Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θαλάσσιο «φέρετρο» στην Πύλο: Κραυγή απόγνωσης από συγγενείς - Στους 84 οι νεκροί, στους 568 εκτιμώνται οι αγνοούμενοι

Θαλάσσιο «φέρετρο» στην Πύλο: Κραυγή απόγνωσης από συγγενείς - Στους 84 οι νεκροί, στους 568 εκτιμώνται οι αγνοούμενοι
Οι διασωθέντες (κυρίως άντρες ηλικίας 16 - 40 ετών) ανέρχονται στους 104 ενώ άγνωστος εξακολουθεί να παραμένει ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στο «πλωτό φέρετρο», με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 750 ανθρώπους
Σχετικά Άρθρα
Τους χειρότερους φόβους για 750 επιβαίνοντες στο μοιραίο πλοίο με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες επιβεβαιώνουν τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Στον τρομακτικό αριθμό των 568 ανέρχεται ο αριθμός των αγνοουμένων από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές του Λιμενικού.
Οι διασωθέντες 
(κυρίως άντρες ηλικίας 16 - 40 ετών) ανέρχονται στους 104 ενώ άγνωστος εξακολουθεί να παραμένει ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που επέβαιναν στο «πλωτό φέρετρο», με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 750 ανθρώπους.
Μεγάλος αριθμός των επιβαινόντων, κυρίως γυναίκες και παιδιά - μαρτυρίες διασωθέντων κάνουν λόγο για 100 παιδιά - φέρεται να βρισκόταν προφανώς για λόγους ασφαλείας στα αμπάρια του πλοίου.
Οι άνθρωποι αυτοί εκτιμάται πως χάθηκαν στο βυθό της θάλασσας μαζί με το σκάφος.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ναυάγιο έγινε κοντά στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, που είναι γνωστό ως Φρέαρ των Οινουσσών, του οποίου το βάθος είναι γύρω στα 5.269 μέτρα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής. «Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».
Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί "συσκευάστηκαν", ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».
Όπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία
. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.
«Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους», τονίζει ακόμα στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών. 

Εντολή Ντογιάκου για ευθύνες 

Το πρωί της Πέμπτης 15/6, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το ναυάγιο της Πύλου από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Οικονόμου. 
Στόχος της ελληνικής δικαιοσύνης είναι να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στα πρόσωπα που εμπλέκονται και να διακριβωθούν πλήρως οι συνθήκες και τα αίτια του τραγικού ναυαγίου.


Συγκλονίζουν οι εικόνες από την ασύλληπτη τραγωδία στην Πύλο - Το «δρομολόγιο» του θανάτου για εκατοντάδες ζωές

Μια εικόνα χίλιες λέξεις.
Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στις φωτογραφίες με την τραγωδία που σημειώθηκε χθες 14/6 ανοικτά της Πύλου με τους εκατοντάδες μετανάστες.
Πτώματα σε σακούλες μεταφέρονται από το Λιμενικό στο λιμάνι της Καλαμάτας την ώρα που συγγενείς επιβαινόντων τους αναζητούν κρατώντας φωτογραφίες τους στα χέρια.
2_199.jpg
77-2.webpmigraition-greece6.webpmigraition-greece2-1.webpNavagio.webp
metanasteutiko_xr.webp
Σε εξέλιξη η προανάκριση

Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι οι αρχές προχώρησαν στον εντοπισμό και στη σύλληψη 9 εκ των διακινητών, οι οποίοι φέρονται να είναι Αιγύπτιοι.
Ωστόσο, το Λιμενικό Σώμα υποστηρίζει  ότι είναι σε εξέλιξη στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας η προανάκριση για το ναυάγιο και ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος.
5_67.JPG
Λιμενικό: Θα προκαλούσαμε νωρίτερα ναυτικό δυστύχημα εάν παρεμβαίναμε

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου υποστήριξε ότι αν είχε επέμβει το λιμενικό, ενδεχομένως το ναυάγιο να είχε γίνει νωρίτερα, λόγω της άρνησης του σκάφους να δεχθεί οποιαδήποτε βοήθεια.
«Το πλοίο αφού εντοπίστηκε και από τα ελικόπτερα του Λιμενικού αλλά και από το αεροπλάνο της Frontex, εν συνεχεία προσεγγίστηκε από παραπλέοντα πλοία που είχε επιστρατεύσει το ελληνικό Λιμενικό.
Από το πρώτο φορτηγό πήραν τροφοεφόδια και στη συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή.
Από το 2ο φορτηγό αρνήθηκαν ακόμα και τα τροφοεφόδια.
Εμείς ως Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τις δικές μας δυνάμεις και ό,τι προβλέπεται από τα σχέδια για τα παραπλέοντα πλοία και ήμασταν στο σημείο.
Επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.
Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας» τόνισε ο κ.Αλεξίου.

Γιατί δεν παρενέβη;

Ερωτηθείς γιατί δεν παρενέβη το Λιμενικό αφού διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για παράνομη διακίνηση μεταναστών, ο κ.Αλεξίου υπογράμμισε πως όταν σου αρνούνται βοήθεια, δεν μπορείς να εκτρέψεις την πορεία του σκάφους υπό τον φόβο δυστυχήματος.
«Ανάλογα με την περιοχή των θαλασσίων ζωνών και ανάλογα με το έγκλημα που τελείται, έχεις διαφορετικές δυνατότητες πράξεως.
Εν προκειμένω οποιαδήποτε ενέργεια κάναμε και να τους τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή τους, με 100-200 άτομα στο εξωτερικό κατάστρωμα και με την μετατόπιση που έγινε και πιθανότατα προκάλεσε την βύθιση του πλοίου, αν παρεμβαίναμε, θα το είχαμε προκαλέσει νωρίτερα εμείς οι ίδιοι.
Δεν μπορείς με το ζόρι να εκτρέψεις ένα πλοίο.
Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για φορτίο.
Δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όταν αυτός που μιλάς, αντιδρά.
Εμείς μιλούσαμε με διαφορετικούς ανθρώπους» είπε ο κ.Αλεξίου.

Πραγματογνώμονας «απαντά» στο Λιμενικό: Έπρεπε να παρέμβει

Σε μια αποκάλυψη που αλλάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, προέβη ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, τονίζοντας ότι το Λιμενικό είχε στη διάθεση του τα μέσα για να παρέμβει άμεσα για τη διάσωση των μεταναστών.
«Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ και υπογράμμισε ότι το ελληνικό Λιμενικό έπρεπε να επέμβει, παρά την άρνηση των επιβαινόντων.
Όπως τόνισε ο ίδιος, το σκάφος ήταν ακυβέρνητο και «έπρεπε να πράξουμε τα δέοντα».
«Το πλοίο ήταν ένα πλωτό νεκροταφείο, σκάφος πολύ παλιό χωρίς καθόλου πιστοποιητικά.
Η τραγωδία είναι ανείπωτη.
Συνήθως τα γυναικόπαιδα σε τέτοιου είδους ταξίδια τα βάζουν στο κάτω μέρος του πλοίου.
Τους κλειδώνουν για να μην μπορούν να μετακινηθούν.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε μέσω Frontex.
H Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό σε μας αφού στο δικό μας χώρο λάμβανε χώρα.
Το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.
Αρα πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία.
Θα πρέπει να οργανώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, πλωτά μέσα πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να κάνει το Λιμενικό εφόσον υπήρχε άρνηση για διάσωση απάντησε: «Είναι σαν να μου λέτε ότι μπορώ να σας βλέπω να πνίγεστε αλλά εγώ σας αφήνω να πνίγεστε.
Δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα σκάφος που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια.
Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, αφού το σκάφος είναι ακυβέρνητο.
Επρεπε να πράξουμε τα δέοντα.
Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει, είναι ναυαγοσωστικό.
Θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους ανθρώπους, μέχρι και νοσοκομείο έχει μέσα» είπε ο κ.Σπανός.

Διεθνή πυρά στο Λιμενικό

Πυρά όμως στο ελληνικό Λιμενικό εξαπολύει και η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία επισημαίνει ότι παρά τον εντοπισμό του σκάφους από την Frontex και την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, αυτές στάθηκαν δίπλα στο πλοίο, αναμένοντας το αλιευτικό σκάφος να περάσει τα σύνορα.
Μάλιστα το δημοσίευμα κάνει λόγο για αποτυχία των ελληνικών αρχών να επέμβουν, ενώ υποστηρίζει ότι το αλιευτικό με τους εκατοντάδες ανθρώπους είχε αρχίσει «να κατευθύνεται προς τις ακτές της Πελοποννήσου και να μην χαράζει τελικά πορεία προς τις ακτές της Καλαβρίας.
sok_2.JPG
Αποκάλυψη Guardian: Οι Ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί νωρίτερα για το μοιραίο αλιευτικό

Το διεθνές δίκτυο διασώσεων «Alarm Phone» όχι μόνο είχε λάβει έκτακτο σήμα από το μοιραίο αλιευτικό το βράδυ από το βράδυ της Τετάρτης 14/6 αλλά είχε ειδοποιήσει για το σχετικό συναγερμό και τις Ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Guardian.
Η ομάδα του Alarm Phone καταγράφει ότι έγιναν οι σχετικές ενημερώσεις τόσο στις αρχές όσο και σε παραπλέοντα σκάφη από τις 17:53 το απόγευμα της Τρίτης, 13 Ιουνίου 2023 (ώρα Ελλάδας).
«Στις ακτές της Ελλάδας, ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε. Φοβόμαστε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί.
Χθες, 13 Ιουνίου 2023, είχαμε ειδοποιήσει την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 16:53 CEST (17:53 ώρα Ελλάδας) για το σκάφος αυτό που βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μας είχαν καλέσει για βοήθεια.
Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες και η Ιταλία και η Μάλτα, είχαν ήδη ειδοποιηθεί αρκετές ώρες νωρίτερα.
Οι ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές γνώριζαν επομένως πολύ καλά γι’ αυτό το υπερπλήρες και ακατάλληλο σκάφος.
Δεν ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το δίκτυο.

Ιταλία: Το ναυάγιο έγινε στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης – Δεν φταίει η Ελλάδα

Την θέση πως το ναυάγιο με τους 78 νεκρούς έγινε στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Matteo Piantedosi, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως δεν φταίει για αυτό που συνέβη η Ελλάδα.
«Το ναυάγιο έλαβε χώρα στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Ελλάδα, απλώς περιγράφονται συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης» ανέφερε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Skytg24 ο Ιταλός υπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη τραγωδία.
«Στην Πελοπόννησο έλαβε χώρα μια μεγάλη τραγωδία που μας προκαλεί πόνο, όπως συνέβη και με ανάλογες στο παρελθόν.
Ελπίζω να μην συμβούν ποτέ πια, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι.
Αυτό όμως μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο αποφασιστικοί στον δρόμο που ακολουθούμε: να μπλοκάρουμε τους διακινητές ανθρώπων, να εργαστούμε για να τους νικήσουμε.
Μπορούμε να το κάνουμε μαζί με την Ευρώπη.
Οι κανόνες που εγκρίθηκαν τις περασμένες ημέρες ακολουθούν την σωστή κατεύθυνση» υποστήριξε ο Piantedosi.

Αναζητούν τους συγγενείς τους

Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις συγγενών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο. Ο Μάλεκ από τη Συρία που, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ και 6 χρόνια ζει στη Γερμανία σήμερα το πρωί κατέφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ. Έχουν να μιλήσουν εδώ και 6 μέρες και το μόνο που γνώριζε είναι ότι είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει Ιταλία.
Τον ανιψιό του αναζητά και ο Μάριος από τη Συρία που ζει στην Κύπρο. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανιψιός του επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που ξεκίνησε από την Λιβύη και ήθελε να φτάσει στην Ιταλία. Δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας ούτε σε κάποιο νοσοκομείο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης