Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πύλο: Ναυάγιο με 79 μετανάστες νεκρούς, φόβοι για δεκάδες άλλα θύματα - «Επέβαιναν πάνω από 700 άτομα»

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πύλο: Ναυάγιο με 79 μετανάστες νεκρούς, φόβοι για δεκάδες άλλα θύματα - «Επέβαιναν πάνω από 700 άτομα»
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άτομα
Σχετικά Άρθρα
(upd9) Συνεχίζεται η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λιμενικού Σώματος –Ελληνική Ακτοφυλακή.
Ήδη, έχουν ανασυρθεί 79 σοροί και έχουν διασωθεί πάνω από 100 παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος, το οποίο ανετράπη και βυθίστηκε. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία.
Στο μεταξύ, παραμένει αδιευκρίνιστος ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων του αλιευτικού σκάφους και κατ΄ επέκταση των αγνοούμενων, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν εκατοντάδες ίσως και 700 τουλάχιστον άτομα.
Την ίδια ώρα, 3 άτομα ανακρίνονται από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας για το πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία.

Διασώσεις

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν  με παραπλέον πλοίο -το σκάφος "Mayan Queen IV"- στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Επιπλέον, 4 άτομα έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας με υποθερμία.
Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).
Από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί 78 σοροί.
Στο μεταξύ, στην Καλαμάτα  μετέβει ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, ο Ι. Καρβέλης, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Ν. Παπαευσταθίου, αλλά και ιατροδικαστικό κλιμάκιο από την Αθήνα.
Σημειώνεται ότι σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα νοσοκομεία Τρίπολης,  Καλαμάτας,  Κυπαρισσίας και Σπάρτης, ενώ στο λιμάνι βρίσκονται ασθενοφόρα με διασώστες και γιατρούς.

Στην Καλαμάτα η Σακελλαροπούλου

Στην πόλη της Καλαμάτας μεταβαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.
Η κα Σακελλαροπούλου 
αναμένεται να έχει συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης, Θ. Βασιλόπουλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Νίκα, αλλα και σύσκεψη στο Λιμεναρχείο.
Ακόμη, αναμένεται επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
kalamata1.JPG
Επικοινωνία Μητσοτάκη και Τσίπρα με Σαρμά

Με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ι. Σαρμά, επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας, για να ενημερωθούν για τις συνθήκες του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι λόγω του ναυαγίου, η προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη 14/6, προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Πάτρα με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναβλήθηκε.
"Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων", υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σήμερα, Τετάρτη 14/6, περιοδεύει στην Κρήτη και ακύρωσε την ομιλία του στη Σητεία.
"Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ήδη, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή
alexis_1.JPG
Μήνυμα Μητσοτάκη

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το σημερινό τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης», σημειώνει.
«Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών.
Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει», καταλήγει ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Μήνυμα Ανδρουλάκη

«Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Πρωθυπουργό, κ. Σαρμά, και με ενημέρωσε για το μέγεθος της τραγωδίας. Είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης
Δυστυχώς, σημειώνει, υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι. Η σκέψη μας είναι στους διασώστες, που δίνουν μάχη με τον χρόνο.
«Για άλλη μια φορά αυτοί οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, διότι συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα», καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταβαίνει ο Κωνσταντινόπουλος

Στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταβαίνει ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο.

Στην Καλαμάτα ο Κουτσούμπας

Στην Καλαμάτα μεταβαίνει εκτάκτως, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λόγω του τραγικού ναυαγίου με τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες.
Το ναυάγιο συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6/2023) ανοιχτά της Πύλου και -σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία- οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 78 άτομα, ενώ έχουν διασωθεί 104 άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι επιβαίνοντες στο σκάφος ίσως να ανέρχονταν και σε 700 άτομα.

Η επιχείρηση διάσωσης


Στο σημείο επιχειρούν δύο Περιπολικά Σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.
limeniko8.JPG
Το ναυάγιο - Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.
Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες (13/6) από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή.
Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.
Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.
Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.
Εν συνεχεία , δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής,  αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.
Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.
Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (14/6) το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών  παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης