Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μεγάλη αναζωπύρωση σε Μάνδρα - Μέγαρα, απειλούνται σπίτια - Εκκενώσεις οικισμών - Νέα ανησυχία για Ρόδο, Λακωνία

Μεγάλη αναζωπύρωση σε Μάνδρα - Μέγαρα, απειλούνται σπίτια - Εκκενώσεις οικισμών - Νέα ανησυχία για Ρόδο, Λακωνία
Στο σημείο έχουν σπεύσει επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα
(upd6) Μεγάλη αναζωπύρωση ξέσπασε σε περιοχή ανάμεσα στη Μάνδρα και τα Μέγαρα, λίγο πρις τις 4 το απόγευμα, προκαλώντας συναγερμό στην πυροσβεστική.

Το σημείο της αναζωπύρωσης βρίσκεται στην περιοχή Αγία Σωτήρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι απειλούνται σπίτια.
Στο σημείο έχουν σπεύσει επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα.
Η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών απο το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Το 112 κάλεσε σε εκκένωση τεσσάρων περιοχών (Άγια Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι προς Οινόη).
Την ίδια ώρα, το απόγευμα της Πέμπτης 20/7 ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν ξανά οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην Ρόδο, όπου φαίνεται πως η κατάσταση κλιμακώνεται ξανά ειδικά στις βουνοκορφές.
Παράλληλα, ανεξέλεγκτο είναι και το μέτωπο της Λακωνίας όπου η πυρκαγιά έχει φτάσει στον ποταμό Ευρώτα. Η εικόνα μετά το μεσημέρι επιδεινώθηκε.

? Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Άγιος_Σωτήρας #Παλαιοκούνδουρα, #Πανόραμα #Μάνδρας & #Παλαιοχώρι εκκενώστε τώρα προς #Οινόη

? Δασική πυρκαγιά

‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki

 

Συνεχίζεται η μάχη στη Ρόδο

Όπως αναφέραμε, συνεχίζεται η μάχη σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης στο νησί της Ρόδου.
Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.
Το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται όμως δυσκολότερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες, ενώ υπάρχουν και αναζωπυρώσεις εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.

Σε ύφεση τα μέτωπα σε Λουτράκι και Σπάρτη

Εν τω μεταξύ, σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα σε Λουτράκι και Σπάρτη, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου εντός της ημέρας να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις πυρκαγιές και να τις σβήσουν ύστερα από συνεχή και αγωνιώδη μάχη με τις φλόγες.
Πάντως, η Πυροσβετική παραμένει σε κατάσταση  συναγερμού, όχι μόνο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, αλλά και γιατί από σήμερα Πέμπτη 20/7 και για το επόμενο 10ημερο ολόκληρη η Ελλάδα μπαίνει σε συνθήκες καύσωνα και ακραίων υψηλών θερμοκρασιών - μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου -, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για την εκδήλωση νέων πυρκαγιών.
Την ίδια στιγμή, στις πυρόπληκτες περιοχές όπου δεν επιχειρεί η Πυροσβεστική, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες αλλά και η αποκατάσταση των βασικών δικτύων υποδομών.

 

Στάχτη πάνω από 150.000 στρέμματα

Εκτιμάται πως πάνω από 150.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν από τις αρχές της εβδομάδας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόνο στο Λουτράκι κάηκαν τουλάχιστον 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα υπόλοιπα δασικές εκτάσεις, στη Ρόδο μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι κάηκαν τουλάχιστον 30.000 στρέμματα παρθένου δάσους και στα Δερβενοχώρια τουλάχιστον 90.000 στρέμματα.
Επιπλέον, τεράστια είναι η καταστροφή και στις ιδιωτικές περιουσίες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το Λουτράκι, οι καμένες κατοικίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 40, ενώ πολλά ακόμα σπίτια έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές.
Ζημιές έχουν προκληξθεί και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή σε ύδρευση και ηλεκτροδότηση.

Αναζωπυρώσεις

Στη δυτική Αττική, και συγκεκριμένα στα Δερβενοχώρια, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με χθες, με τις δυνάμεις να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να κατασβέσουν και τις τελευταίες διάσπαρτες πολύ μικρές ενεργές εστίες μέσα στην περίμετρο της πυρκαγιάς, αν και πριν λίγο υπήρξε μια αναζωπύρωση στη θέση Καραούλι
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις και ότι ενδεχομένως εντός της ημέρας να μπορέσουν να την οριοθετήσουν και να την θέσουν υπό έλεγχο.
Στο Λουτράκι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων ενώ σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο Λεύκοχωμα Σπάρτης.
dervenoxoria_fire_3_1.jpg
Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά

Άλλωστε οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε συναγερμό και σε ύψιστη ετοιμότητα, καθώς από σήμερα αρχίζει μια νέα περίοδος καύσωνα και πολύ υψηλών θερμοκρασιών σε όλη την χώρα, γεγονός που διατηρεί στα «κόκκινα» και τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.
dervenoxoria_2.jpg
Ενισχύσεις από το εξωτερικό

Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που αναμένονται για το επόμενο διάστημα, από σήμερα Πέμπτη 20/7 αναμένονται οι ενισχύσεις από το εξωτερικό προκειμένου να συνδράμουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor ενώ σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, την Ελλάδα αναμένεται να συνδράμουν η Πολωνία με πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες και 49 οχήματα, η Ρουμανία με 40 πυροσβέστες και 5 οχήματα και η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα έχουν ήδη σταλεί συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία, συμμετείχαν κανονικά την Τετάρτη στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σύλληψη εμπρηστή

Τις απογευματινές ώρες την Τετάρτη (19/7) πραγματοποιήθηκε σύλληψη άνδρα στη Μεσσηνία, ο οποίος ομολόγησε για 3 διαφορετικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι δύο εκδηλώθηκαν φέτος και η τρίτη πέρσι.
Ο 30χρονος άνδρας, ο οποίος ομολόγησε πως είναι υπεύθυνος για τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στις περιοχές Υάμεια και Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας, πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα 20/7 στον εισαγγελέα.
fotia_mandra_reuters3-2048x1366.webp
Τουλάχιστον 66 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 66 πυρκαγιές οι περισσότερες, από τις οποίες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα, από την Πυροσβεστική άμεσα ελέγχθηκαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:
• στην Πτελέα, του δήμου Παρανεστίου Δράμας,
όπου επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη
• στην Ασωπία Βοιωτίας,
όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησε 1 ελικόπτερο
• στην Υάμεια Μεσσηνίας,
όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης