Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ναυάγιο στην Πύλο: 84 οι νεκροί, πάνω από 568 οι αγνοούμενοι - Στον εισαγγελέα οι 9 διακινητές - Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Ναυάγιο στην Πύλο: 84 οι νεκροί, πάνω από 568 οι αγνοούμενοι - Στον εισαγγελέα οι 9 διακινητές - Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε αναφορές επιζώντων, αναζητήσεις οικείων αλλά και τις πρώτες επαφές με τους ήδη συλληφθέντες δουλεμπόρους
Ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας οι 9 Αιγύπτιοι, οι οποίοι συνελήφθησαν ως διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου και που παρέσυρε στον βυθό και στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.
Αν και οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για ένα ακόμα 24ωρο, οι ελπίδες για την εύρευση επιζώντων είναι μηδαμινές.
Εκτιμάται σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές του Λιμενικού, πως ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στον τρομακτικό αριθμό των 568 ατόμων…
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε αναφορές επιζώντων, αναζητήσεις οικείων αλλά και στις πρώτες επαφές με τους συλληφθέντες δουλεμπόρους.
Όμως η σχετική έρευνα για τον πλήρη προσδιορισμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους συνεχίζεται.
Αν ο αριθμός των αγνοουμένων επιβεβαιωθεί ότι είναι 568, τότε αυτό θα σημαίνει, σε συνδυασμό με τους 84 επίσημα νεκρούς και τους 106 διασωθέντες, ότι στο μοιραίο πλοίο επέβαιναν τουλάχιστον 750 άνθρωποι.
Τον ίδιο αριθμό προσφύγων έδινε ήδη από χθες η Alarm Phone και επιβεβαίωνε μήνυμα επιζώντα που δημοσίευσε η ΕΡΤ.


Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα Παρασκευή 16 Ιουνίου οι 105 διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι διασωθέντες θα μεταφερθούν με μισθωμένα λεωφορεία από την Καλαμάτα στην Αττική.
Ανάμεσα στους διασωθέντες, είναι και ανήλικοι, οι οποίοι αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης τους, θα μεταφερθούν κατόπιν σε δομές ανηλίκων.

Στον εισαγγελέα οι 9 συλληφθέντες

Επιπλέον, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας και οι 9 συλληφθέντες – όλοι Αιγύπτιοι -, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είναι οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος.
Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Λιμενικού Σώματος οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας είναι από 20 έως 40 ετών.
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Navagio.webp
Από την Αίγυπτο η αρχή

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών το αλιευτικό που βυθίστηκε ξεκίνησε από την Αίγυπτο και στη συνέχεια έκανε στάση στο λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης πριν συνεχίσει το δρομολόγιό του για την Ιταλία.
Στο 30 μέτρων αλιευτικό επέβαιναν μετανάστες τόσο από την Αίγυπτο που ήταν και η αφετηρία του μοιραίου ταξιδιού όσο και από τη Λιβύη και το Πακιστάν.
Επιπλέον, όπως αποκάλυψαν αρκετοί από τους διασωθέντες μετανάστες στα σωστικά συνεργεία, στις καμπίνες του σκάφους υπήρχαν αρκετές γυναίκες και παιδιά.
Πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζεται από τους διακινητές προκειμένου να προστατευθούν τα γυναικόπαιδα από τις καιρικές συνθήκες.
Το αλιευτικό σκάφος αντιμετώπιζε μηχανική βλάβη ήδη από τον απόπλου του από τη Λιβύη.
2_199.jpg
77-2.webp
Συνομιλίες-ντοκουμέντα ακτιβίστριας με μετανάστες - «Μην πηγαίνετε αριστερά-δεξιά, θα τουμπάρει το καράβι»

Στο φως έρχονται συνομιλίες ντοκουμέντα ανάμεσα στην ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι και επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου, με μεγάλο αριθμό νεκρών.
Στα ηχητικά που έφερε στη δημοσιότητα το MEGA ακούγεται η ακτιβίστρια να προσπαθεί να ηρεμήσει έναν από τους μετανάστες, λίγα λεπτά πριν το πολύνεκρο ναυάγιο και συγκεκριμένα μεταξύ 01:25 και 01:52 τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.
Επιβάτης: Δεν θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.
Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε, εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.
Σε μια άλλη συνομιλία, ένας από τους μετανάστες αναφέρει στην ακτιβίστρια ότι άκουσε από κάποιον στον καράβι ότι έχουν πεθάνει 6 άτομα, πριν το ναυάγιο.
Επιβάτης: Ένας άνθρωπος από το καράβι, μου λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.
Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;
Επιβάτης: Δεν ξέρω.
Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου... Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας επικοινωνίας, η γυναίκα τούς δίνει οδηγίες.
Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή, αυτό δεν θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.

Περιγραφή που σοκάρει για το ναυάγιο

«Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 84 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής.
Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.
«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής.
«Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».
Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί "συσκευάστηκαν", ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».
migraition-greece6.webp
Όπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.
«Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους», τονίζει ακόμα ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
migraition-greece2-1.webp
Από το πρωί καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας

Συνεχώς καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό. Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους 6 συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Διασχίζοντας τον δρόμο προς το χώρο όπου διαμένουν οι διασωθέντες μετανάστες πλησίαζε στις χαραμάδες μήπως και καταφέρει να βρει κάποιον από τους αγνοούμενους οικείους του, ενώ έδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος.
Συνομιλώντας με στελέχη του Λιμενικού Σώματος του επετράπη η είσοδος στον χώρο, ώστε να ψάξει μέσα μήπως τυχόν έβρισκε τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε η γυναίκα του πήγαινε στην Ιταλία, ενώ σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο βρίσκονταν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αμπάρια.
Ο 'Αφταμπ ζει στην Αγγλία και είναι από το Πακιστάν και όπως λέει βρήκαν έναν συγγενή τους, αλλά αναζητούν ακόμη άλλα 4 άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε.
Τις τελευταίες ώρες αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών και μαζί και η αγωνία για την τύχη των οικείων τους. 'Αλλοι συνοδεύονται από φίλους τους και άλλοι μόνοι τους, ακολουθώντας όμως την ίδια διαδικασία. Στέκονται στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, συνομιλούν με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίοι σημειώνουν τα στοιχεία τους αφήνοντας κάποιους να περάσουν μήπως και αναγνωρίσουν το άτομο που αναζητούν.
Παράλληλα στα κινητά κέντρα που έχουν στηθεί όλη τη μέρα οι διασωθέντες μετανάστες υποβάλλονται διαρκώς σε εξετάσεις, ενώ τους παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη από τους εθελοντές και τις οργανώσεις που από χθες κατέφτασαν στο λιμάνι. Αμεση ήταν η κινητοποίηση των τοπικών αρχών στην Καλαμάτα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
«Κινητοποιήσαμε τις διαδικασίες όλες συνεργαστήκαμε με τις υγειονομικές δομές της περιοχής και όχι μόνο, τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Λακωνίας και της Αρκαδίας, ήρθαν εδώ ασθενοφόρα απ' όλη την Πελοπόννησο, γιατί είχαμε την ελπίδα ότι θα κληθούμε να διαχειριστούμε πάρα πολλούς διασωθέντες . Ο νεκροί είναι 78 εκ των οποίων μια γυναίκα κι αυτό επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν γυναίκες μέσα στην ομάδα αυτή που ήταν στο σκάφος, όπως έλεγαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Δεν ήταν μόνο 182 άτομα, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Ο κ. Βασιλόπουλος έδωσε έμφαση στην βοήθεια που παρείχαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας. «Φάνηκε και χθες η κινητικότητα της κοινότητας της Καλαμάτας. Παρ' ό,τι έχουμε δημοτικά μαγειρεία και είχαμε ετοιμάσει το χθεσινοβραδινό φαγητό, τελικά δεν το φέραμε διότι έφεραν εδώ οι φορείς της περιοχής 160 μερίδες που προμηθεύτηκαν από κέτερινγκ για να φάνε οι άνθρωποι εδώ όπως και οι διασώστες που παραμένουν εδώ όλη την ημέρα. Και σήμερα συνεχίζουν φορείς και πολίτες να φέρνουν και νερό και ρούχα και φαγητό. Ήρθαν από χθες καινούργια ρούχα, παντόφλες, εσώρουχα, παπούτσια, από επιχειρήσεις τις περιοχής μας», σημείωσε.

Αποκάλυψη Guardian: Οι Ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί νωρίτερα για το μοιραίο αλιευτικό

Το διεθνές δίκτυο διασώσεων «Alarm Phone» όχι μόνο είχε λάβει έκτακτο σήμα από το μοιραίο αλιευτικό το βράδυ από το βράδυ της Τετάρτης 14/6 αλλά είχε ειδοποιήσει για το σχετικό συναγερμό και τις Ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Guardian.
Η ομάδα του Alarm Phone καταγράφει ότι έγιναν οι σχετικές ενημερώσεις τόσο στις αρχές όσο και σε παραπλέοντα σκάφη από τις 17:53 το απόγευμα της Τρίτης, 13 Ιουνίου 2023 (ώρα Ελλάδας).
«Στις ακτές της Ελλάδας, ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε. Φοβόμαστε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί.
Χθες, 13 Ιουνίου 2023, είχαμε ειδοποιήσει την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 16:53 CEST (17:53 ώρα Ελλάδας) για το σκάφος αυτό που βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μας είχαν καλέσει για βοήθεια.
Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες και η Ιταλία και η Μάλτα, είχαν ήδη ειδοποιηθεί αρκετές ώρες νωρίτερα.
Οι ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές γνώριζαν επομένως πολύ καλά γι’ αυτό το υπερπλήρες και ακατάλληλο σκάφος.
Δεν ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το δίκτυο.

Ιταλία: Το ναυάγιο έγινε στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης – Δεν φταίει η Ελλάδα

Την θέση πως το ναυάγιο με τους 78 νεκρούς έγινε στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Matteo Piantedosi, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως δεν φταίει για αυτό που συνέβη η Ελλάδα.
«Το ναυάγιο έλαβε χώρα στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Ελλάδα, απλώς περιγράφονται συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης» ανέφερε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Skytg24 ο Ιταλός υπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη τραγωδία.
«Στην Πελοπόννησο έλαβε χώρα μια μεγάλη τραγωδία που μας προκαλεί πόνο, όπως συνέβη και με ανάλογες στο παρελθόν.
Ελπίζω να μην συμβούν ποτέ πια, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι.
Αυτό όμως μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο αποφασιστικοί στον δρόμο που ακολουθούμε: να μπλοκάρουμε τους διακινητές ανθρώπων, να εργαστούμε για να τους νικήσουμε.
Μπορούμε να το κάνουμε μαζί με την Ευρώπη.
Οι κανόνες που εγκρίθηκαν τις περασμένες ημέρες ακολουθούν την σωστή κατεύθυνση» υποστήριξε ο Piantedosi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης