Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διεθνής πραγματογνώμονας «απαντά» στο Λιμενικό: Έπρεπε να παρέμβει - Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει

Διεθνής πραγματογνώμονας «απαντά» στο Λιμενικό: Έπρεπε να παρέμβει - Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει
Ο διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, αποκάλυψε ότι στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση των μεταναστών πριν το σκάφος βυθιστεί
Σχετικά Άρθρα

Σε μια αποκάλυψη που αλλάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, προέβη ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, τονίζοντας ότι το Λιμενικό είχε στη διάθεση του τα μέσα για να παρέμβει άμεσα για τη διάσωση των μεταναστών.
«Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ και υπογράμμισε ότι το ελληνικό Λιμενικό έπρεπε να επέμβει, παρά την άρνηση των επιβαινόντων. Όπως τόνισε ο ίδιος, το σκάφος ήταν ακυβέρνητο και «έπρεπε να πράξουμε τα δέοντα».
Στον αντίποδα, πάντως, από το Λιμενικό επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά δεν παρενέβη λόγω της άρνησης των μεταναστών. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου με ένα 25 μέτρων κατάμαυρο αλιευτικό σκάφος γεμάτο με κόσμο στο εξωτερικό κατάστρωμα, το οποίο αρνείται τη βοήθεια αν πας να του εκτρέψει την πορεία του βιαίως. Η μετατόπιση αυτή του κόσμου, η οποία έγινε για πρώτες πρωινές ώρες, θα είχε συμβεί νωρίτερα και θα ήμασταν και υπαίτιοι εμείς για το ναυτικό ατύχημα. Και μάλιστα δεν θα είχαμε και τη δυνατότητα να σώσουμε 104 ανθρώπους, όπως εν τέλει έγινε» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Η αποκάλυψη για το σκάφος στο Γύθειο

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Σπανός υποστήριξε ότι το λιμενικό θα έπρεπε να επέμβει σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν υπήρχε άρνηση διάσωσης από τους επιβαίνοντες του πλοίου ανοιχτά της Πύλου.
«Το πλοίο ήταν ένα πλωτό νεκροταφείο, σκάφος πολύ παλιό χωρίς καθόλου πιστοποιητικά. Η τραγωδία είναι ανείπωτη.
Συνήθως τα γυναικόπαιδα σε τέτοιου είδους ταξίδια τα βάζουν στο κάτω μέρος του πλοίου. Τους κλειδώνουν για να μην μπορούν να μετακινηθούν.Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε μέσω Frontex. H Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό σε μας αφού στο δικό μας χώρο λάμβανε χώρα. Το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο. Αρα πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να οργανώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, πλωτά μέσα πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να κάνει το λιμενικό εφόσον υπήρχε άρνηση για διάσωση απάντησε: «Είναι σαν να μου λέτε ότι μπορώ να σας βλέπω να πνίγεστε αλλά εγώ σας αφήνω να πνίγεστε. Δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα σκάφος που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, αφού το σκάφος είναι ακυβέρνητο. Επρεπε να πράξουμε τα δέοντα. Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει, είναι ναυαγοσωστικό. Θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους ανθρώπους, μέχρι και νοσοκομείο έχει μέσα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης