Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινη λαίλαπα σε Λουτράκι, βορειοδυτική Αττική, Ρόδο - Ανησυχία για Λακωνία - Στάχτη 90.000 στρέμματα γης - Νέα διεθνής βοήθεια

Πύρινη λαίλαπα σε Λουτράκι, βορειοδυτική Αττική, Ρόδο - Ανησυχία για Λακωνία - Στάχτη 90.000 στρέμματα γης - Νέα διεθνής βοήθεια
Επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα - Γραμμή άμυνας στα διυλιστήρια - Έκκληση Κικίλια για προσοχή - Νέα θερμική έξαρση την επόμενη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε βορειοδυτική Αττική, Λουτράκι και Ρόδο, όπου η φωτιά έχει μετατοπιστεί στο κέντρο του νησιού και γι' αυτό έχει δοθεί εντολή εκκένωσης τριών οικισμών.
Ανησυχητική είναι η εικόνα από το απόγευμα της Τετάρτης 19/7 και στο Πυρί Λακωνίας στη Σπάρτη όπου η πύρινη λαίλαπα κάνει ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής στο πέρασμα της, ωστόσο δεν απειλεί προς το παρόν οικισμούς.
Χαρακτηριστικό της εικόνας που επικρατεί στα διάφορα σημεία των πυρκαγιών είναι ότι η Ελλάδα έστειλε αίτημα βοήθειας στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αύριο 20/7 θα αρχίσουν να φτάνουν δυνάμεις Ρουμανία, Πολωνία και Σλοβακία. Βοήθεια στέλνει και το Ισραήλ.
Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα στη δυτική Αττική και στο Λουτράκι με πρωταρχικό στόχο αφενός να προστατευθούν κατοικημένες περιοχές και αφετέρου να μην φτάσει η φωτιά στα διυλιστήρια, κάτι που μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί.
Ωστόσο, εθελοντές, πυροσβέστες και κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου. Το μεσημέρι η φωτιά στα Δερβενοχώρια άρχισε να κινείται προς την Οινόη ωστόσο η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, με τους φόβους για αναζωπυρώσεις ωστόσο να καραδοκούν, ειδικά για την επέκταση προς Πάρνηθα.
Σημειώνεται πως λίγο πριν τις 16:00 εκδηλώθηκε νέο μέτωπο και στον Ασπρόπυργο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 90.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη σε ανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι καθώς και ότι είναι δεκάδες τα κατεστραμμένα σπίτια.
Για την πορεία των πυρκαγιών ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση για προσοχή.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου τουλάχιστον 120 απεγκλωβισμοί ατόμων και 89 ζώων  έχουν σημειωθεί μόνο σήμερα.
Όπως ενημερώνει η ΕΡΤ η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου ανοίγει και κλείνει διαρκώς, χαρακτηριστικό της αστάθειας της κατάστασης με τον καύσωνα και τους ανέμους να δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική:
  • Στα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και από αέρος 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.
  • Στο Λουτράκι επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και από αέρος 2 ελικόπτερα.
  • Στη Ρόδο η πυρκαγιά βρίσκεται στο κέντρο του νησιού για αυτό τον λόγο ενεργοποιήθηκε το 112. Στο νησί επιχειρούν 103 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρες ομάδες και 28 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
Εκκενώσεις οικισμών σε Νέα Πέραμο

Αναζωπυρώσεις καταγράφονται στην περιοχή των Μεγάρων, όπου οι φλόγες είχαν πλησιάσει κοντά σε σπίτια αλλά και κοντά στον επαρχιακό δρόμο Οινόης - Μαγούλας.
Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Δευτέρα 17/7 στα Δερβενοχώρια πήρε διαστάσεις και κινήθηκε προς την ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας κατακαίοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις και οικισμούς και καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια.
fotia_mandra_reuters3-2048x1366.webp
Η φωτιά στα Δερβενοχώρια

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει καθώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης της φωτιάς.
Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά που έκαιγε σε μια χαράδρα στη Στεφάνη, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων. Νέες εστίες ξεπηδούν συνεχώς, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε να μην φύγει η φωτιά προς την Πάρνηθα.
Την ίδια ώρα, στα Μέγαρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, παρ'όλο που άνεμοι είναι αρκετά δυνατοί και το βουνό «καπνίζει».

Το πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.
Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν από αέρος και εδάφους να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν στα καμμένα.
Υπενθυμίζεται ότι από εχθές 18/7 ο Δημος Λουτρακίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους 6 μήνες.
loutraki-maketa1.webp

Τεράστιο μέτωπο και στη Ρόδο - Εκκενώσεις οικισμών

Ανησυχία όμως υπάρχει και για το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο, το οποίο μαίνεται σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνας από τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (18/7/2023).
Η φωτιά αυτή έχει μεγάλη έκταση αλλά και μεγάλη καύσιμη ύλη, ενώ περί τις 11:00 το πρωί σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κινείται ανεξέλεγκτα σε τρία μέτωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πυρκαγιά αυτή την ώρα μαίνεται σε τέσσερα μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.
Έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Ρόδου προχωρούν στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος.
Με ανακοινώσεις τους, Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση να σπεύσουν να βοηθήσουν όσοι μπορούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως αυτοί που διαθέτουν μηχανήματα. Άλλωστε, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει πως είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.
Επίσης, σε έκτακτη ανακοίνωσή της η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς κλείνουν οι δρόμοι από Σάλακο σε Έμπωνα, από Απόλλωνα σε Έμπωνα και από Λάερμα προς Απόλλωνα.
Σε ό,τι αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα λόγω της προληπτικής εκκένωσης, ο Δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου.
Όπως επίσης ανακοινώθηκε αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο νησί 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς
4_106.JPG


Στάχτη 90.000 στρέμματα γης

Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης εντοπίζει το σύστημα Copernicus που δημιουργήθηκε με σκοπό την παρακολούθηση και χαρτογράφηση των πυρκαγιών από αέρος και με δορυφόρους.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έως την Τρίτη, 18 Ιουλίου, περίπου 90.000 στρέμματα κάηκαν σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Λουτράκι και Δήμο Σαρωνικού.

Ελληνικό αίτημα σε ΕΕ για βοήθεια

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η Ελλάδα έχει υποβάλει κι επισήμως αίτημα βοήθειας στην Ε.Ε. για ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με πυροσβεστικά. Ειδικότερα:
Η Ρουμανία αποστέλλει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρες και 5 πυροσβεστικά. Θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο, Πέμπτη.
Η Σλοβακία στέλνει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρες και θα φτάσουν στην Ελλάδα την Παρασκευή.
Η Πολωνία στέλνει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που επίσης θα φτάσουν την Παρασκευή.
Εξάλλου, με νέα ανάρτησή του σήμερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Balazs Ujvari, ενημέρωσε ότι στις φωτιές της Αττικής -εκτός από τους Ρουμάνους πυροσβέστες και τα 4 αεροπλάνα από Ιταλία και Γαλλία- επιχειρούν επίσης πυροσβέστες από την Πολωνία και τη Σλοβανία, με δεκάδες οχήματα.
«Εκατοντάδες επίγειοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, δεκάδες οχήματα, τέσσερα αεροπλάνα, δορυφορικές εικόνες μέσω Copernicus συμβάλουν στις πυρκαγιές της Ελλάδας» έγραψε στο Twitter, κάνοντας επίσης λόγο για «ισχυρή απάντηση της ΕΕ» στις φωτιές στην Ελλάδα.

Οι οικισμοί που έχουν εκκενωθεί


Είναι χαρακτηριστικό πως στη δυτική Αττική εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρι, Αγιά Σωτήρα, Νέα Ζωή, Νέος Πόντος, Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία.
Από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως το πύρινο μέτωπο κινείται πλέον προς τη Βλυχάδα.
Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο από το Λουτράκι, το οποίο και αυτό έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, αυτή κινείται ανατολικά προς τον οικισμό του Αγίου Χαράλαμπου, κινούμενο κατά μήκος της θάλασσας.
Η φωτιά στο Λουτράκι, αν και καίει χαμηλή βλάστηση, μαίνεται σε δύσβατα σημεία.
Και σε αυτό το μέτωπο, υπήρξαν εκκενώσεις οικισμών, καθώς χθες το απόγευμα εκκενώθηκε ο οικισμός Γλυκιά Ζωή, ενώ το μεσημέρι ζητήθηκε κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Πανόραμα και Άγιος Χαράλαμπος Λουτρακίου.
Σημειώνεται πως ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ανακοίνωσε πως κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες (δηλαδή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιάς που έχει κατακάψει ολόκληρα στρέμματα και σπίτια. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.
avra-astynomia.webp
Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Για την περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στην:
  •  οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
  • επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
  • επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
  • οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
  • Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.
Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής), καθώς και
  • στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.
Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Επικαιροποιείτα το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Νέο κύμα καύσωνα

Εν τω μεταξύ, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία «Κλέων» σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.
Πιο αναλυτικά:
Α. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες και η αίσθηση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή πνέουν Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.
Β. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.
Γ. Ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Δ. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου
δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)
- Περιφέρεια Κρήτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης