Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Kαύσωνας Cleon: «Καμίνι» η χώρα τις επόμενες ημέρες, όλα τα μέτρα - Κικίλιας: Σε γρήγορση όλοι

Kαύσωνας Cleon: «Καμίνι» η χώρα τις επόμενες ημέρες, όλα τα μέτρα - Κικίλιας: Σε γρήγορση όλοι
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μικρή άνοδο θα σημειώσει σήμερα η θερμοκρασία, ενώ από αύριο, Τετάρτη 12/6, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στη χώρα ο καύσωνας με την ονομασία «CLEON».
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και ήδη, το προηγούμενο 24ωρο ανακοινώθηκαν μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων λόγω καύσωνα, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο αναφορικά με την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών, μέτρα ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει του παρατεταμένου κύματος καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όπως εκτιμήθηκε, τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.

Σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σύσκεψη για την προετοιμασία όλων των αρμόδιων φορέων ενόψει του καύσωνα «Κλέων» συγκάλεσε σήμερα, Τρίτη 11/7, η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Την ανάγκη να είναι σε εγρήγορση οι πολίτες, οι Δήμοι και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, εκτός από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και για προσοχή και προστασία των ευπαθών ομάδων και των ζώων συντροφιάς, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη ενόψει καύσωνα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας
δήλωσε  «πήραμε ενημέρωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς και για την ενδεχόμενη αύξηση της έντασης των ανέμων, που, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιών σε όλη την χώρα.
Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ήδη ή θα κάνουν ανακοινώσεις ανά τομέα ευθύνης. Αυτό το οποίο θα θέλαμε να ζητήσουμε είναι προσοχή και προστασία πρώτα από όλα για τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τα βρέφη, τα ζώα συντροφιάς. Επίσης, ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους και για όλους τους πολίτες κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών που θα αντιμετωπίσουμε έντονα καιρικά φαινόμενα.
Και μια ακόμα παράκληση: Σε όλη την διάρκεια περιόδου πυροπροστασίας, ζητάμε να δείξουν τη μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας. Δεν επιτρέπονται ειδικά αυτές τις ημέρες συμπεριφορές αμέλειας σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς. Θα ήθελα να ζητήσω λοιπόν- μιας και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εναρμονισμένος για τις ημέρες τις οποίες έρχονται- και οι πολίτες και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αλλά και όλοι οι φορείς να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, η οποία δεν είναι πρωτόγνωρη για την χώρα μας, για τις Μεσογειακές χώρες, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
kikilias6.JPG
Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Τι θα γίνει με τα εμπορικά καταστήματα

Μέχρι την Πέμπτη 13/7 σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών θα αποφασιστεί εάν τα καταστήματα θα ανοίξουν αυτή την Κυριακή 16 Ιουλίου ή εάν θα μετατεθεί το άνοιγμα για την επόμενη, λόγω του καύσωνα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι για παραπλανητικές εκπτώσεις και πρόσφορες, των οποίων τα ευρήματα θα ανακοινωθούν σύντομα.
Σημειώνεται ότι λόγω των θερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή 16/7 από τις 11:00 πμ έως τις 8:00 μμ.

ΓΓΑ: Συστάσεις για αποφυγή υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων στις 13-17/7

Την αποφυγή υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων (προπονήσεων και αγώνων) συστήνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το διάστημα 13-17 Ιουλίου, λόγω του επερχόμενου κύματος καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Για τις προγραμματισμένες αγωνιστικές δράσεις κατά το διάστημα αυτό, συστήνεται στις ομοσπονδίες η λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν αναβολή ή μετάθεση της ώρας αγώνων ή και αλλαγή του χώρου διεξαγωγής.
Τέλος, για διοργανώσεις που φιλοξενούνται σε κλειστούς χώρους, η ΓΓΑ συστήνει τη χρήση κλιματισμού καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων.

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, υπό συνθήκες καύσωνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί κατά περίπτωση απαραίτητο για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης, υπό συνθήκες καύσωνα.
Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την από 26 Μαΐου 2023 (αριθ. πρωτ. 52903) σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπονται:
Α. Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
-Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
-Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
-Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12:00-17:00.
-Διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων κατάλληλων χώρων για τον χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν, μετά από συνεργασία του εργοδότη και του τεχνικού ασφαλείας, ιατρού εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και, όπου δεν υπάρχουν, των εκπροσώπων των εργαζομένων.
-Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15 ° C.
B. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες
-Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν, για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, περιλαμβάνουν:
-Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
-Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
-Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
-Προγραμματισμός των εργασιών, έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
-Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00-17:00.
- Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 ° C).
Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, μέσω τηλεργασίας.
Η Επιθεώρηση Εργασίας εντατικοποιεί τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα και με την επισυναπτόμενη υπ' αριθμ. 267075 /30.05.2023 εγκύκλιο, με έμφαση σευπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), εργασίες σε στεγασμένους χώρους, όπου, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων και οικοδομικών υλικών).
Τέλος, συστήνεται η συχνή παραπομπή των εργοδοτών στην ιστοσελίδα http://www.hnms.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt της ΕΜΥ, όπου υπάρχει 48ωρη πρόβλεψη του σχετικού βιοκλιματικού δείκτη πρόβλεψης (WBGT) της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν κατά τον προγραμματισμό των εργασιών ή/και των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αποτροπή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Εκτίμηση του δείκτη WBGT (ΘΥΒΜΑΣ) για εξωτερικούς χώρους σε πραγματικό χρόνο και προβλέψεις για τις επόμενες 48 ώρες παρέχεται επίσης από την εφαρμογή «ΘΥΒΜΑΣ-Δείκτης Θερμικής Καταπόνησης» για έξυπνα κινητά, λαμβάνοντας μετεωρολογικά δεδομένα από τον πλησιέστερο στον χρήστη μετεωρολογικό σταθμό: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.wbgt.
Σε περίπτωση καταγγελιών, το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο τηλέφωνο καταγγελιών 1555 ή στις κατά τόπους αρμόδιες Επιθεωρήσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Τι θα ισχύσει σε αρχαιολογικούς χώρους

Στην Ακρόπολη, θα τοποθετηθούν -με φροντίδα του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων- σκίαστρα για τις ημέρες του καύσωνα, ενώ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα διανέμονται δωρεάν νερά στους επισκέπτες για τις ώρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Εξάλλου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διακοπής του ωραρίου λειτουργίας συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων, εφόσον χρειαστεί, σε συγκεκριμένες ώρες, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Χωρίς προβλήματα η κάλυψη του φορτίου ρεύματος κατά τις ημέρες του καύσωνα

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
-Τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.
- Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού (Πτολεμαΐδα 5, 'Αγιος Νικόλαος).
-Η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά, κρίνεται επίσης ικανοποιητική.
-Δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.
Επιπλέον, η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει σύσταση στους πολίτες, να μεταφέρουν στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.

Εγκύκλιος του υπ.Υγείας για την πρόληψη από τις υψηλές θερμοκρασίες - Οδηγίες προστασίας

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, εφιστάται η προσοχή σε ηλικιωμένους, εγκύους, παιδιά και ευπαθείς ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις επερχόμενες μεταβολές της θερμοκρασίας.
Σύσταση του Υπουργείου για την προφύλαξη των πολιτών αποτελεί η παραμονή τους σε κλιματιζόμενους χώρους, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, η χρήση καπέλου και το ελαφρύ ντύσιμο.
Παράλληλα συνιστάται η ενυδάτωση, τα ελαφριά γεύματα και η αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας.
Για τους χρόνια πάσχοντες κρίνεται αναγκαία η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες, ενώ ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν εντός της οικίας τους κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και το Ε.Κ.Α.Β. φροντίζει, ώστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες.
Δείτε εδώ την εγκύκλιο:  υπ._Υγείας.pdf

Περιφέρεια Αττικής: Επικαιροποιούνται συνεχώς οι χάρτες με τους κλιματιζόμενους χώρους

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για επικείμενο καύσωνα.
Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, προς τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και τα στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης, Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν θέσει σε εφαρμογή όλα τα αναγκαία μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, επικαιροποιούνται συνεχώς οι χάρτες με τους κλιματιζόμενους χώρους που λειτουργούν στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με τα στοιχεία που αποστέλλουν οι Δήμοι.
Στα συγκεκριμένα σημεία λειτουργούν κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες – καύσωνας).
Οι χώροι, εμφανίζονται ανά Περιφερειακή Ενότητα στους χάρτες καθώς και σε πίνακες που είναι αναρτημένοι ανά Περιφερειακή Ενότητα στην Περιφέρεια Αττικής και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ακόλουθη διεύθυνση: https://shorturl.at/fnvNZ

Δήμος Αθηναίων: Άνοιξαν επτά κλιματιζόμενες αίθουσες


Σε λειτουργία από σήμερα  Τρίτη 1/7, έθεσε  επτά ειδικά διαμορφωμένους κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες – καύσωνας) ο Δήμος Αθηναίων.
Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που  λειτουργούν από τις 08:00 π.μ μέχρι και τις 20:00, είναι οι εξής: Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη και Δύμης), Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου (Χελντράιχ 15), Λέσχη Φιλίας Βοτανικού (Κοζάνης 4),  Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Αίμονος 9 & Άστρους), Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου ( Αχαρνών 372), Λέσχη Φιλίας Κυψέλης (Σκύρου & Καυκάσου), Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων ( Πανόρμου & Βαθέος).
Για την προστασία των αστέγων από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (K.Y.A.Δ.Α.), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν καθ’όλη τη διάρκεια του καύσωνα το καθημερινό έργο τους, επιχειρώντας στον δρόμο με έξι βάρδιες πρωί και βράδυ, προσφέροντας πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης.
Παράλληλα, θα τους ενημερώνουν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων και τα σημεία δροσιάς της πόλης, παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για την προστασία τους από τον καύσωνα.
Τέλος, ειδική μέριμνα υπάρχει και για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων, έχει τοποθετήσει 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μέτρα πρόληψης και προστασίας ενόψει καύσωνα

Σε επιφυλακή βρίσκονται το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας (ΑΤΠΠ) και η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης εν όψει υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται στην περιοχή.
Στη διάθεση των πολιτών  είναι από σήμερα, Τρίτη 11/7, έως το Σάββατο 15 Ιουλίου οι παρακάτω κλιματιζόμενοι χώροι:
-Το φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου από τις 7:00 έως τις 22.00
-Το 4ο και το 5ο παράρτημα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42 και Αλεξανδρείας 27 αντίστοιχα) από τις 8:00 έως τις 20:00
Επιπλέον, με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και το Υπνωτήριο Αστέγων από την Τετάρτη 12/7 έως το Σάββατο 15/7 και θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα θα λειτουργούν:
-Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62) από τις 9:00 έως τις 18:00
-Το Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 5 πρώην 13) από τις 17:00 έως τις 9:00
Ακόμη, με 5 οχήματα πραγματοποιεί περιπολίες στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας από τις 8:00 έως τις 22.00, ενώ ακόμα τρία οχήματα του τμήματος έχουν διατεθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Kαύσωνας Cleon

Διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών θα έχει ο καύσωνας με την ονομασία "CLEON" που θα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας από την Τετάρτη 12/7, ενώ οι θερμότερες ημέρες θα είναι η Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).
Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες, επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία "CLEON" και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα.
Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΜΥ, την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα και συγκεκριμένα:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή (16/7) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια. Αναλυτικά:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα (17/7) προβλέπεται μικρή, αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης