Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στα Δερβενοχώρια, κινείται προς Μαγούλα - Ρίψεις από εναέρια μέσα σε Λουτράκι, ανατ. Αττική

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στα Δερβενοχώρια, κινείται προς Μαγούλα - Ρίψεις από εναέρια μέσα σε Λουτράκι, ανατ. Αττική
Στο έλεος μεγάλων πυρκαγιών η χώρα
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τουλάχιστον τρια τεράστια πύρινα μέτωπα έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τις φλόγες και να προστατεύσουν όσο το δυνατόν τις περιουσίες και τις δασικές εκτάσεις.
Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, το μέτωπο στα Δερβενοχώρια εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτο, να εκτείνεται σε μια έκταση άνω των 10 χιλιομέτρων και να κινείται προς τη Μαγούλα χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή, να απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Ήδη στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων έχουν αρχίσει τις ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ εναέρια μέσα επιχειρεούν και στην ανατολική Αττική στην περιοχή του Κουβαρά (επιχειρούν τρία ελικόπτερα) αλλά και στο Λουτράκι (5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο), όπου και εκτιμάται πως η κατάσταση είναι σχετικά καλύτερη σε σχέση με χθες.
Καλύτερη είναι η εικόνα και στο πύρινο μέτωπα στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στα τέσσερα αυτά πύρινα μέτωπα.
Είναι χαρακτηριστικό πως επιχείρησαν συνολικά 544 πυροσβέστες και 198 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα κι από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, ενώ σε πολλές περιοχές επιχειρούσαν χωματουργικά της περιφέρειας, των Δήμων και των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πιο δύσκολη πυρκαγιά είναι αυτή που κινείται στα Δερβενοχώρια, διότι έχει πολύ μεγάλη άκαυστη ύλη και πολύ συμπαγές πυκνό δάσος.
Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 τα μεσάνυχτα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
Αναφορικά με την Ανατολική Αττική,
αυτό που προβληματίζει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι οι αναζωπυρώσεις ενώ στο μέτωπο του Λουτρακίου, υπάρχει ενεργό μέτωπο ακριβώς πάνω από την Εθνική Οδό ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής την έχουν περιορίσει εκεί.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Κίνδυνος και σήμερα Τρίτη 18/7

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη 18 Ιουλίου για 6 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
- Περιφέρεια Κρήτης

Παρέμβαση Μητσοτάκη


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους πολίτες, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές, ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί, για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές, ζητώντας από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
"Το πρώτο μας μέλημα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, για αυτό είναι και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις που διατάσσονται από την πολιτική προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
"Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Νωρίτερα συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

81 πυρκαγιές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλιας σε δηλώσεις του για τις τελευταίες εξελίξεις για τα πύρινα μέτωπα, ανέφερε πως «παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις, είτε από αμέλεια είτε από εμπρησμό, είχαμε 81 πυρκαγιές».
Ανέφερε ότι επιχείρησαν 544 πυροσβέστες με 198 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος έδωσαν τη μάχη 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα.
Γνωστοποίησε δε ότι έγιναν δύο συλλήψεις ημεδαπών στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, οι οποίοι εκτελελούσαν θερμές εργασίες.
"Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δυστυχώς έχουμε και θα έχουμε πυρκαγιές, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό", είπε ο κ. Κικίλιας ενώ έκανε έκκληση σε όλους για τεράστια προσοχή στην αυριανή ημέρα.

Επιδείνωση λόγω εύφλεκτων υλικών

Για επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (18/7) κάνει λόγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.
Συγκεκριμένα, σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στο Λουτράκι (Κορινθία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:
«Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Λουτράκι Κορινθίας αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σχετική ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 8%)».
Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (Βοιωτία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:
«Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, Βοιωτίας αναμένεται να παρουσιάσουν σχετική και πρόσκαιρη βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της σχετικής εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 12-13%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 9%)».

Νωρίτερα, το BankingNews μετέδιδε:

Πύρινη κόλαση στην Αττική

Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στον Κουβαρά Αττικής πραγματοποίησε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο, Γιάννης Αρτοποιός.
Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως η κατάσταση στην πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά εμφανίζεται πολύ βελτιωμένη.
Στην πυρκαγιά επιχειρούν 210 πυροσβέστες, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 68 οχήματα, ενώ από αέρα συνδράμουν 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.
Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 20 άτομα σε πεζοπόρα τμήματα, ενώ το λιμενικό 4 φουσκωτά σκάφη που περιπολούν την περιοχή με τη βοήθεια άλλων 2 αλιευτικών.
Μεγάλες είναι οι δυνάμεις και από εθελοντές πυροσβέστες, Αστυνομικούς, προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.
Λόγω των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε μέτωπο 12 χλμ μέσα σε 2 ώρες, προκαλώντας υλικές καταστροφές. Για προληπτικούς λόγους στάλθηκαν 5 μηνύματα μέσω του 112, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πυροσβέστες προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς κατοίκων.
Για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους.
Για τη φωτιά έχει προσαχθεί ως ύποπτος ένας αλλοδαπός, έπειτα από καταγγελίες, ο οποίος ωστόσο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
spiti2_1.webp

Ενώ οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη με τη μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά Αττικής, ο δήμαρχος Σαρωνικού ανέφερε πως καίγονται σπίτια.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο δήμαρχος Χρήστος Γκίνης είπε ότι τα πρώτα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η φωτιά είναι πολύ δύσκολη και πνέουν ισχυροί άνεμοι.
"Ο δρόμος έχει κλείσει, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να περάσουν", σημειώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού.
kouvaras_mak3333_1.webp
Η Αστυνομία προχώρησε εκ νέου σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου.
Ειδικότερα η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους εξής δρόμους:
-Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
-Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
-Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο.

lagonisi__1__1.webp

F1O2KhVXoAgEhmZ_1.jpg

Η πυρκαγιά στη Βοιωτία

Δύο ώρες μετά την φωτιά στην Αττική, ξέσπασε και η πυρκαγιά στο Καμάρι Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 94 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Την ίδια στιγμή, η Πυρσβεστική ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην οριοθέτηση του πύρινου μετώπου που ξέσπασε κοντά στο χωριό Καπαρέλι στην Βοιωτία, με τη συνδρομή και εναέριων δυνάμεων.
Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς οι άνεμοι που έπνεαν ήταν ισχυροί και έσπρωχναν τις φλόγες στο περιαστικό δάσος.
Στο μέτωπο τη φωτιας βρίσκονται επίσης υδροφόρες των ΟΤΑ αλλά και χωματουργικά μηχανήματα.
Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:
-Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα
-Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων
-Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

Μάχη με τις φλόγες στο Λουτράκι

Ακολούθησε το μέτωπο της Καλλιθέας Λουτρακίου, που άμεσα κινήθηκε απειλητικά προς τον Άγιο Χαράλαμπο Κορινθίας.
Και εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία.
Αμέσως έκλεισε η Εθνική οδός από τους Αγίους Θεοδώρους έως τον κόμβο της Επιδαύρου, ενώ τα παιδιά από την κατασκήνωση sport camp μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλανόπουλος.
Στο σημείο βρίσκονται 54 πυροσβέστες με 19 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
Η αλλαγή της διεύθυνσης των ανέμων στρέφει την φωτιά του Λουτρακίου προς το Καλαμάκι και την περιοχή γύρω από τα διόδια, ενώ εκκενώθηκε η περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος και σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με την τελευταία ειδοποίηση του 112 εκκενώνονται και οι οικισμοί Ισθμία και Παράδεισος προς την Κόρινθο.
Πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά στο Καλαμάκι καθώς η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα Διυλιστήρια της περιοχής.
fotia_loytraki__3__1.webp

Οι Ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν τις προσπάθειες για κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει ανά την Ελλάδα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πενταγώνου:

Στον Κουβαρά Αττικής
Διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:

2 Α/Φ CL-215
2 A/Φ CL-415
2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)
1 Ομάδα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (σύνολο 8 άτομα),

Στην Περαχώρα Λουτρακίου
Διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:
2 Α/Φ CL-215
2 Ε/Π CHINOOK
2 Προωθητές Γαιών
1 Ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 11 άτομα)

Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας
Διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:
2 Α/Φ CL-215

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:
Ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Διαβεβαίωση προς όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές, ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, έδωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί, για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές, ζητώντας από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
"Στις Βρυξέλλες που βρίσκομαι για τη Σύνοδο Κορυφής ενημερώνομαι συνέχεια για την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική, στη Βοιωτία και στην Κορινθία.
Οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι ημέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες, λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί, για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές.
Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
Το πρώτο μας μέλημα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, για αυτό είναι και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις που διατάσσονται από την πολιτική προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
"Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Σήμερα ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη ημέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Είναι και αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημα μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές τις οποίες θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες", πρόσθεσε.

Επικοινωνία Φάμελλου με Κικίλια για τις πυρκαγιές:
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος, επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και ενημερώθηκε για όλα τα πύρινα μέτωπα και την εξέλιξη των επιχειρήσεων.
Ο κ. Φάμελλος ζήτησε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και τόνισε τη στήριξή του σε όσους και όσες επιχειρούν στο πεδίο, συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης και υποστηρίζουν τους πολίτες.
Επίσης, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Σαρωνικού Χρήστο Γκίνη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην περιοχή και εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο του Δήμου και στους εθελοντές. Παράλληλα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος βρίσκεται από νωρίς στο σημείο της πυρκαγιάς στον Νέο Κουβαρά και είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, τον δήμαρχο, στελέχη πολιτικής προστασίας και πολίτες.
Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε Κορινθία και Βοιωτία βρίσκονται επίσης σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τις δυνάμεις που επιχειρούν στα μέτωπα. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή προέχει το έργο της πυρόσβεσης, η ασφάλεια των πολιτών και όσων επιχειρούν στην πυρόσβεση, αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης:
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε σύντομη δήλωση για τα πύρινα μέτωπα, μέσω δημοσίευσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
«Η σκέψη μας είναι κοντά στους κατοίκους στη νοτιοανατολική Αττική, στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια, που δοκιμάζονται και παλεύουν να σώσουν τις περιουσίες τους, καθώς και σε πυροσβέστες και εθελοντές, που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα.
Αυτή τη στιγμή πρωτεύει η ανθρώπινη ζωή και εύχομαι σύντομα να ελεγχθούν οι πυρκαγιές».

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:
«Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, τα στελέχη του, οι Οργανώσεις του και βουλευτές του βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα, δίνοντας τη μάχη στο πλευρό των κατοίκων σε Ανατολική και Δυτική Αττική, στο Λουτράκι, στη Βοιωτία, παντού όπου μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές καταστρέφοντας σπίτια, περιουσίες και δασώδεις περιοχές» αναφέρει σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και τονίζει:
«Εδώ και τώρα να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να σωθούν ζωές, περιουσίες και φυσικός πλούτος».
Προσθέτει ότι το ΚΚΕ «έγκαιρα, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όπως και μόλις πριν λίγες μέρες, κατέθεσε Ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, ζητώντας να ληφθούν έκτακτα μια σειρά αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας μας» και καταλήγοντας σημειώνει:
«Αν και βρισκόμαστε στη μέση σχεδόν της αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση εφαρμόζει για μια ακόμα χρονιά τον ίδιο αποτυχημένο και καταστρεπτικό για τα δάση και το περιβάλλον σχεδιασμό».

ΜέΡΑ25:
«Κάθε χρόνο, στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, τίθενται τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα: Εχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί αγρών και δασών κι αν ναι, σε ποιο βαθμό και από ποιον, από ποιους; Ποιος ο αριθμός προσωπικού της Πυροσβεστικής; Πόσοι πυροσβέστες προσελήφθησαν; Πόσοι εποχικοί μονιμοποιήθηκαν; Και τέλος, ποιος είναι ο αριθμός των διαθέσιμων και λειτουργικών τεχνικών μέσων που διατίθενται για πυρόσβεση και πόσο αυξήθηκαν αυτά, τα μέσα δηλαδή που διατίθενται, από την περσινή χρονιά;
Η “προετοιμασία” της Μητσοτάκης Α.Ε. δυστυχώς, ήδη “φάνηκε”, με μεγάλο μέρος της Αττικής να κατακαίγεται και πάλι, ενώ πολλές είναι και πάλι οι καταγγελίες πολιτών για ανυπαρξία της Πολιτείας.
Προφανώς αυτή τη στιγμή προέχει η κατάσβεση της φωτιάς και ο νους μας είναι με τους κατοίκους της περιοχής και όλες και όλους όσες/ους δίνουν την μάχη αυτή.
Δεν μπορούμε όμως να μην σκεφτόμαστε το γεγονός ότι έχει υπάρξει μια διαχρονική αποψίλωση της δασοπροστασίας και πυροπροστασίας.
Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη, όμως και η εγκληματική πολιτική της σημερινής και διαχρονικά των μνημονιακών Κυβερνήσεων, που υποβάθμισαν μεταξύ όλων των άλλων σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική προστασία, οδηγεί στον εκρηκτικό αυτό συνδυασμό που ξαναβλέπουμε δυστυχώς και φέτος.
Ως ΜέΡΑ25 είχαμε προειδοποιήσει.
Η Κυβέρνηση μας καθησύχαζε.
Οι πυρκαγιές την διαψεύδουν και πάλι.
Την καλούμε έστω και τώρα να προβεί άμεσα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, καθώς και στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων και υποδομών.
Παράλληλα, απαιτούμε να κηρυχθούν αναδασωτέες και να απαγορευτεί η δόμηση και η οποιαδήποτε δραστηριότητα, σε όλες τις καμένες εκτάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης