Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ναυάγιο στην Πύλο: «Αδειάζει» το ελληνικό Λιμενικό η Frontex - Δεν ήθελε τη βοήθεια του αεροπλάνου μας

Ναυάγιο στην Πύλο: «Αδειάζει» το ελληνικό Λιμενικό η Frontex - Δεν ήθελε τη βοήθεια του αεροπλάνου μας
H Frontex εξηγεί γιατί άφησε μόνο του το ελληνικό Λιμενικό με το προσφυγικό σκάφος
Σχετικά Άρθρα
Το θέμα του ναυαγίου στην Πύλο και οι ευθύνες των ελληνικών αρχών οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι δεν έκαναν ότι έπρεπε για τη διάσωση των επιβατών του γίνεται ξανά βασικό θέμα του BBC, μετά από δήλωση των αρχών της Frontex που «άδειασαν» ολοκληρωτικά την ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του BBC σχετικά με το γιατί το αεροπλάνο της Frontex, της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της ΕΕ, που εντόπισε πρώτο το επικίνδυνο βαρυφορτωμένο αλιευτικό και ειδοποίησε το ελληνικό Λιμενικό, αποχώρησε από το σημείο, αξιωματούχοι της Frontex απάντησαν ότι το έκανε γιατί χρειάστηκε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα.
Στη συνέχεια, όμως πρόσθεσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, η Frontex προσφέρθηκε να στείλει το αεροπλάνο πίσω στο αλιευτικό σκάφος για να παρακολουθεί  την κατάσταση, αλλά η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση αυτή - με δυο λόγια η ελληνική ακτοφυλακή δεν απάντησε ποτέ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν πέντε μέρες το BBC, επικαλούμενο ανάλυση για την κίνηση άλλων πλοίων την ημέρα της καταστροφής είχε δείξει ότι το σκάφος των μεταναστών δεν κινούνταν σχεδόν καθόλου για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί - αντικρούοντας τον ισχυρισμό της ελληνικής πλευράς ότι το πλοιάριο βρισκόταν σε μια ασφαλή, σταθερή πορεία και γι αυτό δεν επενέβη το ελληνικό Λιμενικό.
Μέχρι στιγμής το ελληνικό Λιμενικό δεν έχει σχολιάσει τη θέση των αξιωματούχων της Frontex ότι δεν ανταποκρίθηκε στην προσφορά περαιτέρω αεροπορικής βοήθειας από τη Frontex.
Το ναυάγιο της Πύλου άφησε άφησε πίσω του 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι διασώθηκαν, αλλά οι επιζώντες υπολόγισαν ότι στη βάρκα μπορεί να επέβαιναν έως και 750 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 παιδιών στο αμπάρι.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 350 Πακιστανοί επέβαιναν στο πλοίο, προσθέτοντας ότι «ίσως δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλος απολογισμός σε κανένα περιστατικό στο παρελθόν, ακόμη και σε τρομοκρατικά επεισόδια».
Αιγύπτιοι και Σύροι είναι επίσης μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης