Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο έλεος των καταιγίδων η Θεσσαλονίκη - Πλημμύρισαν ρέματα, σπίτια, διακοπές ρεύματος

Στο έλεος των καταιγίδων η Θεσσαλονίκη - Πλημμύρισαν ρέματα, σπίτια, διακοπές ρεύματος
Πολύ μεγάλος όγκος νερού πέφτει τις τελευταίες ώρες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
Σχετικά Άρθρα
(upd) Βούλιαξε η Θεσσαλονίκη με τεράστια προβλήματα από την ισχυρή νεροποντή που πλήττει την πόλη από τη νύχτα της Παρασκευής 16/6 προς 17/6.
Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ρέματα υπερχείλισαν, σπίτια πλημμύρισαν ενώ ΙΧ παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους.
Πολύ μεγάλος είναι ο όγκος του νερού που έχει πέσει στο κέντρο της πόλης αλλά και στους παραμείμενους δήμους, ως αποτέλεσμα της ασταμάτητης βροχόπτωσης που συνεχίζεται ακόμη.
Υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί κεραυνοί.
 
Μεγάλα τα προβλήματα στην Πολίχνη, όπου ξεχείλισε ρέμα

Μεγάλα τα προβλήματα στην Πολίχνη όπου πλημμύρισε ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να παρασυρθούν σταθμευμένα αυτοκίνητα στην περιοχή.
Συνεργεία του δήμου έσπευσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες να απομακρύνουν τα φερτά υλικά, που έχει κατεβάσει το ρέμα, με το σημείο να έχει μετατραπεί σε λίμνη λάσπης.
Ο όγκος του νερού έχει φτάσει μέχρι τις αυλές κατοίκων, οι οποίοι κατήγειλαν στις πρώτες πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών πως ο δήμος είχε δεσμευθεί ότι θα τον θωρακίσει, αλλά σε κάθε καταιγίδα συμβαίνει το ίδιο.
ρεμα.JPG

«Γύρω στις 4:30 ακούσαμε ένα βουητό, δεν ήταν πολλή βροχή. Βγήκα στο μπαλκόνι και κοιτάω μία τεράστια ορμή να έρχεται, αλλά κράτησε πολλή ώρα. Πήραμε τα αυτοκίνητα για να μην τα πάρει το ποτάμι», περιέγραψε κάτοικος της περιοχής.
Όπως τονίζει ο ίδιος, «πλημμύρισαν όλα τα σπίτια», ενώ άλλος κάτοικος αναφέρει πως «είναι η δεύτερη φορά σε δυο-τρεις μήνες. Είχαν να το δω από το ’76-77 που είχαν πλημμυρίσει τα πάντα». Άλλος άνθρωπος που ζει στη συγκεκριμένη γειτονιά λέει ότι «δεν γίνεται να ζούμε με τον φόβο».

Προβλήματα και στο Ωραιόκαστρο

Παράληλλα δρόμοι έκλεισαν και στο Ωραιόκαστρο.
Όπως αναφέρει ο δήμος Ωραιοκάστρου: «Την προσοχή των πολιτών και κυρίως των οδηγών που κινούνται σε περιοχές των Δ.Ε. Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας εφιστά ο Δήμος Ωραιοκάστρου, καθώς λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που πλήττει από το βράδυ την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε δρόμους όπου εκτελούνται εργασίες για την κατασκευή έργων κοινής ωφελείας (αποχέτευση, υδροδότηση, φυσικό αέριο). Ενημερώθηκαν τα αρμόδια τμήματα Τροχαίας και συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωραιοκάστρου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται ήδη σε σημεία όπου έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και επιλαμβάνονται για την αποκατάστασή τους»

Προβλήματα και στο κέντρο της πόλης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thesstoday.gr, από την καταιγίδα γέμισε με σημαντικό όγκο νερού η οδός 26ης Οκτωβρίου, με συνέπεια τα οχήματα μετά βίας να διασχίζουν τον δρόμο.
Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης.
Οπως ανακοίνωση η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), η προαναφερόμενη βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης.
Στο σημείο βρίσκονται τεχνικοί και εργάζονται για την αποκατάσταση της υδροδότησης.












84 χιλιοστά βροχής στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης έως το πρωί του Σαββάτου

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζονται το πρωί του Σαββάτου 17/06 καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο σταθμό του Επταπυργίου από τις 02:30 περίπου, οπότε ξεκίνησε η ισχυρή βροχόπτωση, έως τις 09:30 περίπου καταγράφηκαν 84 χιλιοστά βροχής.
Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο της ημέρας, ο όγκος του νερού αναμένεται να αυξηθεί.
Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και σε άλλους σταθμούς της πόλης έως το πρωί του Σαββάτου 17/06, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της Δ.Ε.Θ. (63 χιλιοστά) και της Καλαμαριάς (58 χιλιοστά).

Πλημμύρες στην Τούμπα και στα Πυλαιώτικα

Εκτός από τη δυτική Θεσσαλονίκη που από τα ξημερώματα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έπεσε, ανάλογα ζητήματα παρατηρούνται και στα ανατολικά της πόλης.
Συγκεκριμένα, πλημμύρισε -για πολλοστή φορά- το ρέμα της Τούμπας, καλύπτοντας το μονοπάτι και τις γέφυρες για τους πεζούς, αλλά και έκταση στην περιοχή Κυψέλη, στα Πυλαιώτικα.
Από την κακοκαιρία πλημμύρισε και ο δρόμος που οδηγεί σε κέντρο αιμοκάθαρσης, γι’ αυτό και κλήθηκε η πυροσβεστική για να βοηθήσει τουλάχιστον 40 νεφροπαθείς να φτάσουν σε αυτό για να κάνουν αιμοκάθαρση.

300 κλήσεις στην Πυροσβεστική


Μετά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 και μέχρι αυτή τη στιγμή το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 300 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων.
 
thessalonik.JPG
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε σε περιοχές του δήμου Θέρμης η έντονη βροχόπτωση η οποία ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (17/6/2023).
Τα μεγαλύτερα από αυτά εντοπίζονται στα Βασιλικά, τη Σουρωτή, τη Θέρμη και ειδικότερα στην περιοχή της επέκτασης και του Φράγματος.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Φράγματος το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον τεράστιο όγκο νερού, που υπερέβη το επίπεδο της υπερχείλισης και ξεχύθηκε παρασύροντας τη γέφυρα Παλαιμάχων και άλλες δύο γέφυρες στην περιοχή του αναψυκτηρίου. Η περιοχή αποκλείστηκε έως ότου υποχωρήσει η στάθμη των νερών.
Στα Βασιλικά προβλήματα προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ρέματος με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε σπίτια, σε δρόμους του οικισμού, σε θερμοκήπια και καλλιέργειες.
Μικρότερης κλίμακας ήταν οι ζημίες στην Σουρωτή. Η Πολιτική Προστασία του δήμου Θέρμης χρειάστηκε να παρέμβει σε δύο περιπτώσεις στην περιοχή της Καρδίας και του Σχολαρίου για να απομακρύνει επικίνδυνα δέντρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης