Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λέκκας: Το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο - Κίνδυνος ερημοποίησης

Λέκκας: Το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο - Κίνδυνος ερημοποίησης
Ο Ευθύμης Λέκκας προειδοποίησε πως τα δάση που απέμειναν στην Αττική είναι συγκεκριμένα
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφερόμενος στις πυρκαγιές της Αττικής.
«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα. «Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση.
Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί», είπε μιλώντας στο Mega.

Τι πρέπει να γίνει

Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ο κ. Λέκκας είπε πως όλες οι ενέργειές θα πρέπει να κατανέμονται σε τρία στάδια. Την πρόληψη, την περίοδο της πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά.
«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ» τόνισε.

Ο κίνδυνος ερημοποίησης

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Λέκκας επεσήμανε τον κίνδυνο ερημοποίησης της Αττικής, λόγω των πυρκαγιών που καταστρέφουν τα δάση.
«Κάθε χρόνο, για δύο βδομάδες του Ιουλίου έχουμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Αττική», παρατήρησε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η έκτασή τους, αλλά το γεγονός ότι εκδηλώνονται σε κομβικά σημεία.
«Εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους τελικά θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή τις προσεχείς ημέρες που αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας με κίνδυνο να πυροδοτηθούν νέες πυρκαγιές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης