Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καμίνι η χώρα στο πιο καυτό Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού: Που θα αγγίξει τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος

Καμίνι η χώρα στο πιο καυτό Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού: Που θα αγγίξει τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος
Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.
(upd)Το πιο καυτό Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού για την χώρα ξεκίνησε με το δεύτερο κύμα του καύσωνα «Κλέων» που ήδη είναι σε εξέλιξη από χθες Παρασκευή, 21/7 και τη νέα θερμική έξαρση να γίνεται αισθητή σε όλη την επικράτεια, ανεβάζοντας την θερμοκρασία 9-11 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ 6 περιοχές θα «χτυπήσουν κόκκινο»!
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Κώστα Λαγουβάρδο το Σαββατοκύριακο του δεύτερου κύματος θα είναι και το πιο καυτό που θα γνωρίσει η χώρα αυτό το καλοκαίρι, και ο καύσωνας είναι ο μακροβιότερος που έχει ζήσει η χώρα, ξεπερνώντας αυτόν του 1987, όπως είπε σε συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ και τον ΣΚΑΪ.
Με νέο επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία η κορύφωση της δεύτερης φάσης του καύσωνα ξεκίνησε το Σάββατο με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.
Στο χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr,  αποτυπώνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές της σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας το Σάββατο 22/07.
Το ύψος των 1,500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.
Όπως φαίνεται οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 9-11 βαθμούς θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
111_3.JPG
Σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council η μονάδα του meteo εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, το Σάββατο 22/07 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 2 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα και Λάρισα.
22_4.JPG
Πτώση θερμοκρασίας

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένονται θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.
Σε ανάρτησή στο facebook ο Σάκης Αρναούτογλου επισημαίνει ότι ο παρατεταμένος καύσωνας θα βρίσκεται σε αποδρομή από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Μάλιστα στο σχετικό διάγραμμα παραθέτει τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν έως και τα τέλη της εβδομάδας.
333_2.JPG
Λαγουβάρδος: Ο μακροβιότερος καύσωνας

Την εκτίμηση ότι ζούμε πιθανότατα τον μακροβιότερο καύσωνα που έχει περάσει ποτέ στη χώρα διατύπωσε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγώντας ότι ήδη, το καιρικό φαινόμενο συνεχίζει για 11η ημέρα και ενδέχεται να αγγίξει τις 17 ημέρες.
«Είμαστε δύο με τρεις βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές στην θερμοκρασία θάλασσας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λαγουβάρδος.
Ερωτηθείς για το πού οφείλονται οι υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε ότι δεν οφείλονται όλα στην κλιματική αλλαγή.
«Καύσωνες πάντα είχαμε.
Αυτό, όμως, που διαπιστώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση συχνότητας τους, αύξηση της διάρκειάς τους και αύξηση της έντασης τους που επηρεάζει πλέον και πολλές περιοχές στη χώρα μας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης».

Αν και δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην κλιματική αλλαγή, σίγουρα έχει συντελέσει ώστε να έχουμε αυτήν την κατάσταση όπου έχουμε πολύ θερμές αέριες μάζες σχεδόν πάνω από όλη τη Μεσόγειο.
«Όπως δείχνουν τα στοιχεία θα περάσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, τις 16 -17 ημέρες καύσωνα που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας», τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Επίσης, εκτίμησε ότι ο καύσωνας θα ξεπεράσει τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το 1987.
«Έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Στην Αθήνα, στον αστικό ιστό, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου» σημείωσε λέγοντας ότι αναμφίβολα είναι ο πιο έντονος καύσωνας.
Σχολιάζοντας τον καύσωνα, υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει, αλλά αντίθετα να μας προβληματίζει γιατί αντίστοιχες θα είναι οι συνθήκες του μέλλοντος την επόμενη δεκαετία.

Επικαιροποίηση του δελτίου ΕΜΥ


Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.
Όπως αναφέρει:

Το Σάββατο 22-7-2023 και την Κυριακή 23-7-2023 νέα θερμική έξαρση αισθητή σε όλη τη χώρα.
Τη Δευτέρα 24-7-2023 πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 τρίτη θερμική έξαρση.
Την Πέμπτη 27-7-2023 αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Σάββατο 23 Ιουλίου προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας.

Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου
στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου
στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Την Παρασκευή 28-7-2023 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας τις απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 41 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και στα ηπειρωτικά έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.
Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες και πιθανότητα τοπικών όμβρων στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.
Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά του 38 με 40 και κατά τόπους στην Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ο καιρός την Τετάρτη

Γενικά αίθριος καιρός.
Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης