Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εφιαλτικές αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε Δυτ. Αττική, Ρόδο, Λακωνία – Δραματικές εκκενώσεις οικισμών, διακοπή κυκλοφορίας

Εφιαλτικές αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε Δυτ. Αττική, Ρόδο, Λακωνία – Δραματικές εκκενώσεις οικισμών, διακοπή κυκλοφορίας
Λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης που υπάρχει εστάλη μήνυμα στους κατοίκους 4 οικισμών ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Οινόη
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχής Ενημέρωση) Στο έλεος του πύρινου εφιάλτη παραμένει η Δυτική Αττική, όπου το απόγευμα της Πέμπτης (20/7/2023) σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση.
Ανησυχητικές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και σε Λακωνία - Ρόδο ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές.
Επίγειες και εναέριες δυνάμεις παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας με τον καπνό να είναι πολύς και έντονος καθώς καίγονται πεύκα, καθιστώντας δύσκολο το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.
Λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης που υπάρχει εστάλη μήνυμα στους κατοίκους 4 οικισμών ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Οινόη.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η εκκένωση των οικισμών, Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι.
Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι αναζωπυρώσεις εντοπίζονται βόρεια της Βλυχάδας και ανατολικά της Κανδήλη και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων κατάσβεσης.
Οι αναζωπυρώσεις θεωρούνται δύσκολες και από αέρος συνδράμουν όλα τα Canadair ενώ οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες είναι σύμμαχος της πύρινης λαίλαπας.
Η φωτιά μεταφέρεται γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο.
Στην Αγιά Σωτήρα κάποια σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.
Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για νέο μέτωπο αλλά για τη φωτιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 17/7 στα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική. Λίγο αργότερα στις 17:40 οι κάτοικοι της Οινόης και της γύρω περιοχής κλήθηκαν να μετακινηθούν προς τις Ερυθρές λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης στα Δερβενοχώρια.
Εντολή για εκκένωση της Οινόης, μέσω μηνύματος από το 112, έστειλαν οι αρχές, καθώς το μέτωπο που αναζωπυρώθηκε στα Δερβενοχώρια δείχνει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και να κινείται ανεξέλεγκτο.
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στους κατοίκους της περιοχής Άγιος Ιωάννης Κορακάς για να εκκενώσουν τον οικισμό τους και να κατευθυνθούν προς Μάνδρα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Κορακάς εκκενώστε τώρα προς Μάνδρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Εκκένωση Κιάφας - Αγίου Παντελήμονα

Εκκενώνεται ο οικισμός Κιάφα καθώς το απόγευμα της Πέμπτης (20/7/2023) εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Μάνδρα - Ελευσίνα.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κιάφα εκκενώστε τώρα προς Μάνδρα - Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στους κατοίκους της περιοχής 'Αγιος Παντελεήμων προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό τους και να κατευθυνθούν προς Ερυθρές. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην περιοχή 'Αγιος Παντελεήμων, εκκενώστε τώρα προς Ερυθρές. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών ».

Διακοπή κυκλοφορίας


Διακοπή κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών λόγω πυρκαγιάς
Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς, η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αναζωπύρωση και στη Λακωνία

Mεγάλη αναζωπύρωση σημείωσε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό.
Πρόκειται για το ίδιο δασικό σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά την Τετάρτη 19/7.
Από τις αρχές δόθηκε εντολή να μεταβούν τρία αεροσκάφη προκειμένου να συνδράμουν στην πυρόσβεση ενώ έχει ξεκινήσει να επιχειρεί και ένα ελικόπτερο.
Στην περιοχή πνέουν νοτιοανατοολικοί άνεμοι ενώ επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Δύσκολη η νύχτα στη Ρόδο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις, αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου οι οποίες είναι συνεχείς και κάποιες από αυτές δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές που επιχειρούν.
Το μέτωπο από Απόλλωνα προς Λάερμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα γι' αυτό και καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του.
Προσωπικό της πυροσβεστικής, εθελοντές κ.ά. βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να καταστείλουν την έντασή του.
Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις αλλά και τις κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι και μετά, όλες οι δυνάμεις αναλώνονται στο να αντιμετωπίζουν τις συνεχείς και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στα 4 μέτωπα της πυρκαγιάς αλλά και τις νέες εστίες που δημιουργούνται από τη μεταφορά από τον αέρα της κάφτρας από τα καιόμενα.
Η νύχτα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένο ότι είναι και η τρίτη κατά σειρά όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει στο νησί.
Δύσκολη η νύχτα στη Ρόδο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις, αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών

Πυροσβεστική:Μεγάλες αναζωπυρώσεις

Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λευκόχωμα Λακωνίας αντιμετωπίζουν ισχυρές πυροσβεστικές, επίγειες και εναέριες, δυνάμεις, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.
Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, σήμερα στις 16:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη, ενώ στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.
Αναφορικά με τη φωτιά στη Λακωνία, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.
Στη Ρόδο, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν εκεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες, δήμους, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι από σήμερα το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας 2 αεροσκάφη που αναμέναμε από τη χώρα του Ισραήλ.
Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 62 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής τους.

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές στην Κρήτη

Στις συλλήψεις τριών ανδρών για την πρόκληση πυρκαγιάς προχώρησαν οι αρχές στην Κρήτη.
Οι τρεις συλληφθέντες εκτελούσαν θερμές εργασίες και από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν.
Κι αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες.
Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Στην Ελλάδα τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη

Έφτασαν στην Ελλάδα τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
Η βοήθεια περιλαμβάνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Airtractor» της εναέριας μοίρας πυρόσβεσης μαζί με μια ομάδα τεσσάρων πιλότων, εξειδικευμένα πληρώματα εδάφους και ειδικών για δασικές πυρκαγιές καθώς και συναφή εξοπλισμό.
Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα συνοδεύονταν από μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.
Η βοήθεια παρέχεται από το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και την Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ.
Μεγάλη αναζωπύρωση σε Μάνδρα - Μέγαρα, απειλούνται σπίτια - Εκκενώσεις οικισμών - Νέα ανησυχία για Ρόδο, Λακωνία

dervenoxoria_2.jpg

Ύφεση στο Λουτράκι

Σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου εντός της ημέρας να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις πυρκαγιές και να τις σβήσουν ύστερα από συνεχή και αγωνιώδη μάχη με τις φλόγες.
Πάντως, η Πυροσβετική παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, όχι μόνο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, αλλά και γιατί από την Πέμπτη 20/7 και για το επόμενο 10ημερο ολόκληρη η Ελλάδα μπαίνει σε συνθήκες καύσωνα και ακραίων υψηλών θερμοκρασιών - μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου -, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για την εκδήλωση νέων πυρκαγιών.
Την ίδια στιγμή, στις πυρόπληκτες περιοχές όπου δεν επιχειρεί η Πυροσβεστική, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες αλλά και η αποκατάσταση των βασικών δικτύων υποδομών.
fotia_mandra_reuters3-2048x1366.webp

Δύσκολη πυρκαγιά στην Ξάνθη

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή στο Μέγα Εύμοιρο Ξάνθης.
Η πυρκαγιά έχει τρεις διαφορετικές εστίες και για τον περιορισμό της επιχείρησαν δύο αεροσκάφη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τύπου πετζετέλ, ενώ μετέβησαν δώδεκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, «η περιοχή είναι τόσο δύσβατη που για να την προσεγγίσουν οι πυροσβέστες να πρέπει να διανύσουν μία ώρα απόσταση πεζοπορίας».
Οι εστίες καίνε θαμνώδεις εκτάσεις και πουρνάρια, ενώ νωρίτερα στην περιοχή εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις και κεραυνούς.
Την ίδια ώρα υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στον Ασκό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε αγροτοδασική έκταση.
Στο σημείο επιχείρησαν 33 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και εννέα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δέκα πυροσβεστών με δύο οχήματα από τη Βουλγαρία, ενώ συνέδραμε με μηχανήματα και ο δήμος Λαγκαδά.
Παράλληλα έγιναν ρίψεις νερού από αέρος με ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Στάχτη πάνω από 150.000 στρέμματα

Εκτιμάται πως πάνω από 150.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν από τις αρχές της εβδομάδας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόνο στο Λουτράκι κάηκαν τουλάχιστον 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα υπόλοιπα δασικές εκτάσεις, στη Ρόδο μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι κάηκαν τουλάχιστον 30.000 στρέμματα παρθένου δάσους και στα Δερβενοχώρια τουλάχιστον 90.000 στρέμματα.
Επιπλέον, τεράστια είναι η καταστροφή και στις ιδιωτικές περιουσίες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το Λουτράκι, οι καμένες κατοικίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 40, ενώ πολλά ακόμα σπίτια έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές.
Ζημιές έχουν προκληξθεί και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή σε ύδρευση και ηλεκτροδότηση.

Διαρκής η ενημέρωση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.
Επίσης η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα την Παρασκευή (21/7/2023) μετατίθεται για το επόμενο διάστημα ενώ ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί την Κυριακή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Η καταγραφή της καταστροφής: Συνολικά 60 κτίρια επικίνδυνα για χρήση στις πυρόπληκτες περιοχές

Συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές των πληγέντων από τις δασικές πυρκαγιές κτιρίων πραγματοποιήθηκαν από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στους δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Από τις 151 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων παραπάνω δήμων, συνολικά και μέχρι στιγμής, 60 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 48 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν («κίτρινα») και 43 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Ειδικότερα:

* Δήμος Σαρωνικού:
51 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ. Από τα κτίσματα αυτά, 17 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 17 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν και 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.

* Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων:
74 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ. Από τα κτίσματα αυτά, 32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση και 19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια.

* Δήμος Μεγαρέων:
6 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ.. Από τα κτίσματα αυτά, 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 1 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά ακατάλληλο για χρήση μέχρι να επισκευαστεί και 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.

* Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας:
20 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ.. Από τα κτίσματα αυτά, 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν και 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.
Επιπλέον διαπιστώθηκαν βλάβες σε τρεις επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν επιτράπηκε η πρόσβαση.
Η καταγραφή της καταστροφής: Συνολικά 60 κτίρια επικίνδυνα για χρήση στις πυρόπληκτες περιοχές

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν αδείας του Πυροσβεστικού Σώματος η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, συνεχίζεται από προχθές, από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, 24 κλιμάκια με τη συμμετοχή 54 στελεχών της γενικής διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες, καταγραφές, αλλά και εκτιμήσεις όπου υπάρχει η σχετική ευχέρεια σε πληγείσες περιοχές των δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, ξεκίνησε και προχωρά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής υπό την διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Τέλος, αν και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας των αυτοψιών, οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους δήμους, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις στις περιοχές αυτές, σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή 21/7

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Παρασκευή 21 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης