Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Politico: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τον Πόντιο Πιλάτο για το ναυάγιο της Πύλου αντί να ερευνήσει τις ελληνικές αρχές

Politico: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τον Πόντιο Πιλάτο για το ναυάγιο της Πύλου αντί να ερευνήσει τις ελληνικές αρχές
Συνεχίζεται το κύμα διεθνών αντιδράσεων για την τραγωδία της Πύλου με τις ευθύνες να επιρρίπτονται ανοιχτά, πια, στην ίδια την ΕΕ

Τα διεθνή μέσα ζητούν ανοιχτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε μία ανεξάρτητη έρευνα διερεύνησης των συνθηκών υπό τις οποίες ναυάγησε το μοιραίο αλιευτικό ανοιχτά της Πύλου καταλογίζοντας βαριές ευθύνες στους χειρισμούς των ελληνικών αρχών.
Μετά την αποκάλυψη του ΒΒC ότι το αλιευτικό που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους βρέθηκε ακινητοποιημένο και δίχως βοήθεια για επτά ολόκληρες ώρες, σήμερα (19/6) και το Politico ανέδειξε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν ζητώνται πλέον εξηγήσεις μοναχά από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να διερευνήσουν και να υποβάλλουν τυχόν κυρώσεις στην πρώτη.
Πιο συγκεκριμένα, η καθησυχαστική δήλωση της επιτρόπου Annita Hipper σύμφωνα με την οποία ο «Έλληνας εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για αυτό το περιστατικό και είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί μια ενδελεχής και διαφανής έρευνα» κρίνεται από τη διεθνή και ευρωπαϊκή γνώμη ανεπαρκής και παραπέμπει σε μία στάση ίσων αποστάσεων.
Παράλληλα, αν και καταγράφεται η αποστολή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία, υπογραμμίζεται η έλλειψη ουσιαστικής εξουσίας του εν λόγω Οργανισμού και κατ' επέκτασιν η αδυναμία της ΕΕ να επηρεάσει καθ' οιοδήποτε τρόπο νομικές ενέργειες.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται αυτό δεν αφορά τόσο σε αδυναμία, όσο σε επιλογή μίας ΕΕ με πολύ συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική που δεν αντίκειται ιδιαίτερα στα όσα ούτως ή άλλως πράττουν στη θάλασσα οι ελληνικές κυβερνήσεις. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης