Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παραδομένα στις φλόγες τα Δερβενοχώρια, ανεξέλεγκτο το μέτωπο στο Λουτράκι - Καίγονται σπίτια στον Άγ. Χαράλαμπο

Παραδομένα στις φλόγες τα Δερβενοχώρια, ανεξέλεγκτο το μέτωπο στο Λουτράκι - Καίγονται σπίτια στον Άγ. Χαράλαμπο
Ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας - Εκτάκτως επιστρέφει από Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχής ενημέρωση) Ανεξέλεγκτο μαίνεται το μέτωπο στα Δερβενοχώρια, που είναι και το πιο δύσκολο για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς απλώνεται σε μια τεράστια έκταση άνω των 20 χιλιομέτρων, καίει παρθένο δάσος και εξελίσσεται σε μια δύσβατη περιοχή. Την ίδια στιγμή, σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Λουτράκι Κορινθίας, ενώ στάχτη έγινε η Ανατολική Αττική, όπου έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.
Πιο αναλυτικά, τις τελευταίες ώρες το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια αναζωπυρώθηκε, ενώ οι φλόγες πέρασαν στη Μάνδρα και συγκεκριμένα στον οικισμό Νέα Ζωή, για τον οποίο είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από νωρίς. Οι αστυνομικές δυνάμεις πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στα σπίτια, προκειμένου να εκκενωθεί και από τους τελευταίους πολίτες που παρέμεναν στις περιουσίες τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Επισημαίνεται ότι έχει δοθεί εντολή για εκκένωση των οικισμών Πουρνάρι, Αγία Σωτηρία, Παλαιοχώρα και Πανόραμα, αλλά και του οικισμού Νέος Πόντος προς Ελευσίνα. Επίσης, λίγο πριν τις 12:00, έκλεισε ξανά η Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στην Αττική Οδό κλειστή παραμένει η έξοδος προς Μάνδρα, ενώ άνοιξε η έξοδος προς Μαγούλα.
Τις τελευταίες ώρες με την ενίσχυση της έντασης των ανέμων φαίνεται πως και η φωτιά στο Λουτράκι λαμβάνει νέες διαστάσεις. Πλέον, οι φλόγες έχουν περάσει μέσα στον οικισμό του Άγιου Χαράλαμπου, που νωρίτερα είχε εκκενωθεί. Εντολή εκκένωσης έχει εκδοθεί και για τον οικισμό Πανόραμα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες όπου μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις για τα επόμενα βήματα στρατηγικής.
Από νωρίς το πρωί επιχειρούν και τα εναέρια μέσα σε όλα τα πύρινα μέτωπα, αλλά οι πολύ δυνατοί άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση δημιουργώντας νέες εστίες.

Εκκλήσεις της Πυροσβεστικής για εκκενώσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, απηύθυνε έκκληση για συνεργασία των κατοίκων της Μάνδρας και εκκένωση των οικισμών. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη οικισμό της Νέας Ζωής, όπου οι κάτοικοι καταγγέλλουν την απουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων. Μάλιστα, οι ίδιοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς θέλουν να προστατέψουν με ίδια μέσα.
Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, αναφέρει ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, και προτρέπει τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα. 
Το απόγευμα της Τρίτης 18/7 δόθηκε εντολή εκκένωσης στον οικισμό Πονίων στη Μαγούλα, ενώ έντονες είναι οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής για να μην φτάσει η πυρκαγιά στη βιομηχανική ζώνη όπου στα εργοστάσια υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά.

Φόβοι για Πάρνηθα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Open, η φωτιά στα Δερβενοχώρια πέρασε τον δρόμο Ελευσίνας - Δερβενοχωρίων και κατευθύνεται προς Πάρνηθα.
spiti2_1.webp
Η Κομισιόν στέλνει βοήθεια

Έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ στέλνει τέσσερα Canadair Ιταλία και Γαλλία.
EU.JPG
«Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Πολιτική Προστασία αποστέλλει υποστήριξη στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές πυρκαγιές, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 2 Canadair, 1 αναγνωριστικό αεροσκάφος και 18 άτομα προσωπικό αναχωρούν σήμερα το απόγευμα» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Επιστρέφει από Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιστρέφει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.
Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Διακοπές ρεύματος

Διακοπές ρεύματος παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές κυρίως στην Ανατολική Αττική εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται από το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7/2023). Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή τους.
Ειδικότερα, οι διακοπές ρεύματος παρατηρούνται στις εξής περιοχές:
  • Σαρωνίδα
  • Όλυμπος (Λαγονήσι)
  • Ολυμπιακό χωριό Καλυβίων
  • Χωριό Τιτάν (Μάνδρα)
  • Καλλιθέα
  • Ειρήνη Πευκιάς

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει
  • επι της οδού Φυλής από την ι.μ. κοιμήσεως Θεοτόκου κλειστων.
  • επι της επαρχ. οδού Οινόης – Μαγούλας από το εργοστάσιο τιταν
  • επι της επαρχ. οδού Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δυο ρευματα.
  • επι των εξόδων Αττικής Οδού προς Θριάσιo και προς μανδρα.
  • επι της οδου Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λ. Καταδρομών.
Νέα διακοπή κυκλοφορίας του Προαστιακού προς το Κιάτο

Σε νέα διακοπή κυκλοφορίας του Προαστιακού προς το Κιάτο προχώρησε η Hellenic Train εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κορίνθου.
Τα δρομολόγια στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο – Άνω Λιόσια θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία μέχρι νεωτέρας, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train.
Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία του Προαστιακού προς Κιάτο είχε διακοπεί και τη Δευτέρα, ενώ τα δρομολόγια επανήλθαν στις 9 το πρωί της Τρίτης.
Ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώνεται με την πυρκαγιά δεν επιτρέπει τη συνέχισή τους.

Η φωτιά στο Λουτράκι Κορινθίας

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας στο Λουτράκι από το πρωί της Τρίτης (18/7). Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί να επιχειρούν αλλά οι πολύ δυνατοί άνεμοι που αλλάζουν κατεύθυνση δημιουργούν νέες εστίες.
Η πυρκαγιά πλησίασε την εθνική οδό. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τιτάνια προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από αέρος και από επίγειες δυνάμεις ούτως ώστε να κρατήσουν αυτή την πυρκαγιά. Έχει δυναμική το φαινόμενο, είναι όλες οι δυνάμεις εκεί με πολλά μέσα: 120 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν αυτή τη στιγμή 4 ελικόπτερα.


Το μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Με τους στροβιλισμούς και τις ριπές του ανέμου, τις θερμές μάζες του αέρα μετατοπίζεται το ενεργό μέτωπο στα Δερβενοχώρια. Γι' αυτό και δόθηκε από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Φωτιά Δερβενοχώρια

Καλύτερη η εικόνα στην Ανατολική Αττική

Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά, Κερατέα και Σαρωνίδα μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις.
Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου συνεχίζονται εναέριες ρίψεις.
Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια.
Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64

Αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών στην Ανατολική Αττική

Άρχισαν το πρωί της Τρίτης (18/7/2023) το πρωί οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από την πυρκαγιά σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, σε συνέχεια σχετικής άδειας από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει -με αντίστοιχη ταχύτητα- η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά».

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Στην έκτακτη ενημέρωσή του, το μεσημέρι της Τρίτης (18/7/2023) ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε τα εξής:
Η πυρκαγιά στη Σαρωνίδα είναι σε ύφεση. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε πολλές ενεργές εστίες αλλά και πολλές αναζωπυρώσεις.
Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στα Δερβενοχώρια. Αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική και κατευθύνεται προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα γι΄αυτό και εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς τη Μάνδρα.
Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Ελευσίνας - Θηβών από το κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα και στα δύο ρεύματα.
Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους.
Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.
Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποδέχτηκε το αίτημα βοήθειας προς τη χώρα μας και θα διατεθούν προς συνδρομή στην αεροπυρόσβεση 4 αεροσκάφη. Δύο από Ιταλία και δύο από Γαλλία.
Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της επικράτειας παραμένουν σε επιφυλακή και συνδράμουν στις πυρκαγιές.

Αρτοποιός (Πυροσβεστική): Στα Δερβενοχώρια η πιο δύσκολη επιχείρηση κατάσβεσης

Στα Δερβενοχώρια διεξάγεται η πιο δύσκολη επιχείρηση κατάσβεσης υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος ανέφερε ότι δεν απειλήθηκαν η Πάρνηθα και η Οινόη.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης, ο κ.Αρτοποιός είπε πως το κομμάτι που αυτή τη στιγμή απασχολεί τις δυνάμεις πυρόσβεσης είναι στο εργοστάσιο «Τιτάν».
Ακολουθούν σε προτεραιότητα οι φωτιές της ανατολικής Αττικής και του Λουτρακίου ενώ έχει ελεγχθεί η φωτιά στο Καπαρέλλι.
Ο κ. Αρτοποιός απέρριψε τα όσα λέγονται περί μη παρουσίας επαρκών εναέριων μέσων επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή σήμερα, από τις 5.46 απογειώθηκαν 21 εναέρια μέσα.
Διευκρίνισε ότι από τα 89 εναέρια μέσα που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική φέτος τα 49 είναι μισθωμένα και τα 40 από τον εθνικό στόλο.
Επιπλέον, ο κ.Αρτοποιός κάλεσε τους κατοίκους να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της αστυνομίας, προκειμένου να ενημερώνονται για το ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί.
3_59.jpg
Οι καπνοί πνίγουν τη δυτική Αττική – Μήνυμα 112 στα Δερβενοχώρια: Μείνετε μέσα

Αποπνικτική είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της δυτικής Αττικής λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στα Δερβενοχώρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως μήνυμα μέσω του 112 καλεί τους κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.
«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων.
Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας.
Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα.
Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

kouvaras_mak3333_1.webp
Κίνδυνος και σήμερα Τρίτη 18/7

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη 18 Ιουλίου για 6 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
- Περιφέρεια Κρήτης.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή της Κερατέας

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή της Κερατέας, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Συγκεκριμένα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους, που κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς.

- Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
- Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.
- Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
- Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι-θέση Τογάνι).

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους πολίτες, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές, ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί, για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές, ζητώντας από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
"Το πρώτο μας μέλημα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, για αυτό είναι και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις που διατάσσονται από την πολιτική προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
"Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Νωρίτερα συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.
lagonisi__1__1.webp
81 πυρκαγιές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλιας σε χθεσινές δηλώσεις του για τις τελευταίες εξελίξεις για τα πύρινα μέτωπα, ανέφερε πως «παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις, είτε από αμέλεια είτε από εμπρησμό, είχαμε 81 πυρκαγιές».
Ανέφερε ότι επιχείρησαν 544 πυροσβέστες με 198 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος έδωσαν τη μάχη 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα.
Γνωστοποίησε δε ότι έγιναν δύο συλλήψεις ημεδαπών στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, οι οποίοι εκτελούσαν θερμές εργασίες.
"Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δυστυχώς έχουμε και θα έχουμε πυρκαγιές, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό", είπε ο κ. Κικίλιας ενώ έκανε έκκληση σε όλους για τεράστια προσοχή.
F1O2KhVXoAgEhmZ_1.jpg
Επιδείνωση λόγω εύφλεκτων υλικών

Για επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (18/7) κάνει λόγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.
Συγκεκριμένα, σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στο Λουτράκι (Κορινθία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:
«Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Λουτράκι Κορινθίας αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σχετική ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 8%)».
Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (Βοιωτία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:
«Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, Βοιωτίας αναμένεται να παρουσιάσουν σχετική και πρόσκαιρη βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της σχετικής εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 12-13%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 9%)».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης