Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συγκλονισμένη η Ευρώπη από το ναυάγιο - θρίλερ με 79 νεκρούς στην Πύλο – Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ελλάδα

Συγκλονισμένη η Ευρώπη από το ναυάγιο - θρίλερ με 79 νεκρούς στην Πύλο – Τριήμερο εθνικό πένθος στην  Ελλάδα
Σοκαρισμένη η Ευρώπη με μυστηριώδες ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με τον άγνωστο αριθμό επιβαινόντων
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για την εύρεση τυχόν επιζώντων από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τους 79 νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους που έχει συγκλονίσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι τελευταίες επίσημες πληροφορίες διατηρούν τον αριθμό των θυμάτων στους 79 αν και αναφέρεται πως πλωτό του Λιμενικού μετέφερε νέα πτώματα στο λιμάνι της Καλαμάτας έως τις 23:00 χθες το βράδυ.
Οι διασωθέντες  (κυρίως άντρες ηλικίας 16 - 40 ετών) ανέρχονται στους 104 ενώ άγνωστος εξακολουθεί να παραμένει ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων
που επέβαιναν πάνω σε αυτό το «πλωτό νεκροταφείο», αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 750 ανθρώπους.
Μεγάλος αριθμός των επιβαινόντων - κυρίως γυναίκες και παιδιά - βρισκόταν στα αμπάρια του πλοίου και εκφράζονται φόβοι πως η πλειοψηφία αυτών χάθηκαν στο βυθό της θάλασσας μαζί με το σκάφος.

Στο νοσοκομείο 30

Για τη διαχείριση του ναυαγίου έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, η οποία θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.
Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας ώστε να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.
Σημειώνεται πως σε χώρο μπροστά από το λιμάνι έχουν στηθεί σκηνές από οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ενώ είναι πολύ πιθανό οι διασωθέντες να μεταφερθούν σήμερα σε δομή φιλοξενίας.
Όπως αναφέρεται, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 άνθρωποι, η κατάσταση της υγείας των οποίων κρίνεται καλή.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Σε κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους προχώρησε ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής  16 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση, το Εθνικό Πένθος δεν επηρεάζει τη διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία.

Το χρονικό του ναυαγίου

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης μεταφέροντας μετανάστες από το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Παλαιστίνη.
Είχε εντοπιστεί το μεσημέρι της Τρίτης (13/6) από τη FRONTEX αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητά βοήθεια.
Το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος με περιπολικό σκάφος, αλλά και ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων κατ' επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική.
Το απόγευμα της Τρίτης φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας πως πλέουν προς την Ιταλία.
Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης (13/6) το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από τη βοήθεια.
Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε πως στο σκάφος επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) το αλιευτικό ανετράπη και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό άγνωστο αριθμό επιβατών του.

sok.JPG

sok_2.JPG1_254.JPG
Ο μυστηριώδης κλυδωνισμός

Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε θαλασσοταραχή αλλά το σκάφος φαίνεται να βούλιαξε έπειτα από κλυδωνισμούς, πιθανότατα λόγω μετακίνησης των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω.
2_199.JPG
Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία  παραπλέοντα πλοία.
Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία  Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι 106 διασωθέντες έχουν μεταφερθεί με σκάφος στην Καλαμάτα όπου είχε στηθεί επιχείρηση για τη μεταφορά όσων έχουν ανάγκη σε νοσοκομεία και για τη φιλοξενία των άλλων. Έως τώρα στο νοσοκομείο έχουν διακομισθεί 29 άνθρωποι.
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και της Κυπασισσίας στη Μεσσηνία και τα νοσοκομεία της Σπάρτης και της Τρίπολης.
Σημειώνεται ότι κανένας από τους διασωθέντες δεν φορούσε σωσίβιο.
3_138.JPG

Ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών

Ενεργοποιήθηκαν το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος /Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου, Λάζαρου Μαυρόπουλου μετά το ναυάγιο αλιευτικού πλοίου με μετανάστες που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης - το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής - να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.
4_96.JPG

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σημειώνεται ότι το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες ως συνέπεια φυσικών,
τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπών καταστροφών καθώς και εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.



Το σχέδιο αυτό καθορίζει ένα σύστημα για την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση των συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες.

Η Σακελλαροπούλου στην Καλαμάτα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη στην Καλαμάτα, στο
σημείο όπου μεταφέρονται οι μετανάστες που διασώζονται από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Η Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, καθώς και των υπολοίπων αρμόδιων φορέων, για την πορεία των ερευνών διάσωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και αμέσως μετά επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στους ναυαγούς. Ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού και τα σωστικά συνεργεία, και υπογράμμισε την ευθύνη και την ανάγκη του συντονισμού όλων των κρατών μελών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης