, αλλά με τη βοήθεια των ανέμων, των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών συνθηκών, επεκτάθηκε το Σάββατο 22/7 προς την ακτή στην κεντροανατολική πλευρά του νησιού.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι πυρκαγιές έφτασαν σε τρία ξενοδοχεία, τα οποία εκκενώθηκαν.
Οι τουρίστες που απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία τους περιέγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τρομακτικές σκηνές, ενώ ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν λάβει υποστήριξη από εταιρείες διακοπών.
Ο χρήστης του Twitter Paul Kalburgi ανέφερε ότι άφησε το ξενοδοχείο του με τα παιδιά του περπατώντας με τα πόδια κάτω από τον καυτό ήλιο.
Έγραψε: «Επί του παρόντος εγκλωβισμένοι στη #Rhodes δραπετεύοντας από τις πυρκαγιές με τα πόδια - αφήσαμε τα πάντα στο ξενοδοχείο και τραπήκαμε σε φυγή με πετσέτες στα πρόσωπά μας.
«Ο μικρότερος μου μόλις μου είπε ότι δεν θέλει να πεθάνει. Κανένα νέο από καμία αρχή. Τρομακτική κατάσταση εδώ».
Ο John Hughes περιέγραψε λεπτομερώς την εκκένωση με το παιδί του και ισχυρίστηκε ότι δεν του είχε παρασχεθεί μικρή υποστήριξη από την εταιρεία διακοπών Jet2.
Έγραψε στο Twitter: «Jet2 πού είσαι; Καμία βοήθεια, επικοινωνία ή καθοδήγηση. Έπρεπε να περπατήσω 4 μίλια στη ζέστη σε χωματόδρομους με καπνό και στάχτη με ένα παιδί 5 ετών. Χωρίς υπάρχοντα. #jet2 #rhodes #lindosimperial'
Ο χρήστης Volcaholic είπε ότι υπήρξαν σκηνές «απόλυτου χάους», καθώς οι άνθρωποι έφυγαν χωρίς τα υπάρχοντά τους.
Είπαν: «Πλήθη εκατοντάδων τουριστών και ντόπιων φεύγουν περπατώντας για να ξεφύγουν από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καταστρέφουν το νησί».

δαιλυ.JPG

Reuters: Δασικές πυρκαγιές στο ελληνικό νησί της Ρόδου υποχρέωσαν σε εκκενώσεις εκατοντάδων τουριστών

Σκάφη της ακτοφυλακής και περισσότερα από 30 ιδιωτικά σκάφη συνέδραμαν στην εκκένωση τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τουρίστες, από παραλίες κοντά στις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδος στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Νίκος Αλεξίου σε τηλεοπτικό σταθμό.
Οι πυροσβέστες, με την υποστήριξη πυροσβεστικών αεροσκαφών και ενισχύσεων από τη Σλοβακία, αγωνίστηκαν με νέες εστίες της πυρκαγιάς, η οποία έκαιγε για πέμπτη ημέρα και πυροδοτήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.
Η ελληνική τηλεόραση έδειξε μεγάλες ουρές τουριστών με τις αποσκευές τους να περπατούν σε δρόμο στο πλαίσιο επιχείρησης εκκένωσης, ενώ στο βάθος διακρίνονταν καπνοί.
«Είχαμε δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό Λάερμα χθες το βράδυ, αλλά μια αλλαγή 180 μοιρών των ανέμων σήμερα το πρωί βοήθησε τη φωτιά να μεγαλώσει πολύ σε πολλά χιλιόμετρα... φτάνοντας σε τουριστική περιοχή», δήλωσε στο Open TV ο Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, αντιδήμαρχος Ρόδου.
Όσοι εκκενώθηκαν στεγάζονται σε ένα κλειστό στάδιο και σε ξενοδοχεία στο νησί, είπε ο Ταρασλιάς.
Τρία επιβατηγά οχηματαγωγά δεσμεύτηκαν να φιλοξενήσουν τουρίστες κατά τη διάρκεια της νύχτας, είπε η ακτοφυλακή.
Η φωτιά έχει κάψει εκτάσεις δάσους από τότε που ξέσπασε σε ορεινή περιοχή την Τρίτη 18/7.
Ζημιές προκάλεσε το Σάββατο 22/7 σε τρία ξενοδοχεία στο παραθαλάσσιο χωριό Κιοτάρι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ρεθτερσ.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης