Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινος εφιάλτης στην Ελλάδα – Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Δυτική Αττική και Ρόδο, σε ύφεση στη Λακωνία – «Τείχος» για την Πάρνηθα

Πύρινος εφιάλτης στην Ελλάδα – Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Δυτική Αττική και Ρόδο, σε ύφεση στη Λακωνία – «Τείχος» για την Πάρνηθα
Πάνω από 90.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχής Ενημέρωση) Έναν πύρινο εφιάλτη ζει και πάλι η Ελλάδα με 90.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη από το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών σε Κορινθία, Αττική, Λακωνία και Ρόδο.
Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση και στην Οινόη, με τους αστυνομικούς να εκκενώνουν τον οικισμό Λεύκα, όπου μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες.
Η πυροσβεστική από το απόγευμα της Τετάρτης (19/7) έχει στήσει μεγάλη επιχείρηση στην Οινόη, με τη φωτιά να καίει πυκνόφυτο δάσος.
Με στοχευμένες ρίψεις νερού, τα εναέρια μέσα, τα οποία αποσύρθηκαν μόλις έπεσε το σκοτάδι, έδωσαν μάχη να ελέγξουν την πυρκαγιά, πριν αυτή εισέλθει στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ρόδος ενώ σε ύφεση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στη Λακωνία.
Την ίδια ώρα αυξάνεται η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα.

Δυτική Αττική - Δερβενοχώρια

Βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση. «Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις.
Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.
dervenoxoria_fire_3_1.jpg

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχείρησαν μέχρι τη δύση του ηλίου  9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό καθώς και 4 αεροσκάφη 2 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία.
Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.
Νωρίτερα, οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά τον οικισμό Βλυχάδα στα Μέγαρα.
dervenoxoria_2.jpg
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους με τη βοήθεια της αστυνομίας. Ωστόσο, οι πυροσβέστες κατάφεραν και απομάκρυναν τις φλόγες από τον οικισμό.
Η ένταση, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου κάνει πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης με την πυρκαγιά να συνεχίζει να καίει εκτός ελέγχο για τρίτη ημέρα δάσος, σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες.
dervenoxoria_1.jpg

Αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου με τους πυροσβέστες να προσπαθούν από αέρος και εδάφους να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν στα καμένα.

Με ρίψεις νερού με ελικόπτερα η πυροσβεστική κατάφερε νωρίτερα να σβήσει τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς την ώρα που οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο δήμο Λουτρακίου περίπου 30 – 32 σπίτια έχουν καταστραφεί την πρώτη ημέρα της φωτιάς ενώ άλλα δύο σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους. Τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά και θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκατασταθούν τα προβλήματα.



Τα μέτωπα από δορυφόρο της NASA
nasa_fires_greece.JPG

Η μάχη της Ρόδου

Πυροσβέστες και εθελοντές στη Ρόδο δίνουν από στις 18/7/2023 τεράστιο αγώνα στο μέτωπο της πυρκαγιάς, η ακτίνα του οποίου ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα και καίει ανεξέλεγκτη παρθένο δάσος στην καρδιά του νησιού.
Το μέτωπο εκτείνεται από την περιοχή Έμπωνα προς το χωριό Σάλακο, το οποίο και εκκνώθηκε νωρίτερα και συνεχίζει νότια η πυρκαγιά.
Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρα επιχείρησαν 3 τράκτορες, 1 Σινουκ, 1 ελικόπτερο Μ8, 2 Augusta bell 214 και 2 CL-415, που ενίσχυσαν την προσπάθεια.
Εκκενώθηκαν μετά από εντολή της Πυροσβεστικής οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά, αλλά και το ξενοδοχείο Έλαφος, στον ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία.
Επίσης, λόγω της φωτιάς, εκκενώθηκε από επισκέπτες και εργαζόμενους ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου.
Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η εκκένωση του χωριού Απόλλωνα της Ρόδου σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν απόφασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως αναφέρεται.
Σημειώνεται ότι η εκκένωση του χωριού για προληπτικούς λόγους είχε αποφασιστεί στις 8μ.μ. την Τετάρτη (19/7/2023) επειδή εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.
rhodes_fire.JPG
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100, 3 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ανέφερε ότι στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 6 ενάερια μέσα – ανάμεσά τους και ένα ελικόπτερο Σινούκ – και έκανε έκκληση για ενίσχυση των πτητικών μέσων.
Έμπειροι εθελοντές δασοπυροσβέστες μιλούν για μια από τις πιο μεγάλες, πιο επικίνδυνες και πιο δύσκολες να ελεγχθούν φωτιές, των τελευταίων ετών στη Ρόδο.
rhodes_fire_2.JPG

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Λακωνία

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Λευκόχωμα της Λακωνίας είναι σε ύφεση και επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Τις απογευματινές ώρες την Τετάρτη (19/7) πραγματοποιήθηκε σύλληψη άνδρα στη Μεσσηνία ο οποίος ομολόγησε για 3 διαφορετικές πυρκαγιές.
Αυτή τη στιγμή κρατείται και στις 20/7 θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

lakonia_fire.jpg
Τουλάχιστον 66 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές οι περισσότερες, από τις οποίες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα, από την Πυροσβεστική άμεσα ελέγχθηκαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

• στην Πτελέα, του δήμου Παρανεστίου Δράμας,
όπου επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη

• στην Ασωπία Βοιωτίας,
όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησε 1 ελικόπτερο

• στην Υάμεια Μεσσηνίας,
όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη
loutraki-maketa1.webp

Απομακρύνσεις πολιτών

Από τη Δευτέρα μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί έως το πρωί της Τετάρτης (19/7/20230 οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.
Έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν βοήθεια μεταξύ αυτών 3 πυροσβέστες και ένας αστυνομικός σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας.
Επιπρόσθετα με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνη στο Θριάσιο νοσοκομείο και ακόμη 3 υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.
Σε διασπορά βρίσκονται αυτή την ώρα, 5 ασθενοφόρα, δύο μηχανές ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών.
fotia_mandra_reuters3-2048x1366.webp

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus

Για τη χαρτογραφική αποτύπωση των περιοχών που επλήγησαν έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών οι οποίες έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η Ελλάδα έχει υποβάλει κι επισήμως αίτημα βοήθειας στην Ε.Ε. για ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με πυροσβεστικά. Ειδικότερα:
Η Ρουμανία
αποστέλλει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρες και 5 πυροσβεστικά. Θα φτάσουν στη χώρα μας την Πέμπτη (20/7).
Η Σλοβακία
στέλνει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρες και θα φτάσουν στην Ελλάδα την Παρασκευή.
Η Πολωνία
στέλνει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που επίσης θα φτάσουν την Παρασκευή.
Μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας σε διμερές επίπεδο την Πέμπτη (20/7) αναμένεται η άφιξη 2 αεροσκαφών από το Ισραήλ.
Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Πέμπτη (20/7/2023), αφού αναμένονται να επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς δάση και ευπαθείς περιοχές.
4_106.JPG
Στάχτη 90.000 στρέμματα γης


Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης εντοπίζει το σύστημα Copernicus που δημιουργήθηκε με σκοπό την παρακολούθηση και χαρτογράφηση των πυρκαγιών από αέρος και με δορυφόρους.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έως την Τρίτη, 18 Ιουλίου, περίπου 90.000 στρέμματα κάηκαν σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Λουτράκι και Δήμο Σαρωνικού.
avra-astynomia.webp

Δένδιας: Στην πρώτη γραμμή της μάχης οι ένοπλες δυνάμεις

«Στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου και των περιουσιών των πολιτών, το προσωπικό των πυροσβεστικών εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων».
Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας. ΟΣΕ: Επαναλειτουργία της γραμμής προς Κιάτο από το πρωί της Πέμπτης (20/7)

Το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής του Προαστιακού προς Κιάτο, που είχε διακοπεί με εντολή της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, έδωσε το βράδυ της Τετάρτης (19/7/2023) η Πολιτική Προστασία.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΣΕ, τα συνεργεία του Οργανισμού θα εργαστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (20/7) η γραμμή να δοθεί σε κυκλοφορία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης