Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λιμενικό: Θα προκαλούσαμε νωρίτερα το ναυάγιο εάν παρεμβαίναμε

Λιμενικό: Θα προκαλούσαμε νωρίτερα το ναυάγιο εάν παρεμβαίναμε
Αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε βοήθεια λέει ο εκπρόσωπος του Λιμενικού
Σχετικά Άρθρα
Στις κινήσεις που έκανε το Λιμενικό μόλις ειδοποιήθηκε για την παρουσία του σκάφους με τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου.
«Η ενεργοποίηση που έγινε χθες ήταν από το ελληνικό Λιμενικό κατόπιν ειδοποίησης από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων και επιστρατεύτηκε κι ένα εναέριο μέσο της Frontex, το οποίο περιπολούσε στην περιοχή.
Δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή έχει η Ελλάδα από άποψη έρευνας και διάσωσης, δεν παίζει ρόλο εάν είναι εκεί η Frontex.
Ούτως η άλλως παρόλο που έχει γίνει 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, είναι σε διεθνή ύδατα, αλλά δικαιοδοσίας της Ελλάδας σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης» ανέφερε μιλώντας στο Mega ο κ. Αλεξίου.

Αρνήθηκαν εφόδια

«Το πλοίο αφού εντοπίστηκε και από τα ελικόπτερα του Λιμενικού αλλά και από το αεροπλάνο της Frontex, εν συνεχεία προσεγγίστηκε από παραπλέοντα πλοία που είχε επιστρατεύσει το ελληνικό Λιμενικό.
Από το πρώτο φορτηγό πήραν τροφοεφόδια και στη συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή.
Από το 2ο φορτηγό αρνήθηκαν ακόμα και τα τροφοεφόδια.
Εμείς ως Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τις δικές μας δυνάμεις και ό,τι προβλέπεται από τα σχέδια για τα παραπλέοντα πλοία και ήμασταν στο σημείο.
Επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.
Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας» τόνισε ο κ.Αλεξίου.

Γιατί δεν παρενέβη;

Ερωτηθείς γιατί δεν παρενέβη το Λιμενικό αφού διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για παράνομη διακίνηση μεταναστών, ο κ.Αλεξίου υπογράμμισε πως όταν σου αρνούνται βοήθεια, δεν μπορείς να εκτρέψεις την πορεία του σκάφους υπό τον φόβο δυστυχήματος.
«Ανάλογα με την περιοχή των θαλασσίων ζωνών και ανάλογα με το έγκλημα που τελείται, έχεις διαφορετικές δυνατότητες πράξεως.
Εν προκειμένω οποιαδήποτε ενέργεια κάναμε και να τους τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή τους, με 100-200 άτομα στο εξωτερικό κατάστρωμα και με την μετατόπιση που έγινε και πιθανότατα προκάλεσε την βύθιση του πλοίου, αν παρεμβαίναμε, θα το είχαμε προκαλέσει νωρίτερα εμείς οι ίδιοι.
Δεν μπορείς με το ζόρι να εκτρέψεις ένα πλοίο.
Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για φορτίο.
Δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όταν αυτός που μιλάς, αντιδρά.
Εμείς μιλούσαμε με διαφορετικούς ανθρώπους», τόνισε ο κ.Αλεξίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης