Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνεται το χωριό Λάερμα, σκληρή και άνιση μάχη των πυροσβεστών - Αναζωπύρωση στη Λακωνία

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνεται το χωριό Λάερμα, σκληρή και άνιση μάχη των πυροσβεστών - Αναζωπύρωση στη Λακωνία
Η εκκένωση αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους λόγω του ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί από τις αναζωπυρώσεις ισχυρό και ανεξέλεγκτο μέτωπο
Την εκκένωση του χωριού Λάερμα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης κατόπιν εντολή της Πυροσβεστικής, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Η εκκένωση αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους λόγω του ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί από τις αναζωπυρώσεις ισχυρό και ανεξέλεγκτο μέτωπο.
Γενικότερα προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει εξαπλωθεί η φωτιά.
Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και αναμένεται μια ακόμη δύσκολη νύχτα για το νησί.

Η φωτιά τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς το Φράγμα του Γαδουρά και τα Λάερμα.
Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της κοινότητας Λαέρμων κ. Αναστάσιος Πατούνας, η φωτιά «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έντασης 6 με 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.
Η φωτιά είναι ορατή πλέον ακόμη και από περιοχές της ανατολικής πλευράς του νησιού, οι οποίες έχουν σκεπαστεί με πυκνό καπνό και στάχτη. 
Σημειώνεται, ότι λόγω νύχτας, δεν μπορούν να επιχειρήσουν στο μέτωπο της φωτιάς τα εναέρια μέσα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Bασίλη Βαθρακογιάννη, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στον ορεινό όγκο στο κέντρο του νησιού όπου επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Λακωνία

«Στην Λακωνία οι αναζωπυρώσεις είναι πολύ περισσότερες και σε αρκετές περιπτώσεις δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την αντιμετώπιση τους επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, καθώς και 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Στην συνέχεια ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα πλησίον της Εγνατίας οδού στο ύψος του οικισμού Προφήτης Ηλίας στην Θεσσαλονίκη. Εκεί, όπως είπε, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 10 πυροσβεστών με 2 οχήματα από την Βουλγαρία καθώς και 2 ελικόπτερα.
Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν, όπως δήλωσε ο κ. Βαθρακογιάννης, μαζί με τους ευρωπαίους πυροσβέστες, που έχουν διατεθεί μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, επιπρόσθετες δυνάμεις από Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία και Βουλγαρία, ενώ έχουν διατεθεί στην αεροπυρόσβεση 2 αεροσκάφη από Ιταλία, 2 από Γαλλία, 1 από Κροατία και 2 ακόμα από Κύπρο.
Επίσης συνδρομή σε διμερές επίπεδο παρέχουν το Ισραήλ με 2 αεροσκάφη και η Ιορδανία με 4 ελικόπτερα.
«Τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που δυσκολεύει αλλά και εντείνει την ένταση αλλά και την διασπορά των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Βαθρακογιάνης.
Παράλληλα τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και ότι για αύριο Σάββατο, προβλέπεται πολύ ισχυρός κίνδυνος πυρκαγιάς, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία.
Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι στον αγώνα που δίνουν οι πυροσβέστες συνδράμουν αδιάλειπτα όλοι οι συναρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας.
«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας. Σε αυτή την προσπάθεια ζητούμε την συνεργασία των πολιτών και ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση σε όλους. Πάνω από όλα για την δική σας ασφάλεια να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης