Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δεύτερη νύχτα σκληρής μάχης με τις φλόγες - Εικόνες Αποκάλυψης στα Δερβενοχώρια, αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Δεύτερη νύχτα σκληρής μάχης με τις φλόγες - Εικόνες Αποκάλυψης στα Δερβενοχώρια, αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι
Δραματικές ώρες σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Μαγούλα, Λουτράκι
(Συνεχής ενημέρωση) Εκτός ελέγχου μαίνεται το μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, καθιστώντας εξαιρετική δύσκολη την επιχείρηση της Πυροσβεστικής, καθώς απλώνεται σε μια τεράστια έκταση άνω των 20 χιλιομέτρων, καίει παρθένο δάσος και εξελίσσεται σε μια δύσβατη περιοχή.
Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενισχύονται συνεχώς.
Οι φλόγες πέρασαν νωρίτερα τη Μάνδρα και τη Νέα Ζωή, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ δόθηκε εντολή να εκκενωθεί μοναστήρι στη Μάνδρα. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι ακούγονται εκρήξεις. Επισημαίνεται ότι έχει δοθεί εντολή για εκκένωση των οικισμών Πουρνάρι, Αγία Σωτηρία, Παλαιοχώρα και Πανόραμα, αλλά και του οικισμού Νέος Πόντος προς Ελευσίνα.

Την ίδια στιγμή, σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Λουτράκι, ενώ στάχτη έγινε η Ανατολική Αττική, όπου έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, ο Δήμος του Λουτρακίου, χαρακτηρίστηκε πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ μήνυμα για εκκένωση εστάλη στον οικισμό Γλυκιά Ζωή Κορινθίας, δίπλα από τα διυλιστήρια καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα. Πλέον, οι φλόγες έχουν περάσει μέσα στον οικισμό του Άγιου Χαράλαμπου, που νωρίτερα είχε εκκενωθεί. Εντολή εκκένωσης έχει εκδοθεί και για τον οικισμό Πανόραμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, έκλεισε ξανά η νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου.

Όπως ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης 18/7 ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Αρτοποιός, με βάση το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ λόγω καύσωνα, επικίνδυνες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες για την έναρξη και επέκταση νέων πυρκαγιών στη χώρα.
«Για την αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων πυρκαγιών που ξέσπασαν από χθες 17/7 στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι αεροπορικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά και από 24 αεροσκάφη και ελικόπτερα που σταθμεύουν στη συνήθη διάταξη στα αεροδρόμια της Αττικής, τα εναέρια μέσα που επιχειρούν αυξήθηκαν στα 36 από χθες (προερχόμενα κυρίως από περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλότερο δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς). Οριοθετήθηκαν οι 2 πυρκαγιές στην περιοχή Δαφνίου, στη Λέσβο, στη Μεσσηνία και στην Ηλεία», ενημέρωσε το απόγευμα η Πυροσβεστική.
Ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησε σε νέα ενημέρωση το βράδυ της Τρίτης 18/7 σχετικά με τις πυρκαγιές. «Ξημερώνει δύσκολη μέρα λόγω καύσωνα» ανέφερε και συνέστησε στους πολίτες να είναι «προσεκτικοί». Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε και στη φωτιά στη Ρόδο, η οποία δεν απειλεί για την ώρα σπίτια αλλά είναι σε εξέλιξη.

Πλέον, λόγω νύχτας, έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Με τη βοήθεια του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ΕΡΤ παρουσίασε χάρτες που απεικονίζουν την πορεία των πύρινων μετώπων του τελευταίου διημέρου καθώς κι έναν πρώτο απολογισμό των καμένων εκτάσεων.
Στον Κουβαρά η πρώτη δορυφορική αποτίμηση για τα καμένα κάνει λόγο για 20.540 στρέμματα.
Στο Λουτράκι είναι πολύ λιγότερες οι ενεργές εστίες.
Στα Δερβενοχώρια παρατηρούνται πολύ πυκνές εστίες, ενώ υπολογίζεται ότι η καμμένη έκταση ανέρχεται στα 26.260 στρέμματα.

Το μέτωπο σε Δερβενοχώρια - Μάνδρα

Ανεξέλεγκτο είναι το πύρινο μέτωπο στην περιοχή.
Στο δάσος πλησίον του οικισμού της Αγίας Σωτήρας έχει μετακινηθεί το πύρινο μέτωπο της Μάνδρας, ενώ καίγονται σπίτια στην Κιάφα Μάνδρας.
Δεδομένου ότι τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει πρό πολλού να επιχειρούν αλλά και του ότι το σημείο είναι δύσβατο, η κατάσταση δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο.
Στον δήμο Μεγαρέων έχει περάσει πλέον η φωτιά από η Μάνδρα, με νέες αναζωπυρώσεις να σημειώνονται αυτή την ώρα. 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη που μίλησε στο ERT NEWS, μετά την εκκένωση των οικισμών Άνω Λουτρόπυργου, Πλάτωνα και Βλυχάδας, η φωτιά έχει ήδη καταστρέψει σπίτια στον οικισμό του Πλάτωνα, ενώ το μέτωπο κινείται απειλητικά προς την Βλυχάδα.
Νωρίτερα, είχε δοθεί από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι' αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και στους κατοίκους της Νέας Περάμου καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.
Παράλληλα, ένα άλλο μέτωπο εκτείνεται ως τον Λουτρόπυργο, περιοχή στα δυτικά της Ελευσίνας.
Πρόκειται για ένα εξίσου δύσβατο σημείο όπου τυχόν επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής είναι ουσιαστικό αδύνατο να πραγματοποιηθούν.
Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι σε αυτό το μέτωπο η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κατευθύνεται προς τον οικισμό.
fotia_mandra_reuters3-2048x1366.webp

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λουτράκι 

Διάσπαρτες εστίες μεγάλης φωτιάς αντιμετωπίζουν από το πρωί οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας στο Λουτράκι από το πρωί της Τρίτης (18/7). 
Αυτή τη στιγμή, σηνειώνονται νέες αναζωπυρώσεις στην περιοχή.
Δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση λόγω της φωτιάς στο Λουτράκι ο Δήμαρχο, Γιώργος Γκιώνης μιλώντας στην ΕΡΤ, αν και όπως είπε έχουν πέσει οι αέρηδες και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως με τις πρώτες πρωινές ώρες θα συνδράμουν στη μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν 32 καμμένα σπίτια και πέντε αποθήκες. Για την περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους όπως και για το Πανόραμα δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες. Το βασικό όπως είπε στη συνέχεια είναι ότι δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή.
Οι δυνάμεις εστιάζουν τώρα, το βράδυ, στον οικισμό Γλυκιά Ζωή ο οποίος είναι ακόμα λίγο μακριά και καταβάλετε προσπάθεια να σωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο δάσος.

Την ώρα που η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα, με ανακοίνωση στο Facebook, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ανακοίνωσε πως κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες (δηλαδή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιάς που έχει κατακάψει ολόκληρα στρέμματα και σπίτια.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.
Ήδη είναι αποκαρδιωτικές οι εικόνες από το Λουτράκι και τις γύρω περιοχές.
Για την αντιμετώπιση των αναγκών των πληγέντων από την πυρκαγιά, ο δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την παροχή καταλυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κορίνθου και τα τοπικά ξενοδοχεία. Ο δήμος Λουτρακίου αναφέρει ότι έχει ήδη φιλοξενήσει πάνω από 150 άτομα σε ξενοδοχεία της δικαιοδοσίας του. Συνεχίζουν να δέχονται ερωτήματα από συμπολίτες μας που αναζητούν καταφύγιο και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπo.
fotia_loutraki_in_1807-4-2048x1406.webp

Καλύτερη η εικόνα στην Ανατολική Αττική

Καλύτερη ήταν, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά, Κερατέα και Σαρωνίδα μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις.

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια.
Επίσης, άρχισαν το πρωί της Τρίτης (18/7/2023) το πρωί οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από την πυρκαγιά σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, σε συνέχεια σχετικής άδειας από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει -με αντίστοιχη ταχύτητα- η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά».

Στην Αθήνα επέστρεψε ο Κ. Μητσοτάκης 

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες όπου μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις για τα επόμενα βήματα που θα χαραχθούν για τον συντονισμό όλων των Δυνάμεων.

loutraki-maketa1.webp


Οι πυρκαγιές (18/7) στην υπόλοιπη Ελλάδα σε τίτλους

-Καλαμάτα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Χρυσοκελλαριά του Δήμου Πύλου- Νέστορος
-Πύργος: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Ηράκλεια Ηλείας
-Λάρισα: Φωτιά στον κόμβο Πλατυκάμπου στην Ε.Ο. – Εκτροπή κυκλοφορίας
-Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Απόλλωνα της Ρόδου
-Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας
-Βόλος: Φωτιά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου
-Δαφνί: Ξέσπασαν δυο φωτιές

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των πυροσβεστών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, από χθες Δευτέρα 17/7, για τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει.
Μάλιστα, πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό πως ανακαλούνται όλες οι άδειες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας.
Στην τελευταία έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, τόνισε ότι η φωτιά στα Δερβενοχώρια είναι σε εξέλιξη και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, προκάλεσε ζημιές, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας να πραγματοποιούν δεκάδες απεγκλωβισμούς πολιτών.
Για τη φωτιά στο Λουτράκι είπε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται δεν έχει ελεγχθεί ακόμη.
«Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και χρειάστηκε να επιχειρήσουν επίγιες και εναέριες δυνάμεις και έχουν ελεγχθεί είναι:
-Στην Ηρακλειά,
-Οι δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Δαφνί
-Μία πυρκαγιά στην Καλλονή Λέσβου
-Στη Γαλήνη Λαρίσας
-Στη Χρυσοκελαριά Μεσσηνία
-Μία στο Σέσκλο Μαγνησίας».
Ο κ. Βαθρακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια στο οποίο ανταποκρίθηκαν Γαλλία και Ιταλία οι οποίες στέλνουν τέσσερα αεροσκάφη τα οποία αναμένονται τις επόμενες ώρες στη χώρα μας.
Σημείωσε ακόμα ότι και η αυριανή ημέρα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς καθώς οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δίνουν τη μάχη. Οι επόμενες ημέρες είναι επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus

Ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 και μαίνονται ακόμη, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη Μάνδρα και οι «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ


Ακόμα και οι αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας επιστρατεύθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που καίει αυτή την ώρα στον οικισμό Νέος Πόντος της Μάνδρας.
Όπως μετέδωσε το Open TV στο πύρινο μέτωπο έχουν σπεύσει δύο «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ με εντολή του Γαδάρχη. Σημειώνεται ότι τα δύο βαριά οχήματα αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και κρίθηκε αναγκαίο να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

avra-astynomia.webp


Η Κομισιόν στέλνει βοήθεια

Έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ στέλνει τέσσερα Canadair Ιταλία και Γαλλία.
«Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Πολιτική Προστασία αποστέλλει υποστήριξη στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές πυρκαγιές, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 2 Canadair, 1 αναγνωριστικό αεροσκάφος και 18 άτομα προσωπικό αναχωρούν σήμερα το απόγευμα» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης