Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Προχωρά ο διαγωνισμός για το ντεκ στην παλιά παραλία – Δήλωση Ζέρβα

Θεσσαλονίκη: Προχωρά ο διαγωνισμός για το ντεκ στην παλιά παραλία – Δήλωση Ζέρβα
«Η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα μπαλκόνι στη θάλασσα και συγχρόνως διευρύνει τους ορίζοντές της, μπαίνοντας δυναμικά στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε ο Κ. Ζέρβας
Έναν εξώστη κοινωνικής επαφής και αναψυχής προς την πλευρά της θάλασσας θα αποτελέσει το ντεκ, το οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην παλιά παραλία, από τον Λευκό Πύργο μέχρι και το λιμάνι.
Το «πράσινο φως» για την προκήρυξη του διαγωνισμού, που αφορά την ανάθεση μελετών για την κατασκευή του ντεκ στην παλιά παραλία, «άναψε» σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, εγκρίνοντας τη σχετική διαδικασία.
Η σύμβαση που θα ανατεθεί περιλαμβάνει το σύνολο των μελετών που αφορούν τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση του έργου επέκτασης του υφιστάμενου κρηπιδώματος της παλιάς παραλίας με την κατασκευή ντεκ.

Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει κατηγορία

«Με την κατασκευή του ντεκ και με σειρά άλλων εμβληματικών παρεμβάσεων, όπως η ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, η Θεσσαλονίκη αλλάζει κατηγορία», σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας πως «η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα μπαλκόνι στη θάλασσα και συγχρόνως διευρύνει τους ορίζοντές της, μπαίνοντας δυναμικά στη σύγχρονη εποχή».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η κατασκευή του ντεκ έρχεται παράλληλα να επιλύσει σειρά λειτουργικών προβλημάτων, καθώς διευρύνεται ο κοινόχρηστος χώρος προς την πλευρά της θάλασσας.
«Το μικρό, σήμερα, εύρος του κρηπιδώματος της παλιάς παραλίας είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων επισκεπτών της. Με το ντεκ αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του περιορισμένου χώρου κίνησης πεζών και ποδηλατών και δημιουργείται ένας διευρυμένος εξώστης προς την πλευρά της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Εφραίμ Κυριζίδης.
Παράλληλα με το ντεκ, προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντα χώρου της Λεωφόρου Νίκης. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης για αναβάθμιση του φυσικού, πολιτιστικού και αστικού περιβάλλοντος της πόλης.

Διαγωνισμός ιδεών

Για το έργο της κατασκευής ντεκ στην παλιά παραλία ο δήμος είχε προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο. Το πρώτο βραβείο είχε απονεμηθεί στην πρόταση που υπογράφεται από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Γεώργιο Δημόπουλο και την πολιτικό μηχανικό Βασιλική Παναγιωτοπούλου.
Οι μελετητές πρότειναν δύο χωρικές ζώνες που διατρέχουν παράλληλα όλο το θαλάσσιο μέτωπο της παλιάς παραλίας. Η ζώνη της επέκτασης και η ζώνη του υφιστάμενου κρηπιδώματος-πεζοδρομίου είναι διακριτές, ώστε με τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους να προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες και συναισθήματα στους χρήστες τους.
Το κατάστρωμα της επέκτασης τοποθετείται σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του υπάρχοντος κρηπιδώματος. Σε σημεία όπου το κατάστρωμα διασταυρώνεται με σημαντικούς άξονες, όπως αυτός της πλατείας Αριστοτέλους και της οδού Αγίας Σοφίας, διαμορφώνονται εγκολπώσεις.
Διαμορφώνονται, παράλληλα, χωρικές συνθέσεις- ενότητες διαφορετικών επιπέδων. Οι προτεινόμενες διαμορφώσεις σε χαμηλότερο επίπεδο διαχωρίζουν με ήπιο και διακριτικό τρόπο τον χώρο της κίνησης-ροής των πεζών από τον χώρο της στάσης, συνάντησης και κοινωνικής επαφής.
thessaloniki_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης