Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι παρεμβάσεις των συνδικάτων του ΠΑΜΕ για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Οι παρεμβάσεις των συνδικάτων του ΠΑΜΕ για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα
Εκτεταμένες παραβάσεις των συστάσεων του Υπουργείου για τον καύσωνα παρατηρήθηκε σε πληθώρα επιχειρήσεων πανελλαδικά
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων κατά του καύσωνα, στα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ φτάνουν δεκάδες καταγγελίες για χώρους δουλειάς που δεν πληρούνται ούτε στο ελάχιστο τα προβλεπόμενα. Μάλιστα σήμερα στη Β. Ελλάδα, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, η ζωή ενός εργάτη του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε κίνδυνο.
Τα μέτρα έγιναν υποχρεωτικά κάτω από τη δράση, τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς. Το ίδιο θα γίνει και με την εφαρμογή τους, για την οποία η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Τα συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται από το πρωί στους χώρους δουλειάς και απαιτούν την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ύστερα από παρεμβάσεις των μελών της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής που συνεχίζονται και σήμερα, σταμάτησαν οι εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, σε ναυπηγεία, σε εργοστάσια μετάλλου και σε άλλους χώρους δουλειάς του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, το Συνδικάτο στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης επέβαλε να σταματήσουν οι εργασίες σε όλη τη Ν/Ζ στο Πέραμα και στα ναυπηγεία της περιοχής.
Επίσης, μετά από παρέμβασή του έκλεισαν την ίδια ώρα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και εκατοντάδες εργαζόμενοι σταμάτησαν τις εργασίες. Ακόμα, μετά από παρέμβασή του σταμάτησαν οι εργασίες σε συνθήκες καύσωνα στο Ναυπηγείο Ψυχάλη. Με ανάλογες παρεμβάσεις σταμάτησαν οι εργασίες σε εργοστάσια μεταλλικών κατασκευών στο Θριάσιο και σε άλλους χώρους δουλειάς του κλάδου σε περιοχές της Αττικής.
Σήμερα το συνδικάτο έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία της επιχείρησης "Αφοί Μαραγκάκη - Μεταλλικές Κατασκευές", η οποία κράτησε 28 εργαζόμενους για δουλειά στις εγκαταστάσεις της στη Μαγούλα σε συνθήκες που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι πολύ υψηλός απαιτώντας να επιβληθούν στην εταιρεία όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία (πρόστιμο κ.ά.), καθώς και την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών για να εφαρμοστούν τα μέτρα και να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.
Παρέμβαση έκανε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και εκλεγμένοι συνδικαλιστές στο Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», όπου διαπίστωσαν ότι σχεδόν σε όλους τους εξωτερικούς χώρους δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία αναφέρονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση. Πιο συγκεκριμένα, δεν τηρείται η υποχρέωση των εταιρειών handling για συχνά διαλείμματα των εργαζομένων, δεν υπάρχει επίσημος πίνακας προγραμματισμού διαλειμμάτων, δεν υπάρχει ενημέρωση προς τους εργαζόμενους από τις εταιρείες σχετικά με κλιματιζόμενους χώρους, ενώ λόγω πολύ μεγάλης έλλειψης προσωπικού, με ευθύνη των εταιρειών υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά σε αυτές τις συνθήκες.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου απαίτησε να γίνει άμεσα έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Επίσης, να οριστούν επαρκείς κλιματιζόμενοι χώροι με παροχή δροσερού νερού και να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενοι χώροι αποδυτηρίων, που είναι χρόνια εκτός λειτουργίας. Με ευθύνη των εταιρειών να βγει άμεσα πρόγραμμα συχνών διαλειμμάτων χωρίς απασχόληση, πέραν του 8ωρου, και να χορηγηθούν τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας. Με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών να γίνεται προσαρμογή του προγραμματισμού των πτήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας (επιμήκυνση του αναγκαίου χρόνου επίγειας εξυπηρέτησης), με έκδοση σχετικής οδηγίας ΝΟΤΑΜ.
Παύση εργασιών λόγω καύσωνα επέβαλαν χθες με παρεμβάσεις τους σε εργοτάξια, μεγάλους χώρους δουλειάς και γιαπιά η Ομοσπονδία και Συνδικάτα Οικοδόμων. Στην Αττική, κλιμάκια της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στο εργοτάξιο της ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου. Παρεμβάσεις για την παύση εργασιών έγιναν επίσης στο εργοτάξιο του Μετρό στην Κατεχάκη, ενώ οι εργασίες σταμάτησαν και στο εργοτάξιο της «Intrakat» στο έργο υπογειοποίησης του ΟΣΕ στην οδό Λιοσίων.
Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκαν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας από εργαζόμενους του κλάδου, σε εργοτάξια των νοτίων προαστίων οι εργοδότες πίεζαν τους οικοδόμους να επιστρέψουν στην εργασία μετά τις 5 μ.μ., προκειμένου να συμπληρώσουν τις ώρες λόγω της διακοπής εργασιών. Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση σταμάτησε κάθε τέτοια προσπάθεια. Σημειωτέον, παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έγιναν επίσης σε μεγάλους χώρους δουλειάς του κλάδου σε Μενίδι, Κηφισιά και αλλού, ενώ οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν από προχθές Τετάρτη.
Στη Θεσσαλονίκη έγιναν παρεμβάσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης στα εργοτάξια του Μετρό, ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια των οδικών αξόνων και σε γιαπιά της πόλης.
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής απαίτησε να σταματήσει η διανομή σε όλες τις επιχειρήσεις, τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες , ώστε να μη βάλουν σε κίνδυνο τους διανομείς οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Οι παρεμβάσεις γίνονται σε όλες τις αλυσίδες εστίασης της Αθήνας όπως GOODY’S EVEREST, PIZZA FUN κ.α. που είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η διανομή σε αυτά τα καταστήματα. Παρέμβαση έγινε επίσης σε κατάστημα της αλυσίδας ΓΡΗΓΟΡΗΣ όπου οι συνθήκες εργασίας ήταν απαράδεκτες.
Το συνδικάτο απαιτεί, άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφάλειας, να σταματήσει η διανομή με δίκυκλο όλες τις μέρες του καύσωνα για το διάστημα 12 μ. - 5 μ.μ, να υπάρξει χορήγηση όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας και όλων των αναγκαίων προμηθειών για την αντιμετώπιση της ζέστης (π.χ. δωρεάν δροσερό νερό, συχνότερα διαλείμματα κ.λ.π)
Επίσης μέλη του συνδικάτου πραγματοποίησαν σήμερα παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε ξενοδοχεία στο Καβούρι και στην Βουλιαγμένη.
Το Συνδικάτο Εργατουπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής κατόπιν καταγγελιών απο εργαζομενους της Skroutz Last Mile για ακατάλληλες κι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο hub (κέντρο διανομής) που βρίσκεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ταχυμεταφορών στον Βοτανικό, προχώρησε σε παρέμβαση στην εργοδοσία μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας και απαίτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.
Οι καταγγελίες αφορούν την ακαταλληλότητα του χώρου για φόρτωση, εκφόρτωση πολλών οχημάτων σε μικρό χώρο εσωτερικό, όχι σε ράμπες, με προβλήματα εξαερισμού, που συνωστίζονται πολλά οχήματα κι εργαζόμενοι. Η κατάσταση με τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτές τις ημέρες γίνεται ακόμα χειρότερη, με δεδομένο μάλιστα πως ο χώρος δεν κλιματίζεται.
Το Συνδικάτο Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών νομού Αττικής έκανε παρέμβαση στα εργοστάσια ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, TASTY, ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, ΔΕΛΤΑ, ΑΘΗΝΑΪΚΉ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, απαιτώντας να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Το Σωματείο των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού έκανε παρέμβαση μαζί με εργαζόμενους αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης προκειμένου να παρθούν μέτρα προστασίας από την εφορεία αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών (σκιαστρα, καπέλα, αντηλιακά, κλιματιζομενο χώρο, χώρο εστίασης, παροχή δροσερου νερού). Επίσης σήμερα σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, και έπειτα από την ανακοίνωση της υπουργού ότι θα κλείσουν μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης, Λάρισας και Άργους όταν η θερμοκρασία φτάσει 40 βαθμούς απαιτήσαμε να κλείσουν όλοι οι χώροι για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών.
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας παρενέβη σε εργολαβίες στο Φυσικό Αέριο της Άμφισσας ενώ σήμερα έγινε παρέμβαση στους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών όπου και έκλεισαν.
Έπειτα από τηλεφωνική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στη ΔΕΥΑΛ απομακρύνθηκαν 2 ευπαθή άτομα που εργάζονταν σε έργα εξωτερικού χώρου ενώ 2 συνεργεία σταμάτησαν τις εργασίες τους νωρίτερα.
Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας στη UNIPACK σταμάτησε η απογευματινή βάρδια ενώ στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας μετά από παρέμβαση του σωματείου γίνονται συχνά διαλείμματα.
Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, συνεχίζει τη διαχρονική πολιτική της αποψίλωσης της Επιθεώρησης Εργασίας λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών. Αποτελεί συνέχεια μιας μακρόχρονης πολιτικής της έλλειψης προσωπικού και υποδομών που οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην παραπέρα ελαστικοποίηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η λύση για τους εργαζόμενους βρίσκεται στο δυνάμωμα της πάλης των σωματείων ώστε κανείς να μη σκύβει το κεφάλι, να μην ενδίδει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές.
Καλούμε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν στα συνδικάτα την έλλειψη μέτρων προστασίας και να απαιτούν το σταμάτημα των εργασιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης