Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Αντικατάσταση 10.000 παλαιών φωτιστικών στους δρόμους με νέα τύπου led – Ζέρβας: Πιο ασφαλείς οι γειτονιές

Θεσσαλονίκη: Αντικατάσταση 10.000 παλαιών φωτιστικών στους δρόμους με νέα τύπου led – Ζέρβας: Πιο ασφαλείς οι γειτονιές
Μέσα από το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030
Περισσότερο φως, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος και με εξοικονόμηση ενέργειας που αγγίζει το 75%, αποκτούν οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης, καθώς άρχισε η υλοποίηση του μεγάλου έργου που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση 10.000 παλαιών και ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα τύπου led, υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
«Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης γίνονται πιο λαμπερές, πιο όμορφες και πιο ασφαλείς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, παράλληλα με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των περιοχών που αποκτούν νέο φωτισμό, μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος επιτυγχάνονται εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος.
Για ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται στον Δήμο Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Εφραίμ Κυριζίδης. «Με μηδενικό κόστος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι γειτονιές της πόλης αποκτούν αναβαθμισμένο φωτισμό, που τους προσδίδει μια σύγχρονη εικόνα», υπογράμμισε ο κ. Κυριζίδης, σημειώνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ηλεκτροφωτισμού αποτέλεσε ακόμη μια δέσμευση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης που γίνεται πράξη.

Αλλάζουν 10.000 φώτα

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίησης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας στον Δήμο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει την αντικατάσταση συνολικά 10.000 φωτιστικών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.
Νέο φωτισμό led θα αποκτήσουν κεντρικές αρτηρίες της πόλης, όπου μέχρι σήμερα υπάρχουν φωτιστικά παλαιού τύπου, όπως η Εγνατία, η Αγίου Δημητρίου, η Ολυμπιάδος, η Βούλγαρη, η Γιαννιτσών, η Μητροπόλεως κ.ά.
Ακόμη θα αντικατασταθούν τα παλαιού τύπου φωτιστικά σε εισόδους της πόλης, όπως η Παλαιού Σταθμού, η 26ης Οκτωβρίου, η Κατσιμίδη αλλά και τα φώτα σε οδούς και πεζοδρόμους της Τριανδρίας, της Ξηροκρήνης και άλλων γειτονιών.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναβάθμιση του φωτισμού των παραδοσιακών φωτιστικών στην Άνω Πόλη καθώς και όλων των πάρκων που παραμένουν με παλαιά φωτιστικά έως σήμερα.

Έναρξη έργων από την Αναξιμάνδρου

Η έναρξη των έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού έγινε από την οδό Αναξιμάνδρου, στην περιοχή της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας.
Με αυτή την αλλαγή η οδός Αναξιμάνδρου έχει αποκτήσει έναν εντυπωσιακό φωτισμό, που αναβαθμίζει την εικόνα όλης της περιοχής αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.
Το πρόγραμμα των πρώτων ημερών περιλαμβάνει ακόμη έργα στις οδούς Κηφισίας, Σόλωνος, Καθηγητού Ρωσσίδου, Μητροπολίτου Γενναδίου, Χαλκέων κ.α.
thessaloniki_led.JPG
Σύστημα τηλεδιαχείρισης

Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεδιαχείρισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
Ειδικότερα, προβλέπεται η λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου και ελέγχου ενέργειας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη και αποτελεσματικότερη την παρακολούθηση του δικτύου, αλλά και τον έλεγχο και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας και των μετρητών θα προκύπτουν αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται.
Μέσα από το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Εξάλλου, η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».
Το έργο που εξελίσσεται είναι ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάδοχος ένωση εταιρειών θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του δικτύου για διάστημα δώδεκα ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης